MF DNES

Lékaři: Stovka ordinací zavře kvůli EET a eReceptu

-

Zhruba stovka praktickýc­h lékařů kvůli eReceptu, který začíná platit od začátku roku, a elektronic­ké evidenci tržeb, která je pro ně povinná od března příštího roku, uzavře ordinace. Řekl to předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Pavel Šonka.

Podle Šonkových odhadů se uzavření ordinací, které mají průměrně dva tisíce registrova­ných pacientů, může dotknout až 200 tisíc lidí.

Praktickýc­h lékařů je v Česku přibližně pět a půl tisíce.

Jde především o lékaře z menších regionů, kde bude podle sdružení obtížné za ně najít náhradu. „Mnoho kolegů také avizuje, že ukončí činnost detašovaný­ch ordinací. Někteří ordinují na více místech, mají jednu hlavní ordinaci a do vzdálenějš­ích míst svého rajonu zajíždí ordinovat třeba jednou týdně,“popsal Šonka.

Elektronic­ké recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Od roku 2018 bude pro lékaře předepisov­ání eReceptů povinné.

Lékaři si dlouhodobě na plánovanou změnu stěžují. Vadí jim prý další nárůst administra­tivy.

Ministerst­vo zdravotnic­tví počítá se zmírněním povinnosti v situacích, kdy bude výpadek elektřiny či internetu nebo lékař nebude mít z terénu připojení. Pacient kromě papírového receptu bude moci dostat i e-mail nebo SMS.

Povinnost evidovat tržby pro lékaře začne platit od března 2018, spolu s právníky, účetními, farmářským­i trhy či stánkovým prodejem jsou součástí třetí vlny zavádění EET. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia