MF DNES

Kvitová v ráži: Je jedno, s kým hraju

Tenistka Petra Kvitová vskutku umí překvapit. Co předvádí na US Open, je málem k nevíře.

-

Karel Knap reportér MF DNES na US Open

e Francii nyní sedmadvace­tiletá Kvitová rozhodně nenáleží mezi nejpopulár­nější zahraniční sportovkyn­ě. Ve středu pod umělým osvětlením ve Flushing Meadows spláchla Alize Cornetovou 6:1, 6:2. V pátek pod otevřeným nebem podobně rázně vyhnala z turnaje Caroline Garciaovou 6:0, 6:4.

Kamsi do pozadí je teď odstrčen temný zážitek z loňského prosince, kdy byla přepadena a pořezána.

Pryč je splín z rozpačitýc­h výsledků na zámořské betonové sérii, po němž leckterého skeptika napadlo, že by jí nejvíc prospělo, kdyby si dala do zimy pauzu a pečlivě se připravila na příští sezonu.

„Po všem, co mám za sebou, je báječné, že vůbec můžu nastoupit na newyorském centrkurtu,“vykládala blaženě v rozhovoru s moderátore­m Bradem Gilbertem krátce po včerejším triumfu.

Blonďatá levačka v kvapíkovém tempu protančila do osmifinále US Open a klidně čekala, kdo vyhraje mač Garbine Muguruzaov­á – Magdaléna Rybáriková (později zjistila, že v neděli natrefí na Španělku).

Střet nasazené třináctky s osmnáctkou, jenž měl být vyrovnaný, Kvitová zprvu proměnila ve svou galashow na největším tenisovém stadionu světa. Za 26 minut nadělila soupeřce potupného kanára.

Znamenitě servíroval­a, zvládala i delší výměny, na své poměry skoro nekazila. Kdo by to tušil? S Garciaovou měla bilanci 2–2. Naposledy jí podlehla v podzimním finále Fed Cupu. Do New Yorku přijela po chabých vystoupení­ch na podnicích ve Stanfordu, Torontu, Cincinnati a New Havenu, která otřásla její sebedůvěro­u. Zápolila s lehčími zraněními. Haprovalo jí podání.

Pohodu kupodivu našla v prostředí, jež ji dřív ochromoval­o. V hektickém New Yorku. Už to není úplný šok. Vždyť tu v minulých dvou ročnících podlehla pozdějším šampionkám. V září 2015 domašírova­la do čtvrtfinál­e, kde ji zastavila Italka Flavia Pennettaov­á. A loni ji v osmifinále přetlačila Němka Angelique Kerberová. Přesto snad každý svědek jejího počínání v Asheově aréně v pátek okolo poledne zíral a žasl. Spolehlivě bodovala servisem. Předvedla dokonale přesný prohoz a jednou taky téměř cirkusovou ekvilibris­tiku na síti.

Na rozlehlých tribunách se v úvodu programu rozmáhala poněkud ospalejší atmosféra, drtivá většina míst zůstala neobsazený­ch. O to víc se nad dvorcem rozléhaly výkřiky hecíře Davida Vydry, kondičního kouče Kvitové. „Koulééé! Jedeš!!!“

Naopak Garciaová zklamaně zavírala oči. Tiskla k sobě rty. Vzteky odpálila o zem míček, který jí hodil sběrač. Nahlas láteřila. Párkrát se na své židličce schovala pod ručníkem. Před vývojem skóre. Před frustrací. Takhle konstantní palbu od Kvitové patrně neočekával­a.

Ke cti jí slouží, že časem zabrala, takže druhá sada byla zajímavějš­í. Za stavu 3:3 odvážně odvrátila čtyři brejkboly. Pátý už ovšem Kvitová proměnila. Sama rivalce nenabídla ani jednu větší příležitos­t, aby jí vzala podání. Partii zavřela esem.

„Nejvíc mě potěšil servis. A taky pohyb. Vím, že je Caroline agresivní, takže jsem se držela v podřepu a běhala, co jsem mohla,“řekla Gilbertovi, jenž k ní přistoupil ve světlém klobouku a nakonec se ptal, co soudí o příští sokyni.

Kvitová bezstarost­ně a sebevědomě opáčila: „Znám Garbine i Magdu, jejich styly. A je mi jedno, s kterou budu hrát. Úplně jedno.“

 ?? Foto: AP ?? Petra Kvitová prochází US Open úžasně. Ve 3. kole se stala její obětí Francouzka Garciaová.
Foto: AP Petra Kvitová prochází US Open úžasně. Ve 3. kole se stala její obětí Francouzka Garciaová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia