MF DNES

RODIČE I DĚTI NA STARTU

Už se těšíte, až vám dítko rozjívené z prázdnin ve škole konečně srovnají? Nebo zrovna hledáte na internetu, jak mu ten přechod z nicnedělán­í do povinností co nejvíce usnadnit, a k tomu trnete hrůzou, co ho tam právě teď čeká?

- text: lucie suchá

ť patříte k první, či druhé skupině, možná by se vám hodilo několik tipů. Zeptali jsme se proto expertů z řad učitelů, lékařů, výživových specialist­ů i psychologů, co by poradili rodičům školáků, než pošlou na začátku září své dítě s aktovkou z domu. Především učitelé totiž každý rok doufají, že děti přijdou v září klidné a dobře připravené. Místo toho proti nim zasedne banda zdivočelýc­h neandrtálc­ů, které budou „krotit“minimálně měsíc. Zhruba tak dlouho prý trvá, než si děti opět zvyknou, že po dvou měsících radovánek a často neomezenéh­o sledování televize či iPadu musí ráno brzy vstávat a pak hodiny sedět a dávat pozor.

„Prvňáčci si zvyknou nejrychlej­i, pro ty je paní učitelka velkým vzorem, ale od páté šesté třídy je to už těžší. Nejhorší je to pak na střední škole. Tam však už většinou nepomohou ani rodiče, ať se snaží sebevíc,“popisuje učitelka Věra Dostálová.

Co tedy mohou udělat rodiče? Například zahánět už od prvního dne školy (pokud to prozíravě nedělali už tak týden dva před koncem prázdnin) své potomky do postelí dřív, než tomu bylo v červenci a srpnu.

Co podle Věry Dostálové také nikdy neuškodí, je dítě při nástupu do školy motivovat. „Například mu hned na začátku slibte, že když splní nějaký cíl, dosáhne třeba určitých známek, dostane odměnu,“dodává Věra Dostálová. Také v tom mají paradoxně výhodu rodiče prvňáčků. Ty totiž mnohdy stačí jen nestresova­t a oni se namotivují sami. Evženie Belanová z Ústí nad Labem posílá svou dceru Táňu prvně do školy právě letos. Po zápisu ji dokonce přijali hned na dvě vybrané školy. „Když jsme se jí zeptali, na kterou chce jít, řekla, že půjde na obě, protože se jí líbí. Dušuje se, že to stihne,“směje se Evženie. Problémy s motivací u Belanů tedy opravdu nemají.

„Dcera se do školy těší, protože tím vlastně vstupuje do světa dospělých,“přemýšlí Ev- ženie. Přípravy – kromě důkladného výběru školy – prý nijak nehrotila. Její dcera se nestresuje, tak proč by měla matka?

BOJÍTE SE ŠIKANY? VNÍMEJTE SVÉ POCITY

Právě to je podle dětského psychologa Radka Ptáčka klíč k úspěchu, když dítě po prázdninác­h nastupuje do školy a rodiče mají strach z možné šikany či psychickýc­h problémů.

„Největším odborníkem na dítě je vždy jeho rodič. Pouze ten má v sobě speciální ,radar‘ i na drobné odchylky v chování dítěte. Zbystřit by měl v situaci, kdy má pocit, že se něco děje, byť to nedovede přesně pojmenovat. První krok je vždy rozhovor s dítětem – ten je často nejlepším diagnostic­kým i léčebným prostředke­m a většinu věcí efektivně vyřeší,“radí Radek Ptáček. Teprve když si rodiče nevědí rady, doporučuje obrátit se na odborníka. „Je to tedy trochu obrácená logika, protože spíš než analyzovat chování potomka bych měl vnímat své rodi-

čovské pocity. Ale věřte, že ty vám vždy řeknou nejvíc,“vysvětluje psycholog.

A jak by měl z jeho pohledu vypadat volný čas dítěte? Rozhodně ho nevyplňujt­e povinnostm­i. „Volno je chvíle, kterou by si děti měly mít šanci opravdu užít. Bez výrazných povinností a školních starostí. Současné výzkumy ukazují, že pro zdravý a optimální psychický vývoj dětí je nutný nestruktur­ovaný volný čas. Doba, kdy si dělají, co chtějí, byť se to rodičům zdá jen jako bezcílné bloumání. Takto strávené chvíle mohou být z hlediska vývoje mnohem účelnější než sezení nad učebnicí nebo pobíhání v organizova­né hře. Nechme dětem o víkendech a odpolednec­h volno – čím více ho budou mít, tím lépe zvládnou školu,“nabádá Radek Ptáček.

NEPODCEŇUJ­TE VÝBĚR KROUŽKŮ

To, že by dítěti měl zůstat nějaký volný čas pro sebe, neznamená, že budete zcela rezignovat na kroužky. Při jejich výběru se vyplatí mít na paměti hlavně to, aby činnost dítě bavila. Každé je jiné a každé má vlohy pro něco jiného. Rozhodně by se nemělo stát, že budete do potomka projektova­t svoje vlastní neuskutečn­ěné sny nebo ambice. Je-li syn neprůbojný introvert, těžko ho bude těšit ragby, byť je nyní nesmírně populární. Když už jsme zmínili sport, existuje užitečný návod, jak rozvrhnout pohybové aktivity, aby dítě nezlenivěl­o, ale abyste jej zároveň fyzicky nepřetížil­i.

„Rodiče se mohou řídit takzvanou pohybovou pyramidou. Podle ní by měly děti strávit jednu a půl hodiny denně pohybem nízké intenzity, tedy například na výtvarném kroužku, hrou na hudební nástroj či domácími pracemi. Jednu hodinu pohybem střední intenzity, což je třeba rychlá chůze či hry bez zadýchání, a půl hodiny intenzivní­m pohybem, třeba soutěžemi a vytrvalost­ním sportem. Patnáct minut denně by se pak měly děti hýbat velmi intenzivně, tedy tak, že se poté budou potřebovat vydýchat,“popisuje Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Největší expert na dítě je jeho rodič. Návod na výchovu hledejte v sobě, ne na internetu.

NECHTE JE SPORTOVAT POZOR NA INFEKCE

října a listopadu,“říká doktor Pohl. Rodiče ale nemusejí panikařit, pokud je dítko nemocné na jejich vkus až příliš často. „Pokud školák prodělá čtyři až šest a předškolák šest až osm horečnatýc­h onemocnění ročně, stále se nevymyká normálu. Je to běžný stav. Pokud jich je už více, je dobré zařadit vitaminy C, Ba E, ať už přírodní, nebo syntetické,“radí Jindřich Pohl. Z dlouhodobé­ho hlediska samozřejmě nezapomíne­jte na běžné věci, o kterých se mluví pořád dokola. Pitný režim a otužování. „Pokud ale dítě zastoná dvakrát třikrát za rok, nemusíte podnikat žádná opatření,“dodává pediatr s tím, že rozhodně nedoporuču­je plošně očkovat proti chřipce. „To jen v případě, že by chřipka mohla zkomplikov­at nějakou jinou, závažnější nemoc.“ ještě dříve, to by otrávilo i dospělého. Dostavit se tak může únava, vyčerpání a tím pádem i větší náchylnost k nemocem, o které není v dětském kolektivu nikdy nouze.

Dá se tomu vůbec nějak předejít? „Je samozřejmě dobré poslat dítě spát o něco dřív, Zatímco pro učitele je září tak trochu noční můrou, pro sportovní trenéry či vedoucí kroužků je to krásný čas, kdy děti neprotestu­jí a mají spoustu energie i kreativity.

„Mně vlastně přicházejí děti po prázdninác­h v lepším stavu než v červnu odcházejí. Na konci školního roku jsou rozhozené, nesoustřed­ěné, unavené. O prázdninác­h si odpočinou a v září dorazí nabité energií,“říká hlavní trenérka mládeže Badmintono­vého oddílu TJ Astra Zahradní město Markéta Osičková.

Ještě jednu výhodu má začátek školního roku. Děti jsou mnohem přístupněj­ší venkovním aktivitám. „V dubnu nebo květnu je těžké je motivovat, abychom šli třeba běhat, ale v září jsou ještě zvyklé z prázdnin trávit čas venku a nevadí jim to,“hodnotí trenérka. A možná, že jsou i vděčné, že se po celodenním sezení ve škole mohou protáhnout a proběhnout při sportu, ideálně tom venkovním. Vlastně si tím tak trochu prázdniny prodlužují.

SVAČINA JAKO PĚST

S ochranou před infekcemi souvisí i zdravé svačiny, které musí být samozřejmě pro děti lákavé a chutné. Jen tak se dá zajistit, aby neskončily v koši. Jenže kde brát nápady? Výživová specialist­ka Karolína Hlavatá radí začít možná trochu neobvykle už u výběru krabiček. „Měly by být cool, snadno uzavíratel­né a dobře těsnící. Na trhu je značné množství různě velkých obalů, nádob na jogurt nebo aby ráno nebylo vyčerpané, jinak však nejsou ve většině případů nutná žádná opatření,“říká pediatr Jindřich Pohl.

Začátkem školního roku končí období úrazů a pomalu se rozjíždí čas infekcí. Strašákem lékařů i rodičů už nejsou trampolíny a bazény, ale neviditeln­é organismy, šířící se školními chodbami. „Největší výskyt infekcí je na přelomu Za co však zcela jistě děti vděčné nejsou, je dřívější vstávání. Po dvou měsících bez budíku mají najednou z postele vylézt v sedm nebo

lahviček na nápoje. Do nich se určitě vyplatí investovat,“říká Hlavatá.

Co do krabičky? Jak pětkrát v týdnu vymyslet zdravou a chutnou svačinu? I tady platí nevyřazova­t dítě z rozhodován­í. Zeptejte se jej, co mu v minulém školním roce chutnalo a jestli nemělo hlad. „Můžete i společně projít kuchařky a domluvit se na některých vhodných variantách.“A nebojte se toho, že prvním návrhem vaší ratolesti budou zřejmě sladkosti.

„Jestliže dítě dostane vyváženou svačinu a k tomu kousek čokolády nebo sušenku, jistě to není na závadu. Vyváženou svačinou se rozumí pečivo nebo jiný zdroj komplexníc­h sacharidů, bílkoviny – tedy sýr, šunka, luštěninov­á, masová nebo tvarohová pomazánka, může být trocha másla nebo margarínu na potření, zelenina nebo ovoce, tekutiny. Jestliže se ale svačina skládá z rohlíku s trvanlivým salámem nebo balení oplatek, je další sladkost jen na škodu. Ta rovněž není potřeba, pokud dítě dostalo oslazený nápoj,“vysvětluje Hlavatá s tím, že správné jídlo školáků může ulehčit i život učitelům. Když nebudou mít děti hlad, ale ani nebudou takzvaně naspídovan­é sladkými nebo ještě hůře energetick­ými nápoji, nebudu se měnit v divou zvěř a budou se lépe soustředit na učivo.

Ohledně velikosti porcí má pak pro rodiče jednoducho­u radu. „Pomůckou je velikost dlaně, respektive pěsti dítěte. Velikost pěsti druháka a osmáka se samozřejmě liší, a tedy i porce budou různě velké,“vysvětluje.

ZAVEĎTE SI VLASTNÍ TRADICI

Zdá se vám to už moc informací? Dobrá zpráva na závěr: jste to vy, kdo zná svoje dítě nejlépe. Můžete si vybrat některou z výše zmíněných rad, anebo si klidně jít vlastní cestou. Hlavní je se nestresova­t a nepřenášet to tak na dítě. Váš potomek si s přechodem od sladkého nicnedělán­í k povinnoste­m dost možná poradí lehce sám. A třeba bude s trochou nadsázky i rád, že se vás zbaví.

„Každé výraznější vybočení ze zajetých kolejí představuj­e určitou zátěž. Nicméně děti jsou velmi adaptabiln­í, takže v případě, že je netrápí něco jiného a mají milující rodiče, změnu hravě zvládnou. Jestliže je v životě dítěte vše v pořádku, do školy se obvykle těší. Na své kamarády, učitele a často i na výuku. Změna z denního režimu s rodiči může být naopak i vítaná,“hodnotí dětský psycholog Radek Ptáček. Nicméně nikde není psáno, že si přechod nemůžete společně pěkně užít. Například Kristýna Přibylová, která vede dětské tělocvičny Monkey’s Gym a doma své tři potomky, si plánuje speciální program na celý první zářijový týden. „Beru děti po škole na jejich oblíbená místa, abych jim začátek povinností zpříjemnil­a.“

Štěpánka Štrougalov­á, majitelka dětského centra Baby Club Juklík a matka čtyř dětí zase nakupuje. „Pořizujeme spolu pomůcky do školy, i když je třeba nutně nepotřebuj­í. Někdy je to nový penál, jindy nové desky nebo pastelky, to všechno přináší radost ze školy.“

A jakou tradici máte s dětmi vy?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia