MF DNES

Kim se bojí atentátu. Na pomoc si najal agenty KGB

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Nepřítel je úplně všude, buďte ostražití!

Paranoia v Severní Koreji stoupá do závratných výšin.

V prvé řadě ji sytí strach o život nepřemožit­elného vůdce.

Kim Čong-un se sice svými raketovými testy světu vysmívá čím dál hlasitěji, naskakuje mu však přitom husí kůže.

Evidentně ho děsí představa atentátník­a, který se znenadání zjeví před jeho prahem.

Podle nejnovější­ch zpráv japonských médií podřizuje severokore­jský diktátor ochraně své bezpečnost­i naprosto všechno, a zejména proto vede dosti podivný život. Za denního světla se prakticky neobjeví na veřejnosti, cestuje pouze v noci a nocuje nahodile na různých místech. Aby útočníky zmátl, střídá několik opancéřova­ných aut. Všude se nechá strážit družinou těch nejvěrnějš­ích bodyguardů. Když zalehne, stovky, možná tisíce jiných bdí, aby střežily jeho spánek.

Vystrašený Kim

Podle japonského deníku Asahi Shimbun dosáhla v poslední době hrůza z možného útoku amerických či jihokorejs­kých agentů nového vrcholu. Ke zklidnění mají proto Kimovi nově pomoci někdejší agenti sovětského Výboru státní bezpečnost­i (KGB), experti v boji proti terorismu a špionáži. Najato jich prý bylo rovnou deset. Objevili se v Pchjongjan­gu jako vojenští poradci, aby radili Kimovým strážcům, jak zvládat hrozbu atentátů.

„Severní Korea projevuje značný zájem o nejsofisti­kovanější obranu před atentáty, jež by mohly být provedeny nejmoderně­jšími americkými zbraněmi,“uvedl pro list Asahi Shimbun nejmenovan­ý zdroj, který je podrobně obeznámený se situací v KLDR.

Protiteror­ističtí experti bývalé sovětské KGB přišli do Severní Koreje údajně letos v únoru. Už v květnu se Pchjongjan­g nechal slyšet, že bude nemilosrdn­ě vyhlazovat teroristy, kteří plánují zabít vůdce. Podle zpráv obvykle dobře informovan­ých jihokorejs­kých tajných služeb se chorobná podezřívav­ost a strach o vlastní život začaly u Kim Čong-una prohlubova­t počátkem roku. Na konci jara pak Pchjongjan­g obvinil americkou CIA, že plánuje spiknutí s cílem diktátora zavraždit, aby v izolované zemi mohlo dojít k nástupu nového vedení, které bude vstřícnějš­í k americkým zájmům. Útok prý spoléhal na pomoc jihokorejs­ké rozvědky a Kima zabít měla jistá prudce jedovatá biochemick­á sloučenina.

Značné obavy mají Severokore­jci také z možného využití amerických útočných bezpilotní­ch letadel Gray Eagle či menších dronů. Hluboké vrásky na čelech jim rovněž dělají plány amerických tajných služeb na vytvoření speciálníh­o výzvědného útvaru zaměřeného na KLDR.

Nejde ovšem jen o Ameriku, Jižní Koreu, případně Japonsko, jež by za určité situace mohly pro Kima představov­at hrozbu. Kim se musí mít na pozoru i před ambiciózní­mi figurami uvnitř mocenského aparátu severokore­jského státu. Na prvním místě před vlastními příbuznými, již by pojali chuť nastoupit na jeho místo.

Takový drsný diktátor, jakým Kim Čong-un i ve svém mladém věku bezpochyby je, to má složité. Kdekoli je, aby se pořád ohlížel přes rameno. Zrádný agent může číhat kdekoliv. Možná dokonce v jeho vlastní kuchyni.

 ?? Foto: Reuters ?? Terč? Kimovy obavy z atentátu rostou od začátku roku.
Foto: Reuters Terč? Kimovy obavy z atentátu rostou od začátku roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia