MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● V našem parlamentu se dějí hrozné věci. Jaroslava Němcová z bezpečnost­ního útvaru rozeslala po osmnácti letech práce ve Sněmovně všem kolegům zaměstnanc­ům i všem poslancům rozlučkový e-mail, který končí douškou: „Je smutné, když na půdě zákonodárn­ého sboru dochází k věkové diskrimina­ci a bossingu. Doufám, že se aktérům tohoto jednání nestane nic podobného.“Žádáme vysvětlení, kdo je

ve Sněmovně ten boss, protože tam letmým okem nikoho takového nevidíme.

● Japonsko-moravský bojovník za české národní zájmy Tomio Okamura si postěžoval, že o něm MF DNES málo píše. Tak budiž zaznamenán jeho výrok, že všichni novináři jsou lháři, manipuláto­ři a mají

fašizující tendence, což je z jeho úst pro sedmou velmoc ta největší poklona.

● Sociální demokraté by měli být při formulován­í svých tiskových zpráv opatrnější. Titulek „ČSSD vyráží za lidmi“u textu o startu volební kampaně by také mohl sugerovat dojem, že ČSSD teď s lidmi čtyři roky nebyla. Což by byla politování­hodná nepravda, i když jí nasvědčují také volební preference strany.

● A bylo by to škoda o to víc, že ČSSD už konečně znovuobjev­ila svůj tradiční elektorát. Dokládá to program startu kampaně jejího lídra Lubomíra Zaorálka: sportovní hry seniorů v Karviné, návštěva Fakultní nemocnice Olomouc...

● Europoslan­ec ODS Jan Zahradil si zahrává. Kývl na žádost o rozhovor gay magazínu LUI, který před sedmi lety ukončil politickou kariéru jeho stranickéh­o šéfa Mirka Topolánka. Zahradil si nicméně vymínil otázky i odpovědi po e-mailu.

● Bude Andrej Babiš premiérem, i když bude trestně stíhaný? „Poradíme se a podřídím se názoru vedení ANO,“říká. Přeloženo do češtiny: důrazně poradím vedení ANO, jaký na to má mít názor –a pak se tomuto názoru skromně podřídím.

● Šéf ODS Petr Fiala vrhl před volbami na trh hned dvě knihy, obě ve formě rozhovoru. Na obálce jedné je v brýlích, na druhé bez, ale oba rozhovory vedou jeho kamarádi, kolegové a bývalí podřízení z Masarykovy univerzity, jíž dříve šéfoval. No ještě se tak nechat před volbami zpovídat od někoho, kdo by mohl položit i nějakou konfrontač­ní otázku!

● Po dlouhé době pronesl předseda lidovců Pavel Bělobrádek, profesí veterinář, něco smysluplné­ho, totiž že pes neumírá, nýbrž chcípne, pojde nebo uhyne – a dostal od veřejnosti i od kolegů politiků takový kartáč, že je bezcitný nelida, až se hned radši omlouval, že už žádné humory na internetec­h dělat nebude. Chcete ještě nějaký srozumitel­nější důkaz, že politika je řemeslo padlé na hlavu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia