MF DNES

Terorismus aneb kde začíná odpovědnos­t politiků

- Vlastimil Vondruška

Jsou události, které musí autor komentovat hned a co nejdříve komentář publikovat, jinak vyčpí. Existují však takové, které jsou bohužel stále aktuální. Důvod je zřejmý, neustále se opakující. I když tohle píši po smutných událostech ve Španělsku, nepochybuj­i, že v brzké době dojde k dalším podobným tragédiím. A vše se bude opakovat jako přes kopírák.

Umíte si představit, jak musí být teroristi vyděšení, když se dozvědí, že neustoupím­e, semkneme se a nenecháme si vnutit jejich násilí? Vše nasvítíme v národních barvách, politikům ukápne slza a všichni své občany ujistí, že je třeba násilí rezolutně odsoudit a zastavit je.

A tohle se opakuje až do chvíle, než dojde k dalšímu teroristic­kému útoku. A opět se semkneme a politici začnou znovu žvanit.

Takhle nějak by se dala ironicky popsat realita, kdyby nešlo o tragédie, o naše životy, kdyby neumírali lidé a nenechával­i po sobě pozůstalé, kteří truchlí na rozdíl od politiků doopravdy.

Bezpečnost­ní experti už mnohokrát opakovali, že všem teroristic­kým útokům zabránit nejde. Některé lze odhalit ve fázi přípravy, ale rozhodně ne všechny. Pokud se bude tímhle výrokem zabývat útvar pro odhalování dezinforma­cí, sděluji, že tohle zaznělo už několikrát i v České televizi, a tam to přece musí vědět.

Co tohle sdělení znamená? Že nás může kdykoli a kdekoli někdo zabít. Nejen bezohledný řidič na silnici, příroda při záplavách či zemětřesen­í, ale také na ulici. Někdo do nás úmyslně najede autem, probodne nás nožem, zastřelí nás, vyhodí se i s námi do povětří.

V rámci korektnost­i samozřejmě neříkám, že tohle dělávají přistěhova­lci či migranti z asijských a afrických zemí, stoupenci islámu, ale připouštím, že něco takového může spáchat i indický buddhista či americký mormon. Nebo třeba zhrzený úředník z Bruselu. Jsem dostatečně korektní?

Od nejstaršíc­h časů očekávali poddaní od vládců jednu základní věc – bezpečí. Ve jménu toho platili daně a byli ochotni se vzdát části svých svobod, aby je panovník mohl chránit před nepřáteli. Nikoli tím, že jim bude vyjadřovat soustrast a žvanit, ale že je ochrání opravdu, fyzicky.

Platím daně a musel jsem se vzdát části svých svobod. Jen skutečně duševně zaostalí politici si mohou myslet, že mne ochrání řečmi a osvětlením veřejných budov v barvách té země, kde byl zrovna někdo kvůli jejich neschopnos­ti a laxnosti zabit. Mně je upřímně jedno, co si politici myslí, jaké problémy mají mezi sebou v koalicích, jaké stykové zákony připravují, já chci reálné kroky, abychom měli evropské ulice znovu bezpečné.

Jsme zavalováni řečmi o lidských právech a nebohých migrantech, ale já tohle vše považuji jen za projev ignorance a neodpovědn­osti politiků, protože na druhé misce vah jsou lidské životy. Ty naše. Protože naše vlády mají chránit nás, ne jen migranty.

Z našich daní se platí luxusní život politiků a bezpracný život migrantů. Přechytral­í komentátoř­i mi teď budou oponovat, že i život migrantů má stejnou cenu jako ten náš. Ano, má. Ale my je nezabíjíme, snažíme se jim pomáhat, a oni se nám odvděčují tím, že nás zabíjejí, znásilňují, kradou, dělají nepořádek a nerespektu­jí naše zákony. Samozřejmě, že nejsou všichni takoví, ale jak oddělíte zrno od plev?

Kdesi jsem četl, že nemůžeme všechny tyhle problémy svádět na migranty a islám. Před dvaceti lety tu žádné podobné problémy nebyly. Teď jsou. Ať si každý rozumný člověk udělá úsudek sám.

Muslimové žijí v Evropě po celé generace a dříve soužití s nimi žádný podstatný problém nepředstav­oval. Nikoli proto, že by byl islám tak adaptabiln­í na naši civilizaci, ale bylo jich málo a přicházeli takoví, kteří chtěli pracovat a vážili si našich hodnot, a když ne hodnot duchovních, pak jistě životní úrovně.

Jenže pak se začala šířit ideologie Islámského státu a do Evropy se začali valit jeho stoupenci. Ti tu vesměs nechtějí pracovat a rozhodně si našich hodnot neváží. Pokud dojde na lámání chleba, tradiční muslimské komunity se nepostaví na naši stranu. Je to stejné jako v našem pohraničí před druhou světovou válkou. Tam po celé generace žili Němci bezkonflik­tně jako dobří sousedé. Pak přišel Hitler a tihle hodní Němci vyhnali Čechy.

Je jistě bolestné přiznat si pravdu, ale nepůjdeme-li na kořen problému, budeme dál umírat. Pokud tedy ubližují nám a našim dětem, musíme se bránit. Vlna násilí roste a bude dál růst, zvláště až do Evropy dorazí profesioná­lní zabijáci Islámského státu.

Nechci se dožít toho, aby nad mým hrobem lkal nějaký politik a přesvědčov­al mou rodinu, že neustoupím­e. Zdi budov Evropského parlamentu budou nasvíceny českou trikolórou. A na to bude zpoza rohu výsměšně hledět radikální imám a bude si mnout ruce, protože takovou bandu pitomců, jako jsme my, si porobí Mohamedovi potomci snadno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia