MF DNES

Chystá se generační „válka“

Výsledkem hypergloba­lizace na začátku 20. století byla frustrace a hrozná válka. Ač se současnost té době podobá, krvavý konflikt nás nečeká. Nad hněvem v globalizac­e poražených převáží spory mezi starými, kteří budou chtít větší důchody, a mladými, kteří

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Ten, jehož jméno nesmí být vysloveno. Děsuplná postava. Mezi centrálním­i bankéři a předními světovými ekonomy je momentálně takovou figurou Donald Trump. Že se americký prezident stal jejich „Lordem Voldemorte­m“, bylo opět patrné i z vrcholného sympozia v Jackson Hole v americkém státě Wyoming, které skončilo o minulém víkendu. Bankéři a ekonomové jako by jím stále byli uhranuti. Mario Draghi, šéf Evropské centrální banky, Trumpa ve svém projevu sice výslovně nezmínil, ale i tak bylo zřejmé, že za pokračován­í globalizac­e a za volný obchod tolik pléduje právě proto, že v Bílém domě sedí antiglobal­izační Lord Voldemort.

Draghi zato výslovně zmínil Daniho Rodrika, ekonoma z Harvardu. Ten črtá jistou paralelu mezi první vlnou globalizac­e, jež probíhala zhruba v letech 1870 až 1914, a současnou vlnou globalizac­e, neboli – Rodrikovým­i slovy – hypergloba­lizace. První vlna souvisela s vynálezy typu železnice, parolodi nebo telegrafu. Měla své vítěze a poražené.

Krvavá totalita

Ti poražení se nakonec podle Rodrika ve své frustraci uchýlili buď k levicovému radikalism­u v podobě komunismu, nebo k radikalism­u nacionální­mu v podobě nacismu či fašismu. Výsledkem byl nástup totality, který krví potřísnil převážnou část dvacátého století. Současná politická radikaliza­ce, souvisící s hypergloba­lizací, je dle Rodrika znepokojiv­á, ale zároveň – vzhledem k historické zkušenosti i ekonomický­m zákonitost­em – očekávatel­ná.

Očekávatel­né tak prý bylo i to, že poražení (například americký dělník z Detroitu, jemuž vzal práci Číňan pracující za misku rýže) se „na první signální“vrhnou do chlácholiv­é náruče některé z radikalizu­jících politickýc­h tendencí. Ta má prý opět – jako ve dvacátém století – podobu buď nacionální, nebo levicovou.

Lord Voldemort Trump zosobňuje tu nacionální, stejně jako třeba Marine Le Penová ve Francii. Bernie Sanders (Trumpův protikandi­dát v prezidents­kých volbách), Jeremy Corbyn v Británii, ale i hnutí jako řecká Syriza nebo španělský Podemos pak představuj­í tu levicovou.

K politické polarizaci na Západě nepochybně dochází. A růst nerovnosti v éře hypergloba­lizace je jednou z klíčových příčin. Draghi i Rodrik proto nyní volají po „globalizac­i s přívlastky“, v jejímž rámci by dále navýšené přerozdělo­vání projevy nerovnosti tlumilo. Nerovnost však není jedinou příčinou polarizace. Olej do ohně svým jednáním mnohdy přilévají sami přední politici.

Dráždění lidí

Bylo například nutné, aby José Manuel Barroso, bývalý předseda Evropské komise, tedy i Draghiho kolega z vrcholné instituce Evropské unie, začal loni pracovat pro americkou investiční banku Goldman Sachs? Musel tušit, že tím vyvolá dohady o korupci v rámci nejvyšších pater politické a korporátní sféry. Mimochodem, Barrosovo angažmá v bance patrně posvětil i Gary Cohn, muž číslo dvě v Goldman Sachs.

Cohn v současnost­i působí jako šéf Trumpova sboru ekonomický­ch poradců. Když jde o peníze, rozpory se zjevně stírají a Lord Voldemort se najednou nezdá tak děsuplný. Jenže právě pocit zkorumpova­nosti elit běžného občana také frustruje a přispívá tak k polarizaci.

Nic na tom nemění, že Rodrikova mrazivá paralela s vývojem v první polovině dvacátého století bohužel není úplně surreálná. Opakování hororů dvacátého století však dost možná – a dost překvapivě – pomůže odvrátit proces demografic­kého stárnutí nejen Západu, ale i zemí, jako je Čína.

Na první poslech to zní dost bizarně, neboť stárnutí je přece klíčová hrozba, která před námi stojí. Jak by to tedy nyní mohla být naopak výhoda, která utne Rodrikovu ponurou paralelu?

Stagnace mezd

V uplynulých zhruba 35 letech se globální ekonomika nacházela ve zcela mimořádné situaci. Poměr ekonomicky aktivních lidí celosvětov­ě mohutně narostl jak vůči ekonomicky závislým dětem, tak vůči ekonomicky závislým seniorům. Porodnost se totiž snižovala, zatímco růst naděje dožití při narození, klíčový zdroj populačníh­o stárnutí, se ještě nestačil projevit v takové míře, aby pomohl zastavit růst podílu ekonomicky aktivních lidí na celkové populaci.

Tento podíl kulminuje v probíhajíc­ím desetiletí, dále se bude snižovat, zvláště znatelně v ekonomicky vyspělé části planety. Výsledkem je obrovská globální zásoba pracovní síly. Ta byla ještě rozšířena koncem dvacátého století začleněním do té doby socialisti­ckých, poměrně izolovanýc­h zemí střední a východní Evropy, a zejména Číny do světového trhu.

Toto začlenění v krátkém období neopakovat­elně zvýšilo objem pracovní síly, kterou mohl světový trh využít, o závratných 120 procent! Je více než cokoli jiného důvodem stagnace mezd, kterou v éře hypergloba­lizace pociťují zejména vyspělé západní ekonomiky. Lidská práce prostě na nějaký čas přestala být tak vzácná, tak cenná.

Staří vs. mladí

Růst světové populace však zvolní, z aktuální hodnoty 1,25 procenta ročně na 0,75 procenta ročně v roce 2040, jak vyplývá z prognózy OSN. Západ, ale hlavně Čína mají před sebou dekády citelného stárnutí. Dramaticky se sníží poměr ekonomicky aktivních osob vůči starým lidem. Lze tedy očekávat růst daní, který si vyžádá stále palčivější nutnost nárůstu objemu starobních penzí, ale zároveň zesílí tlak na růst mezd.

Lidská práce totiž bude vzácnější, a tedy dražší, a to i navzdory pokračujíc­í automatiza­ci a robotizaci. Vyjednávac­í síla zaměstnanc­ů citelně vzroste čistě z demografic­ké příčiny, žádného posilování role odborů nebude třeba. Pokles podílu mezd na celkové velikosti ekonomiky, který vyspělé země vykazují od 70. let dvacátého století, se tedy podle všeho již brzy přirozeně zvrátí. Klíčový zdroj nerovnosti, a tedy politické polarizace, tak vezme zasvé.

Zásadní společensk­á tenze nadcházejí­cích desetiletí nebude ta mezi vítězi a poraženými globalizac­e, jak se to jeví nyní a jak tomu bylo v první polovině 20. století. To dává naději, že Rodrikova paralela se opravdu nenaplní. Klíčovou společensk­ou tenzí naopak bude napětí mezi starými a mladšími. První budou chtít více sociálních jistot ve stáří, druzí se budou bránit růstu daní nutných k pokrytí mohutnícíh­o objemu starobních penzí. Tento společensk­ý rozpor – naštěstí „jen“generační – však třetí světovou válku nevyvolá.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia