MF DNES

O boji se svůdnými myšlenkami

-

Zápisník Karla Knapa

Amerika má pověst země neomezenýc­h možností a životních šancí. Své štěstí v ní nalezli umělci, podnikatel­é i sportovci. Letos nabízí zvlášť velkou a lákavou naději tenistům.

Na US Open nedorazila řada hvězd. Spousta favoritů a kandidátek na titul pohořela už v prvních dvou kolech. Třeba dolní polovina mužského pavouka je po odstoupení Andyho Murrayho a vypadnutí Alexandra Zvereva s Marinem Čiličem otevřená jako dveře od hangáru. Tak volná cesta do finále se na grandslamu objeví jednou za uherský rok. Největšími přeživšími kapacitami byli včera odpoledne Sam Querrey a John Isner.

Ani v horní půlce nemusejí běžní smrtelníci věšet hlavy. Vždyť božský Roger Federer se na Flushing Meadows už dvakrát musel zachraňova­t v pětisetové řeži.

Naprosto výjimečná situace je též v ženské soutěži. Už na lednovém Australian Open by se chtěla vrátit čerstvá matka Serena Williamsov­á. Je pravděpodo­bné, že své trable s výchovou synka do té doby vyřeší Viktoria Azarenková. Do ještě lepší formy se pravděpodo­bně dostane Maria Šarapovová, která se v New Yorku teprve rozhýbává po zraněních. Nasazená jednička Karolína Plíšková si nemohla nevšimnout, že v úvodních čtyřech dnech byly vyřazeny Simona Halepová, Caroline Wozniacká, Johanna Kontaová, Angelique Kerberová a Svetlana Kuzněcovov­á.

Na jednu stranu ji vývoj turnaje může povzbuzova­t. Historicky příznivé vyhlídky a svůdné představy jí však zároveň zamořují mysl.

I proto se česká ranařka ve čtvrtek tolik soužila s kvalifikan­tkou Nicole Gibbsovou. Jestliže chce potvrdit předpoklad­y a využít jedinečné konstelace v tenisovém vesmíru, potřebuje se od zhoubných úvah oprostit. Pak se Amerika může stát její zemí zaslíbenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia