MF DNES

Zázračné zbohatnutí už politikům neprojde

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Kdo jde do politiky, musí nově počítat s tím, že už po zvolení bude muset zveřejnit svůj majetek. Bude tak pod větší kontrolou, zda někdo v politice „zázračně“nezbohatl tak, jak by to odpovídalo jejich oficiálním příjmům. Od včerejška je účinná novela zákona o střetu zájmů, která to politikům nově nařizuje.

Pro české politiky je to velká změna. Dosud museli o svém majetku informovat jednou za rok a při odchodu z funkce. Navíc vše bude v centrálním registru oznámení, který už zřídilo ministerst­vo spravedlno­sti. Přístup do něj bude mít každý.

Neměly by se tak stávat případy, kdy si vysoce postavený politik pořídí třeba vilu u moře nebo luxusní byt, ale jeho příjmy tomu nebudou odpovídat. Politici napříč stranami tvrdí, že jim zákon sestavován­í kandidátek do voleb nezkomplik­oval. Nevědí prý o nikom, kdo by si kandidatur­u kvůli povinnosti ukázat majetek rozmyslel. Aleksandra Udženija z ODS přesto upozornila, že se teprve v budoucnu ukáže, zda stranám nepřidělá zákon problémy. Někoho prý už nebude politika tak lákat. „Některé majetky mají v rámci manželství a není samozřejmo­stí, že partneři budou souhlasit, aby to bylo veřejné,“řekla.

Majetek i dluhy

Povinnost oznamovat svoje majetkové poměry se bude týkat zhruba 35 tisíc veřejných funkcionář­ů. Oznámení do nového registru musí podat během října a listopadu. Výjimku mají pouze současní poslanci a senátoři, kteří podají oznámení až na konci června příštího roku. Ke konci června musí funkcionář­i nadále každoročně podávat průběžná majetková přiznání.

„Zřízení centrálníh­o registru oznámení stálo 529 tisíc korun a jeho roční provoz bude stát okolo 29 tisíc korun,“říká mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Poslanci zvolení letos v říjnu budou muset dát oznámení o svém majetku do třiceti dnů od chvíle, kdy je do registru zapíše kancelář Poslanecké sněmovny.

Politik musí uvést nemovitost­i, cenné papíry, podíly ve firmách a movité věci s hodnotou nad půl milionu korun. Bude muset zmínit i to, jak k majetku přišel, a přiznat nesplacené závazky nad sto tisíc korun.

Prohlášení poslanců, senátorů či krajských a obecních zastupitel­ů bude moci každý vidět bez omezení. K prohlášení třeba vedoucích zaměstnanc­ů příspěvkov­ých organizací bude stačit vyplnit jednoducho­u žádost na stránkách registru nebo i poštou. Část zákona platná už od února zakazuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky.

Zakazuje třeba ministrům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Šéf ANO Andrej Babiš proto počátkem února vložil akcie svých firem Agrofert (jeho součástí je společnost MAFRA vydávající MF DNES) a SynBiol do dvou svěřenskýc­h fondů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia