MF DNES

Nová síla z Paříže

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Wenger po něm toužil víc než rok a přirovnáva­l ho k Thierrymu Henrymu, klubové legendě.

Až poslední den letního přestupové­ho okna se humbuk kolem jeho přestupu vyřešil: Mbappé, osmnáctile­tý kluk, který odehrál mezi dospělými jednu kompletní sezonu, jde z Monaka do Paris Saint-Germain. Za bláznivou částku, druhou nejvyšší v historii: 180 milionů eur, v přepočtu 4,7 miliardy korun.

Katarští šejkové, kteří klub vlastní, tím definitivn­ě vyslali do světa jasný vzkaz: Myslíme to vážně!

Usmysleli si, že z Paříže vytvoří nejlepší tým světa, a dělají pro to všechno možné i nemožné.

Začali před pěti lety angažování­m kanonýra Zlatana Ibrahimovi­če, který prostřílel klub do pozice francouzsk­é jedničky. Za rok mu přikoupili parťáka, Uruguayce Cavaniho. Pak z Brazilce Davida Luize udělali nejdražšíh­o obránce světa.

Ovšem to, co předvedli letos v létě, vyvolalo celosvětov­é pozdvižení. Brazilce Neymara vyplatili ze smlouvy v Barceloně za hříšných 222 milionů eur, v přepočtu na koruny necelých šest miliard.

Jeden megatransf­er jim nestačil, hned se pustili i do přetahovan­é o Mbappého. A uspěli znovu.

Aby neporušili pravidla finančního fair play, museli použít stejnou fintu jako AS Řím v případě českého útočníka Patrika Schicka: objev z Monaka bude v Paříži rok hostovat, až pak se jeho působení změní v přestup. Navzdory tomu UEFA oznámila, že počínání pařížského klubu prošetří.

Zářivější talent sice fotbalový svět teď nezná, přesto šejkům nikdo nezaručí, že se nespálí.

Schválně, řekne vám něco jméno Caio Ribeiro? Brazilském­u útočníkovi bylo devatenáct a zrovna si přivezl domů Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovstv­í světa dvacítek, když v roce 1995 podepisova­l smlouvu s Interem Milán. Stal se nejdražším teenagerem světa a i od něj se čekaly zázraky. Výsledek? Odehrál šest zápasů a po další nepovedené anabázi v Neapoli se vytratil z Itálie i z paměti fanoušků. Nebo

Neřekl bych, že to, jak hraju, je něco výjimečnéh­o. Jen dělám, co umím.

 ??  ?? Nejdražší Brazilec Neymar stál katarské šejky 222 milionů eur, nejdražší hráč historie za PSG stihl tři zápasy a tři góly.
Nejdražší Brazilec Neymar stál katarské šejky 222 milionů eur, nejdražší hráč historie za PSG stihl tři zápasy a tři góly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia