MF DNES

Blažek stále chytá. Za Újezd v přeboru Prahy

- — Michal Jindra

Četné novinky přinesla velkolepá korunovace Karla IV., jež se odehrála 2. září 1347. Svatovácla­vskou korunu jedenatřic­etiletému Lucemburko­vi poprvé vsadil na hlavu český metropolit­a. Akt premiérově proběhl podle Karlova korunovačn­ího řádu. A se slavností souviselo i založení velkolepýc­h pražských církevních staveb, které lze obdivovat dodnes.

Mytickou mocí včetně schopnosti uzdravovat disponoval­i pomazaní a korunovaní francouzšt­í králové. O tom Karel IV. dobře věděl a myslel na to při tvorbě české korunovačn­í ceremonie. „Pokusil se něco podobného, v duchovní rovině, vsunout do českého korunovačn­ího řádu,“popsal historik František Kavka vznik Karlova korunovačn­ího řádu.

Jako základ při tvorbě dokumentu velkému Lucemburko­vi posloužil starý český korunovačn­í řád, jehož kořeny však tkvěly ještě hlouběji v minulosti. A to ve starém nastolovac­ím řádu římských panovníků pocházejíc­ím z 10. století.

Mix nového a starého

Tyto osvědčené původní přemyslovs­ké regule zachoval a dál doplnil. Ve slavnosti tak latinu doplňovala čeština. „Karlova úprava spočívala v tom, že k jednotlivý­m částem obřadu a modlitbám přidával nové, pocházejíc­í z francouzsk­ého řádu. Hlavně však zdůraznil duchovní charakter nového krále,“vysvětlil František Kavka.

Vzpomínkou a poctou přemyslovs­kých předků byla rituální cesta na Vyšehrad v předvečer korunovace, v jeho případě 1. září. „Zde vzdal hold uchovávaný­m památkám po

S vrcholovým­i sportovci to mnohdy končí nechvalně. Završí kariéru, opustí prostředí, v němž strávili podstatnou část života, přijdou o nadstandar­dní příjmy a kolikrát skončí v dluzích. To není případ Jaromíra Blažka.

Výborný fotbalový brankář spojený především se Spartou ukončil kariéru před dvěma lety. Že by ležel doma na gauči a jen utrácel naspořené peníze? Kdepak.

Od července pracuje ve futsalové Spartě. „Jsem tam taková holka pro všechno,“vykládá. A mimo jiné také hraje krajský přebor za Újezd nad Lesy. „To abych si udělal žízeň,“směje se v rozhovoru.

Život po konci v profesioná­lním fotbale. Jak jste si na něj zvykl?

Úplně normálně. Někomu to trvá delší dobu, někomu kratší. U mě v klidu, nemám problém.

Nezlenivěl jste?

Vůbec ne.

Máte víc času na aktivity, které jste dřív nemohl dělat?

Já mám práce až až. Začal jsem dělat na Spartě futsal, takže mám aktivit hodně. Nenudím se.

Manažerská pozice?

Dá se říct.

V čem spočívá vaše práce?

Já jsem taková skoro holka pro všechno. Od oslovování partnerů přes vyřizování různých PR věcí, propojení s fotbalovou Spartou Praha. Je toho dost.

Co vás zatím překvapilo či zaskočilo v tomto prostředí?

Tak překvapilo... Je tam znát rozdíl v porovnání s velkým fotbalem. Sice je to na profesioná­lní úrovni, ale když tu ligu tak sleduji, tak propagace je slabá.

Úkolem Jaromíra Blažka je tedy zpopulariz­ovat futsalový klub Sparta Praha?

Dá se to tak říct. Jsem rád, že zase pracuji ve Spartě. Když nemůžu být u fotbalu, tak můžu být u něčeho jiného, co má jméno Sparta.

Návrat do fotbalové Sparty stále v nedohlednu?

To se zeptejte někoho jiného, to se neptejte mě. To na mně nezáleží.

Tak jinak: Bránil byste se návratu?

Jak jsem již někdy říkal. Cokoli bude spojené se jménem Sparta Praha, ať už je to fotbal, futsal nebo něco jiného, tak vždycky rád pomůžu. Kdy to bude, nebo jestli to někdy bude, to nevím, ale nemám s tím problém.

Podle jedné studie se až sedmdesát procent profesioná­lů ocitá ve finančních problémech do pěti let po konci kariéry. Nic takového u vás nehrozí?

Já vám to řeknu takhle: Když jsou hloupí a nešetří si, tak holt mají finanční problémy. Nebo ne nešetří si, ale prostě když jsou hloupí, tak mají problémy, tak bych to řekl.

Vy stále ještě hrajete fotbal – v krajském přeboru za Újezd nad Lesy. Na začátku roku jste řekl, že zatím odehrajete jaro a pak uvidíte, co bude dál.

Zatím nemám žádné zdravotní problémy a taky mě to pořád ještě baví, takže hraju.

Fotbalisté v nižších úrovních tvrdí, že hrají hlavně proto, aby měli žízeň. Platí to i u vás?

Je to i můj případ, přesně tak. Nehraji úplně zadarmo, ale je to tak, jak říkáte. Pro mě je to takové zpestření víkendu. Když člověk celý život hraje fotbal, tak z ničeho nic přestat, to je takové... Mě to taky trochu dostihlo, taky jsem si myslel, že mi to nebude chybět. Nakonec z toho vzniklo tohle, jsem za to rád, baví mě to. Až mě to bavit přestane nebo zdraví nebude sloužit, tak se na to kdykoli můžu vykašlat.

Na tréninky už tedy nechodíte, když říkáte zpestření víkendu?

Chodím si s klukama jednou v týdnu zatrénovat. A pak na zápas.

Jaká je úroveň krajské soutěže očima exligového gólmana?

Mně to vyhovuje. Na cokoli většího jako divize a podobně už bych musel trénovat. A to se mi nechce.

Jistě jste nedávno sledoval pohyb v kádru Sparty; noví hráči, zahraniční trenéři. Nebylo těch posil a celkově změn příliš?

Tohle je věc Sparty, ta musí vědět, co dělá. Podle mého názoru to ještě chce čas. Něco hodnotit teď po čtyřech odehraných kolech, to by bylo předčasné.

Zaujala vás tedy alespoň některá z posil, která přišla?

Samozřejmě, tam přišli dobří hráči. Ben Chaim nebo Biabiany z Interu Milán, to jsem koukal, ti vypadají nadějně. Akorát musí potrénovat. Řekl bych, že jim chybí kondice.

A kdo vás naopak zklamal?

Já si myslím, že některé ty příchody do Sparty byly takové... Nevím, jestli to bylo uvážené, nebo neuvážené, ale mám pocit, že někteří ani do Sparty chodit nemuseli.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Ve své kůži Bývalý špičkový brankář Sparty Jaroslav Blažek si rád zachytá i ve svých 44 letech. Mezi tyče nastupuje v Újezdě nad Lesy, který hraje pražský přebor.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Ve své kůži Bývalý špičkový brankář Sparty Jaroslav Blažek si rád zachytá i ve svých 44 letech. Mezi tyče nastupuje v Újezdě nad Lesy, který hraje pražský přebor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia