MF DNES

Pád v tréninku, operace a šance na 10. titul je fuč

-

Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Toužil po desátém titulu. Po jubilejním triumfu, který by jeho skvostnou kariéru ještě osázel diamanty. Valentino Rossi nebyl daleko, jenže teď se naděje na velké vítězství rozplynula. Ačkoliv do konce sezony MotoGP zbývá ještě šest závodů a Rossi na čelo motocyklov­ého šampionátu ztrácí „přijatelný­ch“26 bodů, je ze hry.

Ve čtvrtek měl pád při endurovém

Zatímco Slavia se snažila mužstvo doplnit, Sparta po vyřazení z pohárů naopak zúžit. „Zbavila“se však jen nepotřebné­ho srbského záložníka Vukadina Vukadinovi­če, který odchází na hostování do Zlína, odkud v červnu do Sparty přestoupil.

Reprezenta­nti Václav Kadlec, Martin Frýdek a Vjačeslav Karavajev, o nichž se v souvislost­i z redukcí kádru mluvilo nejvíc, zůstávají.

„Nechtěl jsem Spartu opustit a nehodlám to udělat ani v následujíc­ích

Motocyklis­ta Valentino Rossi musí kvůli zlomenině nohy vynechat minimálně dva závody MotoGP. Tím mizí naděje na jeho triumf v MS

tréninku, zlomil si lýtkovou i holenní kost pravé nohy a ještě v noci na pátek se podrobil operaci.

Před nemocnicí v italské Anconě hlídkovali policisté, zástup žurnalistů toužil po zprávách, aby v pátek dopoledne z úst šéfa tamní ortopedie a traumatolo­gie Raffaela Pascarelly na tiskové konferenci zaznělo: „Nejdůležit­ější je, že je Valentino v pořádku. Operace byla úspěšná, ale Rossi bude potřebovat 30 až 40 dní klidu, pak rozhodneme o dalším vývoji.“

To znamená, že Rossi rozhodně přijde příští týden o domácí závod na okruhu v Misanu, který leží jen 90 kilometrů od kliniky, kde ho operovali. Nestihne ani Velkou cenu ve španělské Aragonii a je velkou otázku, zda se vydá na třítýdenní asijsko-australsko­u pouť, která začíná za 41 dnů v japonském Motegi.

Vlastně by to byl zbytečný risk, protože konkurence odskočí a je lepší být zcela zotaven na příští sezonu. Sám Rossi, kterému lékaři během hodinového zákroku zafixovali poraněné místo kovovým hřebem, skrz tiskovou zprávu vzkázal: „Moc mě to mrzí. Chci teď co nejrychlej­i být zase zpátky na motorce a udělám pro to všechno. Operace se povedla. Když jsem se ráno probudil, už jsem se cítil dobře.“

Zlomenina stejné nohy už Rossiho přibrzdila v kariéře v roce 2010, tehdy pauzíroval šest týdnů. Že se tentokrát zranil mimo závodní okruhy při tréninku na jiném typu motorky, není u elitních jezdců nic neobvykléh­o. Na silniční stroj totiž většinou usedají jen během Grand Prix a oficiálníc­h testů, ale trénovat na motokrosov­é, endurové či supermoto motorce je mnohem snazší. Piloti si pochvalují, že je tento trénink udržuje v závodním režimu, navíc při něm musí zapojovat stejný typ svalů.

Po čtvrteční Rossiho nehodě se tak boj o titul v MotoGP „scvrkává“na trio jezdců: Ital Andrea Dovizioso, vítěz posledních dvou závodů, má 183 bodů. Marc Márquez, kterého v minulém klání zradil motor, jich má 174. A jeho španělský krajan Maverick Viňales, kometa začátku sezony, pak 170.

Kdo se stane v listopadu králem?

 ?? Foto: AP ?? Enduro Na takové motorce se Rossimu zranění přihodilo.
Foto: AP Enduro Na takové motorce se Rossimu zranění přihodilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia