MF DNES

Spartu láká zlato

Tři pražské týmy figurují stejně jako loni v rozpisu celostátní­ch hokejových soutěží. Hlavní pozornost je logicky upřena na extraligov­ou Spartu.

- Petr Procházka reportér MF DNES

Nemá nejnafoukn­utější rozpočet, neangažova­la nejzvučněj­ší posily, nepatří k nejžhavějš­ím favoritům.

Ale pořád je to Sparta! A v té se za úspěch považuje pouze vítězství. Není proto divu, že Sparta prahne po zlatu, zvláště když na extraligov­ý titul čeká už deset let.

„Chceme hrát dobrý hokej, aby chodili fanoušci. Nehodlám dopředu hovořit o tom, že budeme hrát o titul, ale Sparta bude mít vždy ty nejvyšší ambice,“prohlásil útočník Jaroslav Hlinka, ve čtyřiceti letech nejzkušeně­jší hráč a ikona týmu. „Věkový průměr kádru šel ale jinak hodně dolů. Máme více mladých kluků, což by mělo přinést do hry více energie.“

Rozpočet klubu na sezonu činí 115 milionů korun a zahrnuje první tým, mládež, produkci či marketing. „K celému zajištění peněz nám chybí už jen malý díl,“prozradil předseda představen­stva a majitel klubu Petr Bříza.

Sparta v minulé sezoně vypadla už ve čtvrtfinál­e play-off a následně přistoupil­a ke značné obměně kádru. Pryč jsou třeba Brian Ihnacak, Jan Buchtele či Michal Řepík, sportovní úsek už nepočítá ani s Michalem Barinkou. Do kabiny místo nich usedla osmička posil včetně nových gólmanů či hvězdného beka Petra Zámorského.

„Změn bylo hodně, ale měli jsme docela dost času na sehrání. Hokej je všude stejný,“nedělá si hlavu kapitán Hlinka.

Posily klub přivedl i do realizační­ho týmu a vsadil při tom na bývalé úspěšné sparťany. Michal Broš se stal sportovním manažerem, Jaroslav Nedvěd trenérem, jenž vytvořil dvojici s Jiřím Kalousem. Do organizace se vrátil třeba i obránce František Ptáček.

„Kluky dobře znám, odehrál jsem s nimi spoustu zápasů. Přinesli pozitivní myšlení, což je pro mě i pro Spartu super,“pochvaluje si Hlinka.

Slavia chce být do čtyřky

Slavia si v poslední dekádě na rozdíl od Sparty sáhla na mistrovský pohár, ale teď zahájí už třetí ročník v podpalubí. Po sestupu z extraligy se zatím zpět nevydrápal­a a ani letos to nevypadá na postupové ambice. „Nechceme být při zdi a věřím, že ty dvě sezony, kdy jsme hráli do čtvrtého místa, nebudou výjimkou,“říká trenér Milan Razým.

Sparta zahájí sezonu v pátek, Slavia v sobotu.

 ??  ?? Derby Extraliga se opět musí obejít bez něj, Slavia se zatím z první ligy nevyškrába­la. A tak si proti Spartě střihla v úterý alespoň přípravné utkání. Foto: Michal Šula, MAFRA
Derby Extraliga se opět musí obejít bez něj, Slavia se zatím z první ligy nevyškrába­la. A tak si proti Spartě střihla v úterý alespoň přípravné utkání. Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia