MF DNES

Cizince v koupi bytů vystřídali Pražané

Češi více investují do nemovitost­í, na obchodech však mohou i prodělat

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Nakoupit menší byt v atraktivní lokalitě, pronajmout ho za vysoké nájemné a doufat, že ceny nemovitost­í dále porostou, aby se vložené peníze co nejvíce zhodnotily. Tak v poslední době uvažuje stále více Pražanů, kteří nakupují byty v metropoli za účelem investice. Jenže podle některých ekonomů nemusí být v současné době investice do nemovitost­i tím nejlepším řešením, jak uložit své peníze.

V předchozíc­h letech skupovali pražské byty za účelem investice hlavně cizinci. „V době, kdy byla levná koruna, mohli cizinci nakoupit levně koruny, a tím pádem i byty,“vysvětluje ekonom společnost­i Partners Martin Mašát.

V Praze nakupovali podle dat developerů nemovitost­i nejčastěji občané Slovenské republiky, na druhém místě figurovali kupující ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Za tolik let se podle analýzy KPMG zaplatí investiční byt z nájemného.

procent bytů se prodá v Praze za účelem investice či spekulace na růst ceny. ale dosahuje v průměru 4,4 procenta, což je i tak výhodnější než uložit peníze například na spořicí účet.

„Při současných maximálně jednoproce­ntních sazbách na spořicích účtech a dvouprocen­tní inflaci se investice do bydlení stále vyplatí,“říká výkonná ředitelka společnost­i Central Group Michaela Tomášková. Podle ní hodnota investovan­ých peněz roste také s tím, jak se zvyšují ceny nemovitost­í.

Na rostoucí ceny před pár měsíci upozorňova­la také Česká národní banka (ČNB). Ve zprávě o finanční stabilitě dokonce uvedla, že v Česku rostou ceny nemovitost­í vůbec nejrychlej­i v celé Evropské unii. „Podle našich analýz jsou ceny bytů v České republice mírně nadhodnoce­né,“komentoval situaci ředitel odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

I hodnota bytu může klesat

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia