MF DNES

„Fake news“, řekl Tluchoř o uplácení funkcí

-

Soud včera projednáva­l kauzu takzvaných trafik pro poslance. Obžalobě čelí někdejší premiér Petr Nečas, jeho současná žena Jana Nečasová (dříve Nagyová) a bývalý náměstek ministra zemědělstv­í Roman Boček.

Exposlanci ODS Marek Šnajdr a Petr Tluchoř včera jakýkoli handl s funkcí odmítli. „Velmi ješitně se mě dotýká, že bych při mých znalostech, schopnoste­ch a profesním životopisu potřeboval od kohokoliv, aby mi zajišťoval živobytí,“řekl soudu Šnajdr s tím, že se o sebe vždy postaral sám.

Složit poslanecko­u funkci se prý rozhodl spontánně, protože odmítal zvyšování daní. Místo v dozorčí radě státního podniku Čepro mu prý nabídl tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Prý mohl mít i lépe placenou funkci. „Teze, že jsem opustil Sněmovnu, abych dostal funkci, odporuje faktům a selské logice,“uvedl.

Funkci za složení mandátu prý nedostal ani Petr Tluchoř. „Vylučuji, že by mi učinili nabídku, slib, či mi dokonce dali jakýkoliv úplatek,“řekl ve své výpovědi.

„Sdělil jsem to Petru Nečasovi zcela nepodmíněn­ě,“vzpomínal, jak informoval stranickéh­o předsedu a premiéra o úmyslu vzdát se postu poslance. Domněnky o uplácení funkcemi označil za fake news, státní zástupci se případ podle něj snaží „slepit z několika střípků“.

O údajných pletichách ve straně nevěděli ani další vyslýchaní exposlanci Tomáš Úlehla, Boris Šťastný a Jan Florián. Vypovídal i současný předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Vůbec nerozumím, co se tu šetří,“divil se.

Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Někteří občanští demokraté tehdy nesouhlasi­li se stabilizač­ním balíčkem daňových změn. Trojice poslanců se tehdy vzdala mandátů, čímž umožnili schválení balíčku. Následně získali posty ve státních firmách.

Podle obžaloby Nečasová a Boček s nimi měli z pověření premiéra Nečase obchod domluvit, a šlo tedy o příklad politické korupce. Podle jiných se jednalo o běžnou politickou praxi. (jkk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia