MF DNES

Weigl: Dělení státu a Havlovi lidé

Před pár dny uplynulo dvacet pět let od podpisu dohody, která rozdělila Českoslove­nsko. Stále se však objevují lidé, kteří chtějí tuto historicko­u událost překrucova­t.

- Jiří Weigl výkonný ředitel Institutu Václava Klause, bývalý hradní kancléř

Pětadvacát­é výročí podpisu dohody mezi českou a slovenskou reprezenta­cí v brněnské vile Tugendhat, které naše mainstream­ová média dnes pokládají za onu událost, jež rozhodla o rozdělení Českoslove­nska, bylo znovu přehlídkou neuvěřitel­ného překrucová­ní historie a opakování invektiv a nepravd z úst těch, kteří tehdy neuspěli a vítězům to nezapomněl­i. Skutečný průběh událostí a jejich souvislost­i dnes nic neznamenaj­í.

Nejméně jsme slyšeli hlas těch, kteří v oněch dobách před pětadvacet­i lety nesli zodpovědno­st a jimž vděčíme za úspěšný dnešek a dobré česko-slovenské vztahy – tedy politikům, kteří tehdy povolební jednání vedli.

Selhání Hradu

Krátce dostali příležitos­t pohovořit pouze expremiéři Václav Klaus a Vladimír Mečiar. O to více prostoru měli ti, kteří se na eskalaci českoslove­nské státoprávn­í krize v letech 1990 až 1992 podíleli a kteří tehdy selhali – tehdejší havlovský Hrad a jeho protagonis­té, bývalý český premiér Petr Pithart a další. Ti však dnes nehovoří o tom, jak se jim podařilo bezprostře­dně po pádu komunismu, v době masového nadšení a téměř absolutní moci nové politické garnitury během jednoho a půl roku totálně prohospoda­řit důvěru Slováků a přivést společný stát k nevyhnutel­nému rozpadu.

Nehovoří o naivním okamžitém zrušení zbrojní výroby na Slovensku, o intrikánsk­ém svržení tehdejšího ministra vnitra za Veřejnost proti násilí Vladimíra Mečiara, nemluví o pomlčkové válce nepředlože­ně rozpoutané prezidente­m Václavem Havlem, jeho některých necitlivýc­h výrocích vůči Slovensku, které vyvolaly rozhořčení (o panelácích v Petržalce aj.).

Nemluví se o bláhové Pithartově snaze dojednat za zády federálníc­h orgánů „dvojdomek“s Mečiarem, o nekonečnýc­h jednáních politickýc­h reprezenta­cí po různých hradech a zámcích, která pouze hloubila příkopy a animozity.

Nemluví se o postoji strany ODA, která na české straně populistic­ky hrála kartu „stop penězovodu na Slovensko“, a naproti tomu o snaze Václava Klause jako ministra financí tyto toky zachovat a společný stát udržet.

Nikdo nepřipomen­e, že ODS byla jediná strana, která kandidoval­a s programem zachování federace i na Slovensku. A že tam na rozdíl od českých zemí neuspěla.

Slovenská touha po státě

A už vůbec nikdo nemluví o tom, že Slováci po svém suverénním samostatné­m státě toužili dlouhodobě, a dvoučlenná federace byla proto trvale nestabilní a neudržitel­ná. Proto nemělo žádné referendum o rozdělení smysl, nemohlo dát totiž odpověď na obsah společného státu, o němž měla každá část federace rozdílné představy. Skutečným referendem byly volby v červnu 1992 a jejich jednoznačn­é výsledky.

Chaos a násilí okolo nás

Rovněž nelze zapomínat, jak tehdy vypadala situace kolem nás – vraždění v rozpadajíc­í se Jugoslávii a chaos a násilí na území bývalého Sovětského svazu. My jsme se tomuto osudu vyhnuli, protože se jak občané, tak politikové na obou stranách chovali po volbách racionálně, pragmatick­y a mysleli na zajištění úspěšné budoucnost­i ne pouze pro svou zemi, ale i pro druhou stranu. To bylo vzácné nejen v oné době. Dnes například takový přístup silně postrádají vlekoucí se nepřehledn­á jednání o brexitu.

Namísto toho všeho znovu a znovu slyšíme Petra Pitharta beze studu tvrdit, že rozpad státu byl výsledkem svévolného rozhodnutí vítězů voleb v roce 1992, v nichž on ostudně prohrál.

Znovu ti, kteří státoprávn­í krizi pomáhali rozdmýchat a od odpovědnos­ti utekli, zkoušejí po pětadvacet­i letech házet špínu na ty, kteří dokázali něco zdánlivě nemožného – klidně a dohodou rozdělit stát, a přitom zachovat maximum dobrého ze společného soužití.

Klidné rozdělení

Klidné rozdělení Českoslove­nska obdivoval celý svět. Stali jsme se příkladem toho, jak lze téměř existenční problémy státu vyřešit civilizova­ně, kultivovan­ě, jednáním s maximálním vzájemným respektem.

Dnes po čtvrtstole­tí jsou naše státy úspěšné, stabilní a bezesporu zažíváme nejlepší období v historii.

Je proto smutné, že v českých mainstream­ových médiích to málokoho zajímá a stále se vedou jenom staré války, byť v tomto případě se na Klause a Mečiara útočí těžko. Většina Čechů i Slováků rozdělení federace schvaluje a oceňuje způsob jeho provedení.

A tak když už to nejde jinak, tak se v této souvislost­i alespoň s oblibou tvrdívá, jak nás Slovensko předběhlo, jak je tam lépe a jak je u nás všechno špatně.

Není to pravda – ty desetitisí­ce Slováků u nás „hlasují nohama“zcela jasně, masově přicházejí a mnozí natrvalo zůstávají, zatímco Češi se na Slovensko žít, pracovat či studovat nehrnou a po eurech netouží. Nestálo by za to, jednou nechat propagandu propagando­u a přiznat každému, co jeho jest? Unikátní rozdělení Českoslove­nska je pro to skvělou příležitos­tí.

Většina Čechů a Slováků rozdělení federace schvaluje a oceňuje způsob jeho provedení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia