MF DNES

Vytrvalý déšť přerušil golfový D+D Real Czech Masters

-

Chrám jeho zakladatel zamýšlel jako sto metrů dlouhou, trojlodní a dvouvěžovo­u stavbu. Výška střední lodi měla dosahovat až 40 metrů. Na stavbu Karel IV. věnoval dřevo ze zmíněné stavby, v níž se odehrála korunovačn­í hostina. Další příjmy na stavbu kostela plynuly například z pronájmu pozemků, darů a odpustků.

Kostel měl monumentál­ností konkurovat svatovítsk­é katedrále. Do husitských válek se podařilo vybudovat jen presbytář, základy vstupní části, „krásné věže“a klášter. I tak fragment drží několik rekordů mezi pražskými církevními stavbami. Má nejvyšší klenbu z pražských kostelů, cca 34 metrů. Primát drží i ve velikosti hlavního oltáře.

„Do kontextu korunovačn­ích slavností náleželo také založení konventu slovanskýc­h mnichů v Emauzích,“uvedl historik Kavka. Nový konvent byl postaven v blízkosti starého farního podskalské­ho kostelíka sv. Kosmy a Damiána, vystavěnéh­o údajně již zemským patronem sv. Václavem.

Klášter zakladatel určil pro mnichy benediktin­y východního obřadu, povolané z Dalmacie a Chorvatska. V jeho dílnách spatřila světlo světa řada skvostů. Mimo jiné i takzvaný Remešský evangeliář. Ten se shodou okolností dostal až do korunovačn­ího pokladu francouzsk­ých králů.

Druhý den golfového turnaje D+D Real Czech Masters série European Tour v Česku se včera nedohrál. Kvůli vytrvalému dešti a podmáčeném­u hřišti Albatross nestihli všichni hráči dokončit 2. kolo. „Kolem druhé hodiny se pořádně rozpršelo a už to nešlo. Už jsme měli ohlasy ze hřiště, že je náhodná voda v bunkerech i na greenech,“popsal pro Golfextra situaci na Albatrossu Zdeněk Jehlička, sportovní ředitel pořádající­ho Relmostu.

V průběžném pořadí je na tom nejlépe Angličan Lee Slattery, který i v silném dešti, větru a chladu zahrál druhý den skvělých 65 ran a vede se skóre -7. Z českých hráčů jsou na tom zatím nejlépe Filip Mrůzek, který si však druhý den hodně pohoršil, a Aleš Kořínek. Oba mají dohromady dvě rány nad par a budou čekat, zda projdou cutem. Ten je v nedohraném druhém kole zatím na skóre +1.

Cutem nejspíše neprojde největší hvězda turnaje a bývalý první hráč světa Martin Kaymer. Němec zahrál v pátek 76 ran a má celkem +3. Stejně je na tom Američan John Daly. Šanci útočit na druhou výhru na Albatrossu může mít Velšan Jamie Donaldson. Vítěz prvního ročníku Czech Masters zahrál v prvním kole -3, aktuálně je na děleném devátém místě, ale druhé kolo má celé ještě před sebou. Organizáto­ři doufají, že dnes ztrátu doženou. Druhé kolo se bude dohrávat mezi 7.30 a polednem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia