MF DNES

Slavia bere Necida. Spartě zůstal Kadlec

Fotbalová Slavia znovu zkusí oživit kariéru svého odchovance Necida, kterého přivedla na hostování. Spartu nakonec neopustí Václav Kadlec, Frýdek ani Karavajev, kteří byli na odchodu.

-

Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES

Do uzávěrky soupisek pro Evropskou ligu včera odpoledne zbývalo pár hodin, když slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík na svém twitterové­m účtu oznámil: „Vítej doma, Tome.“

Osmadvacet­iletý Necid nebyl však vysněným útočníkem trenéra Jaroslava Šilhavého, první volbou byl Richmond Boakye.

Urostlý Ghaňan z Crvené zvezdy Bělehrad, který v pohárovém předkole dal dva góly Spartě a zásadně se podílel na jejím vyřazení. Střelec, typologick­y podobný forvard jako kapitán Milan Škoda.

Jenže z přestupu sešlo, Boakye byl drahý i pro Slavii, na české poměry velmi bohatý klub. V součtu by vyšel na částku výrazně převyšujíc­í 100 milionů korun.

Necid je levnější variantou, přichází na hostování z Bursasporu. Do Slavie se z ciziny vrací už podruhé, na jaře 2014 ji jako host z CSKA Moskva vypomáhal v boji o záchranu. Dal tři góly, které přinesly tři vítězství, devět bodů z celkových čtrnácti v druhé části sezony. To byl solidní počin. „Už jsem v návrat ani nedoufal. Moc se těším,“řekl Necid.

Pak byl rok v nizozemské­m Zwolle, od léta 2015 působil v Bursasporu a letos na jaře v Legii Varšava. Polské angažmá mu nevyšlo, vrátil se do Turecka. Ještě loni byl v reprezenta­ci, ale ze zapomnění ho vysvobodil­a Slavia, odkud v lednu 2009 do světa vyrazil. „Věříme na slávistick­é srdce,“poznamenal Tvrdík.

Slavia mohla mít o jednoho srdcaře víc. Lákala i jiného odchovance – Stefana Simiče z AC Milán. 22letý stoper už už vyrážel do Prahy, kam by se vrátil po pěti letech. Ale na poslední chvíli ho italský klub na cestě do Česka zastavil, dal mu novou smlouvu a poslal na hostování do Crotone. „Jsem rád, že dostanu šanci v Sérii A,“řekl Simič pro italské TMW Radio.

Ze Sparty se neodchází

dnech. Budu bojovat, aby se Sparta dostala zpátky tam, kam patří,“slíbil 25letý útočník Kadlec.

Nestal se oblíbencem nového trenéra Stramaccio­niho, který Kadlece veřejně kritizoval ještě před startem sezony. Přitom ze sedmi zápasů mu pak dal šanci jen ve dvou, a to celkově na 54 minut...

Podobně dopadl Karavajev, jenž byl zvolen nejlepším hráčem Sparty za uplynulou sezonu, ale Stramaccio­ni v něm perspektiv­u neviděl a na pozici pravého obránce staví Ondřeje Zahustela.

I proto se 21letý ruský obránce domluvil s Lokomotive­m Moskva, dohodnuté byly i kluby, ale přestup na poslední chvíli stopl trenér Jurij Sjomin. Karavajevo­vi tak po návratu z reprezenta­čního srazu nezbývá, než si na šanci ve Spartě počkat.

Frýdek je jiný případ. Nastupoval pravidelně, v Liberci skóroval a s Lafatou je jediným sparťanský­m střelcem podzimu. Ale minulý týden měl s italským koučem neshody, které vyvrcholil­y tím, že ho nevzal na ligový zápas do Brna. Sparta následně oznámila, že Frýdek požádal o uvolnění z klubu. Ale k tomu nedojde.

Nejasná je situace už jen kolem Lukáše Váchy, jenž slyšel, že se s ním nepočítá. Je však možné, že i on zůstane, případně odejde na hostování v rámci české ligy. Zájem má Jablonec.

 ?? Foto: ČTK ?? Přišel Tomáš Necid se znovu vrací do Slavie, kde fotbalově vyrostl. Hostovat bude z tureckého Bursasporu, dohoda myslí i na následnou opci.
Foto: ČTK Přišel Tomáš Necid se znovu vrací do Slavie, kde fotbalově vyrostl. Hostovat bude z tureckého Bursasporu, dohoda myslí i na následnou opci.
 ?? Foto: MAFRA ?? Neodešel Václav Kadlec ve Spartě zůstává, chce bojovat.
Foto: MAFRA Neodešel Václav Kadlec ve Spartě zůstává, chce bojovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia