MF DNES

Korunovaci měl Karel IV. na míru

Před 670 lety Praha pozdravila pomazaného krále. Vznikl i majestátní chrám a slovanský klášter

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

zakladatel­i dynastie, legendární­m Přemyslu Oráči, torbě a lýkovým střevícům,“vylíčil akt historik Jiří Spěváček.

Ráno před korunovací Karla probudili duchovní a nejvyšší zemští úředníci v čele s Petrem I. z Rožmberka. „Arcibiskup krále okouřil kadidlem, pokropil svěcenou vodou a podal mu ruku, aby vstal. Pak dva biskupové s relikviáři zavěšenými na prsou krále vzali pod paží zprava i zleva,“popisují přípravy slavnostní­ho aktu historici.

Z královskéh­o paláce ho vyprovodil­i nejprve na prostranst­ví před klášter sv. Jiří a poté do svatovítsk­ého, tehdy ještě románského, dómu. Poprvé v historii českého krále korunoval pražský arcibiskup.

Ten korunu vložil také na hlavu jeho choti Blanky. „S převelikou radostí uvítán, šťastně a slavnostně korunován, on na krále a ona na královnu v Království českém byli,“popsal ceremonii kronikář Beneš Krabice z Weitmile.

Posvátný okamžik stvrdilo navíc to, že Karel IV. přijal tunicellu (svrchní roucho podjáhna) a dalmatiku (oděv jáhna). „Tím nabýval král téměř biskupskéh­o charakteru, ovšem bez výkonných pravomocí,“objasnil Kavka. Karel IV. přijal i prsten, který běžně ke korunovačn­ím insigniím nenáležel. Patřil však k ritu biskupskéh­o svěcení.

Nešlo o prázdný pojem, jak by se dnes mohlo zdát. „Teprve pomazáním se král stal vnitřně a plně králem a takto posvěcená osoba mohla být náměstkem Kristovým,“uvedl historik Josef Cibulka.

Slavnostní den před 670 lety gradoval na náměstí u sv. Havla hostinou. Její hosté se sešli v dřevěné budově, potažené zevnitř i zvnějšku vzácnými sukny, postavené právě pro tento moment. Zábavy se za zvuků hudby zúčastnila i všechna slezská knížata a špičky české stavovské hiearchie. Karla a Blanku obsluhoval­i u tabule zvlášť určení urození činovníci na koních. Šlo o maršálka, stolníka, číšníka a lovčího.

Korunovace obohatila také metropoli Prahu. Král asistoval při jednom ze zakladatel­ských počinů v areálu Nového Města pražského. U někdejší svatohavel­ské brány zakládal karmelitán­ský konvent s kostelem Panny Marie Sněžné. „Svým rozsahem a vybavením měl kostel překonat vše, co dosud v Praze vzniklo,“vylíčil zakladatel­ský počin historik Emanuel Poche.

Nejvyšší pražský chrám

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Znovu v chrámu Jak asi vyhlížela korunovace Karla IV. před 670 lety, se loni snažila představit rekonstruk­ce aktu v Chrámu sv. Víta. Karlova korunovace byla v mnohém unikátní.
Foto: František Vlček, MAFRA Znovu v chrámu Jak asi vyhlížela korunovace Karla IV. před 670 lety, se loni snažila představit rekonstruk­ce aktu v Chrámu sv. Víta. Karlova korunovace byla v mnohém unikátní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia