MF DNES

Cejch čarodějnic

Inkvizice. Temná minulost Velkých Losin

- Michal Poláček redaktor MF DNES

Ve Velkých Losinách na Šumpersku se člověk ocitne v centru jedné z nejtemnějš­ích kapitol českých dějin. Při čarodějnic­kých procesech v Jeseníkách v letech 1678 až 1694 zemřelo v plamenech více než sto nevinných lidí. Na hranice je poslal sadistický inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Vše řídil z velkolosin­ského renesanční­ho zámku. S honem na čarodějnic­e je však na severu kraje spojena řada dalších míst.

Je to například kostel v Sobotíně, obci vzdálené necelých osm kilometrů od Velkých Losin. Odehrála se tu předehra pro Bobligovo řádění, základem byla nevinná pověrčivos­t žebračky Mariny Schuchové. Na Květnou neděli 1678 se pokusila při mši v sobotínské­m kostele svatého Vavřince ukrást hostii. Těsně po svatém přijímaní ji vyplivla z úst, chtěla ji přinést známé, aby její kráva dávala více mléka. Žebračku přistihl ministrant a pověděl o tom kostelníko­vi. O všem se na velkolosin­ském zámku dozvěděla i pověrčivá hraběnka Angele Sybille Galle, rozená Žerotínová. Na Šumpersko pozvala Bobliga.

„Získal povolení k ustavení inkviziční­ho tribunálu pro severomora­vská žerotínská panství losinského zámku. Před příjezdem zastával Boblig místo hospodskéh­o ve vykřičené hospodě U divokého muže v Olomouci,“popisuje na webu šumperskéh­o infocentra Markéta Bučková. Kvůli mučení španělskou botou, skřipcem či rozpáleným železem se Bobligovi k čarodějnic­tví a spojení s ďáblem „přiznávala“jedna oběť za druhou. Jako první žebračka Schuchová, po ní následoval­y výslechy a týrání desítek nevinných žen i mužů. Někteří se doznávali i k čarodějnic­kým sabatům a obcování s ďáblem na Petrových kamenech v Jeseníkách na dohled od Pradědu. Vězněni a mučeni byli na renesanční­m zámku ve Velkých Losinách, nyní veřejnosti přístupném. Všichni začínali mít z Bobliga strach. Na nesouhlas s krutým lovem domnělých čarodějnic doplatil i vzdělaný šumperský děkan a farář Kryštof Alois Lautner. I on po dlouhém mučení zemřel na hranici. Přímo v Šumperku dnes temné časy připomíná expozice v takzvaném Geschadero­vě domě v Kladské ulici.

Bobligovo řádění, při němž zbohatl z majetku odsouzenýc­h obětí, zastavili až olomoučtí měšťané. Spolu s velkolosin­skými a šumperským­i pány si na něj stěžovali císaři. I na jejich jmění měl totiž Boblig spadeno. Císař tak na konci 17. století vládu inkvizice v Jeseníkách definitivn­ě ukončil.

 ??  ?? renesanční sídlo Zámek Velké Losiny nechvalně proslavily čarodějnic­ké procesy. Právě zde byly nevinné oběti vězněny a mučeny. Foto: Jiří Berger, MAFRA
renesanční sídlo Zámek Velké Losiny nechvalně proslavily čarodějnic­ké procesy. Právě zde byly nevinné oběti vězněny a mučeny. Foto: Jiří Berger, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia