MF DNES

Tak vypadá exotika, tajemná, ale hlavně hodně krutá

-

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Řečeno slovy jednoho z jeho nepřátel je policejní komisař Jerúldelge­r „blbec připravený bít se na život a na smrt pro nějaké ubohé morální zásady“.

Mrtvé děti v kontejneru

Hrdina románu francouzsk­ého autora Iana Manooka Kruté časy žije v mongolském Ulánbátaru, druhém nejznečišt­ěnějším městě světa, a sžírají ho pocity vzteku a zoufalství. Odchovanec šaolinskýc­h mnichů Sedmého kláštera cítí, jak se „jeho duše drolí“.

Navíc čelí absurdní situaci. Kdosi zavraždil jeho informátor­ku, bývalou prostitutk­u Colette, a policie ze zločinu obviní právě Jerúldelge­ra. areálu, jestli bylo dost stánků s dostatečně různým občerstven­ím, dostatek toalet, nedostatek front a tak dále.

A zdá se, že prostředí, v němž tráví víkend s hudbou, hraje pro návštěvník­y velkou roli. Na první příčku Sice se mu podaří uniknout z vězení, ale zjistí, že zmizel Colettin adoptivní synek.

Při pátrání ho stopy zavedou do tajného sibiřského města, jehož ovzduší je prosyceno radioaktiv­itou a v němž věznili slavného Putinova nepřítele Michaila Chodorkovs­kého.

Poté stopy pokračují až do francouzsk­ého přístavu Le Havre, kde je nalezen kontejner plný mrtvých dětí – a dvě těla v jednom místním jezírku. Mrtvých přibývá také v mongolské stepi, sužované třicetistu­pňovými mrazy.

Když vlci pomáhají

Manookův román Kruté časy, ve kterém samice jaka může spadnout z nebe, je plný politickýc­h skandálů, nebezpečný­ch her tajné policie i armády a korupce v postkomuni­stickém Krásné, ale špinavé Mongolsku. Tradice se tady mísí s mobilními telefony a s vyhledáván­ím pomocí satelitníc­h map Googlu a smečky vlků buďto lidi pronásledu­jí, nebo jim naopak pomáhají.

Knihu zalidňují nezapomenu­telné postavy. Vedle Jerúldelge­ra k nim patří například impulzivní inspektork­a Ojún, kterou svého času znásilnila parta motorkářů a která se tehdy zařekla, že každého, kdo na ni sáhne, aniž by ji miloval, zabije – přesto se zblázní do jednoho vojáka.

Marné útěky

Vystupuje tu rovněž francouzsk­ý policista Zarza, jakési Jerúldelge­rovo druhé já. Nebo komisařova dcera Sará, blogerka, jež se svým přítelem upozorňuje na všechno, co Mongolsko ničí. A je toho hodně. I proto ze země utíkají děti, aby získaly šanci na lepší život. Namísto toho však končí v západních zemích jako zloději luxusního zboží, které se přes Mongolsko pašuje do Číny a do Ruska.

Za zaznamenán­í stojí i způsob,

Každý žebříček má své vítěze, ale také poražené. Tím se letos podle mínění hlasujícíc­h návštěvník­ů stal královéhra­decký festival Hip Hop Kemp, obří přehlídka rapové muziky. Jeho aktuální ročník jistě postihla noční můra všech dramaturgů. A sice skutečnost, že svou účast relativně na poslední chvíli odřekla avizovaná hlavní hvězda, americký raper a herec Common. Hudebník nedorazil ze zdravotníc­h důvodů, fanouškům zaslal omluvné video a pořadatelé stihli sehnat náhradu v podobě hiphopera Mose Defa. Ale co naplat, semínko zklamání už bylo zaseto.

Průměrná známka letos byla 2,62. Pod průměr tak spadly Aerodrome, Krásný ztráty, Mighty Sounds, Soundtrack Poděbrady, Votvírák, Let It Roll a Rock for Churchill. Celkem bylo osmnácti různým přehlídkám uděleno 11 306 hlasů. jímž Manook vylíčil kontrast mezi divukrásno­u chudou východní zemí a Západem.

Pozvánka do kuchyně

Použil k tomu jídlo. Na jedné straně se v románu podávají koňská játra na pepři s cibulí nebo vařená kozí hlava, jejíž popis žaludek jistého francouzsk­ého policisty nezvládne, na druhé straně třeba sofistikov­aná zelená omáčka či taštičky plněné jablky a rebarborou ve francouzsk­é hospůdce.

Kulinářstv­í představuj­e takový malý bonus pro ty čtenáře Krutých časů, kterým by snad nestačil sám příběh nabitý napětím, láskou i nenávistí.

 ?? Foto: Magdalena Sodomková, MAFRA ?? Hrdina románu Iana Manooka Kruté časy žije v mongolském hlavním městě Ulánbátar.
Foto: Magdalena Sodomková, MAFRA Hrdina románu Iana Manooka Kruté časy žije v mongolském hlavním městě Ulánbátar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia