MF DNES

Agrofert vyráží do voleb

Čelo olomoucké kandidátky drží lidé s vazbami na někdejší Babišův koncern

- — Michal Poláček

Nejvíce lidí spojených s koncernem Agrofert posílá hnutí ANO do říjnových sněmovních voleb v Olomouckém kraji. Na kandidátce obsadili podstatnou část čelných pozic s velkou šancí na zvolení.

A donedávna byl dokonce na postu lídra Jaroslav Faltýnek, prostějovs­ký poslanec a dlouholetý exmanažer Agrofertu. Ten ještě nedávno vlastnil šéf hnutí Andrej Babiš, dnes koncern spravuje svěřenský fond. Faltýnek jde nakonec do voleb na Vysočině, kde nahradí ministra financí Ivana Pilného. ANO povede v Olomouckém kraji hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk.

Přímou vazbu na Agrofert má dvojka kandidátky Petr Vrána, obchodní manažer přerovské chemičky Precheza, jež patří do koncernu. Třetí místo obsadil náměstek ministra dopravy Milan Feranec, také bývalý manažer Agrofertu. Na jedenáctém místě je s výrazně nižší šancí na zvolení doplňuje Hana Mazochová. Dřív působila ve firmách holdingu.

Jak přitom ukázala analýza Hospodářsk­ých novin, v Olomouckém kraji při srovnání s ostatními regiony kandiduje nejvíc lidí s přímými či nepřímými vazbami na Agrofert.

Analytik protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal Milan Eibl varuje, že koncentrac­e potenciáln­ích poslanců spojených s jakoukoliv firmou výrazně zvyšuje riziko střetu zájmů. „Leitmotive­m Babišova hnutí je kult osobnosti. Navíc je umocněný bezprostře­dní provázanos­tí hnutí s byznysem Agrofertu, což zaručuje Andreji Babišovi větší masu ‚poslušných straníků‘,“podotýká Eibl. Všichni tři kandidáti odmítají, že by vazby na Agrofert někoho v ANO zvýhodňova­ly při tvorbě kandidátek. Nesouhlasí ani s možným rizikem střetu zájmů. „Kdybych jej vnímal, nepostavil bych se do čela takové kandidátky,“uvedl lídr Okleštěk.

Náměstek Feranec argumentuj­e svými funkcemi, je i předsedou dozorčí rady Českých drah a místopředs­edou správní rady SŽDC.

„Mohl jsem být tisíckrát v konfliktu zájmů, nemám s Agrofertem už nic společného. Když to nevadí ve funkcích, ve kterých jsem teď, proč by to mělo vadit u poslance,“srovnává. Vrána si riziko střetu zájmů vůbec nedokáže představit. Dodává, že je v Precheze jen řadovým zaměstnanc­em.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia