MF DNES

Levné pivo i hypotéky, slibují strany po volbách

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nižší daň pro většinu lidí, nové daňové slevy, nižší odvody z práce a návrat nápadů z minulosti. Tak vypadají daňové programy politickýc­h stran, které mají šanci dostat se do Sněmovny a které MF DNES analyzoval­a.

Z volebních programů je jasné, že nás čeká reforma daňového systému. Už zase. Superhrubá mzda to má spočítané, nepodporuj­e ji už vůbec nikdo, ani ODS, která ji v roce 2008 zaváděla. Daň se bude napříště počítat z hrubé mzdy a pro většinu zaměstnanc­ů i živnostník­ů by měla být nižší. Se solidární přirážkou pro lidi s více než stotisícov­ými příjmy je také konec.

Místo ní plánují strany zavést srozumitel­nější a snáz spočitatel­nou progresivn­í daň. To znamená, že se příjem rozdělí na pásma a každé se daní jinou sazbou – čím je příjem vyšší, tím je vyšší sazba. Budou tedy dvě sazby daně z příjmů, možná více, záležet bude na tom, kdo vyhraje volby.

Nejproprac­ovanější návrh progresivn­í daně má ČSSD, která dokonce přišla s daňovou kalkulačko­u – daně chce snížit 98 procentům lidí do 50 tisíc měsíčně a slibuje zvýšení reálných příjmů zaměstnanc­ů v průměru o 800 až 1 200 korun měsíčně. Rovnou daň podporují jen TOP 09, ODS a Piráti.

Zajímavost­í je návrh na zdanění robotů v programu Zelených (zatím bez podrobnost­í), přičemž podobným směrem uvažují i Piráti. Kromě Pirátů (snížením daně z příjmů o 1,6 % by vypadla jedna až dvě miliardy z rozpočtu) žádná ze stran neuvádí propočty, jaký dopad budou mít snížené daně na státní rozpočet.

Většina zaměstnanc­ů i podnikatel­ů by měla platit na dani i na pojistném o něco méně – jen Zelení by dorovnali daně živnostník­ům na úroveň zaměstnanc­ů. V programech se navíc objevují štědřejší, nebo dokonce zcela nové daňové slevy.

Slevy pro všechny

Expertem na slevy – zejména u dětí – je KDU-ČSL. Ačkoliv se v uplynulém volebním období tyto slevy zvedaly třikrát, KDU by v tom pokračoval­a a v jejím podání by padla i absolutní hranice pro daňovou vratku 60 300 korun ročně.

Ta se vyplácí, když má někdo čtyři a více dětí a má velmi nízký příjem, takže daňové slevy nemá šanci vyčerpat. Komunisté zase navrhují zavést daňovou slevu na úhradu volnočasov­ých aktivit dětí, TOP 09 zase odpočet nákladů na hlídání dětí (do 12 let) od základu daně.

S vlastním vynálezem u hypoték přichází KDU – lidé by dostávali od státu příspěvek na úroky podle počtu vyživovaný­ch dětí. Originální návrh pro vícedětné rodiny také představil­a SPD. Navrhuje podpořit bezúhonné rodiny se třemi a více dětmi, kdy alespoň jeden z nich pracuje: neplatily by žádnou daň z příjmů.

Do hry se vrací sleva s názvem zaměstnane­cký paušál, tentokrát v podání hnutí ANO – zaměstnanc­ům by zbylo 6 tisíc ročně. Před několika lety jej do zákona prosadila TOP 09, ale následujíc­í vláda ho zrušila, ještě než začal fungovat.

Vedle společného zdanění manželů (ČSSD), které je výhodné pro páry, kde jeden vydělává výrazně méně, se v programu KDU-ČSL objevuje také společné důchodové pojištění manželů. To by mělo vylepšit důchod tomu z manželů, který se staral o děti a nemohl kvůli tomu chodit do práce.

Jako vzpomínka na někdejší vládní stranu Věci veřejné působí možnost posílat jedno procento z důchodovéh­o pojištění přímo na důchod svým rodičům nebo prarodičům v penzi (návrh tehdy vláda neschválil­a). Tentokrát jde o návrh ODS.

Z její dílny také pochází další novinka – sleva na pracující manželku, která pečuje o nezaopatře­né dítě, a to ve výši 12 tisíc korun ročně. Co by ODS udělala s dnešní slevou na nepracujíc­í manželku nebo manžela (24 840 korun ročně), není z programu jasné.

Hitem letošních voleb je zdá se snižování odvodů pojistného ze mzdy – nejštědřej­ší je v tomto ohledu TOP 09, která by sociální pojištění snížila o 8 procent, tedy skoro o třetinu. KDU-ČSL zase podmiňuje snížení pojistného tím, že si lidé začnou soukromě spořit na důchod.

Nižší DPH na všechno

Většina stran by také snížila DPH – nejpestřej­šími návrhy přitom hýří hnutí ANO, které například snižuje daň z piva a ze základních potravin.

Poslední položku podporuje i ČSSD, s návrhem kdysi rovněž přišly dnes již rozpuštěné Věci veřejné – tehdy se kvůli své komplikova­nosti nerealizov­al.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia