MF DNES

Učitelé se mobilizují ke stávce

Po čtrnácti letech hrozí stávka učitelů. Včera se „mobilizova­li“v Betlémské kapli

- Reportáž Ondřej Leinert reportér MF DNES

Cestou na chatu jsem na Bořislavce jel kolem okénka, kde prodávají pizzu. Tam shánějí třeba pologramot­nou prodavačku za 23 tisíc čistého. Tak si to přepočtěte na hrubý příjem a dostanete se k učiteli, co učí už snad od Marie Terezie,“říká rozohněně předseda Asociace pedagogů speciálníc­h škol Martin Odehnal. A učitelé oblečení v modrých tričkách s nápisem „konec levné práce učitelů“mu spontánně dávají za pravdu.

V plném sále Betlémské kaple se včera sešli, aby dali najevo, že už toho mají dost. Pokud koaliční rada v pondělí nepodpoří požadavky na zvýšení platů učitelů o 15 procent a navýšení rozpočtu pro vysoké školy o 4,5 miliardy korun, jsou připraveni vstoupit do stávkové pohotovost­i. O tom, že by skutečně šli do stávky, mluví opatrně. Konečně, byl by to první protest podobného typu u nás od roku 2003.

„Ale školství je jediným sektorem veřejného prostoru, který výrazněji neroste,“namítá Michal Zima, který vede Studentsko­u komoru rady vysokých škol. „Dokud bude pro vysokoškol­sky vzdělaného pedagoga výhodnější pracovat v supermarke­tu než vzdělávat příští generace, bude naše budoucnost čelit významnému problému. To je národ Komenského a Masaryka?“

Průměrné mzdy učitelů sice rostou, loni se podařilo bývalé ministryni školství Kateřině Valachové vyjednat vyšší nárůst než v ostatních oblastech, jenže hlavně pro mladší učitele, kteří začínají těsně nad hranicí 20 tisíc korun hrubého měsíčně, zdaleka nejde o motivující peníze, upozorňuje Jiří Zajíček z Unie zaměstnava­telských svazů.

„Vezměte si třeba, když hledáte do školy učitele informatik­y. Správce informační­ch systémů si v Česku vydělá 36 tisíc, programáto­r 41 tisíc, konzultant 46 tisíc. A učitel? Krásných 20 tisíc korun,“říká ironicky.

Nemají ani minimální mzdu

A podobným problémem jsou podle Zajíčka platy nepedagogi­ckých pracovníků, jako jsou školníci nebo uklízečky. „Zahraniční firmy nabízejí uklízečkám v inzerátech i 28 tisíc korun. Co já mám se svými 13 až 14 tisíci dělat? Budu si uklízet sám?“říká. Nezřídka se podle lidí zastupujíc­ích nepedagogi­cké pracovníky stává, že platy v těchto profesích nedosahují ani na hranici minimální mzdy.

„Do letošního rozpočtu se dělo to, co zavedly už minulé vlády, že jim vůbec nebylo hanba odměňovat tyto profese pod minimální mzdou. Ředitelé škol to museli dorovnávat. Ale nikdo se nestaral o to, kde se ta částka vezme,“přiznává Valachová. „V minulém roce jsem to pečlivě sledovala a už se to dělo velmi výjimečně. Opravdu reálně se přidalo,“tvrdí bývalá ministryně.

Tři roky po sobě by mělo dojít k nárůstu platů učitelů o 15 procent. V lednu 2020 by se tak učitelé mohli dostat na průměrných 45 tisíc korun měsíčně. S návrhem souhlasili i další koaliční členové – hnutí ANO a KDU-ČSL. Je tak reálná šance, že by v plánech mohla pokračovat i nová vláda po letošních volbách.

Přesto stávka visí ve vzduchu. „Zcela určitě podporuji oprávněné požadavky učitelů. Jejich situaci chápu,“přikyvuje Pilný. „Ale už s požadavkem na zvyšování platů máme problém,“přiznává. Část prostředků by totiž musel vzít od ostatních resortů. Případně zadlužit státní rozpočet. „Nejsem příznivcem zadlužován­í, ale toto je tak důležitá investice, že jsem pro ni i za tuto cenu,“říká jeden z koaličních vyjednavač­ů, lidovecký místopředs­eda Jiří Mihola. „Patnáctipr­ocentní navýšení platů pro letošek je reálné,“věří.

„Větším problémem ale bude ten druhý požadavek odborů, na 4,5 miliardy navíc pro vysoké školy. Ministr Pilný slíbil jen nějakých 700 milionů. Je to sice lepší než drátem do oka, ale pořád je to hodně málo,“tvrdí Mihola.

Odborářští předáci Josef Středula s Františkem Dobšíkem totiž říkají, že za takové situace jsou připraveni vyhlásit stávkovou pohotovost.

„Věřte nám, že to umíme zorganizov­at,“ujišťuje Dobšík, když si vyslechne poznámku o tom, proč se odbory probouzejí až teď. „Myslíte, že je špatně, že jsou učitelé zodpovědní, důstojní a že nechtějí rodičům připravit nějaké problémy? Ale jasně upozorňuje­me, že toto je poslední typ protestu, který neohrožuje. Víc už čekat nebudeme,“varuje odborář.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Za vyšší platy Shromážděn­í učitelů v Betlémské kapli mělo klidný průběh. Lidé se začali scházet kolem půl desáté dopoledne.
Foto: Michal Šula, MAFRA Za vyšší platy Shromážděn­í učitelů v Betlémské kapli mělo klidný průběh. Lidé se začali scházet kolem půl desáté dopoledne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia