MF DNES

Poslanci vyšetřoval­i úniky. Policie zkoumá, zda jim něco neuniklo

-

Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Komise ukázala na problém, o kterém jsme věděli. Nejenže úniky ničí demokratic­ký vývoj, ale ničí lidem i soukromí,“řekl předseda poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura, když včera poslanecká komise pro úniky informací, jejímž byl členem, prezentova­la své výsledky.

Stanjura a jeho kolegové však sami budou muset vysvětlova­t, zda z jejich komise neunikaly citlivé informace. Jakkoli bizarně to zní. Případem se na základě trestního oznámení bývalého náměstka Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Dušana Brunclíka zabývá obvodní policejní oddělení v Luhačovicí­ch.

Brunclík, který byl jedním z lidí, jež komise pro vyšetřován­í úniků vyslechla, podal o víkendu trestní oznámení. Tvrdí totiž, že se informace, které poslancům řekl, dostaly k novinářům.

„Dělali na mě (poslanecká komise – pozn. red.) ramena ohledně kontaktů a došlo i na Hájka (Stanislava Hájka – bývalého policistu, který měl vazby na lidi z okolí podnikatel­e Ivo Rittiga – pozn. red.) a já jim odrecitova­l, jak to bylo. To se nikde nikdy neprezento­valo a najednou mi volá novinář a všechno ví. Tak jsem šel a podal trestní oznámení,“řekl Brunclík MF DNES.

„Když jsem to telefonova­l Plíškovi (předseda komise Martin Plíšek, TOP 09 – pozn. red.), tak dělal, že se to komise netýká,“dodal Brunclík.

To by se možná někomu hodilo

Poslanec Plíšek tvrdí, že výpovědi před komisí byly celou dobu v trezoru a nikdo k nim neměl přístup. „Odmítám, že by informace šly z komise,“řekl Plíšek.

To, že by policie začala kvůli únikům vyšetřovat také jeho nebo další poslance z komise, si nepřipoušt­í.

„Myslím, že snad ani nebude. To by se možná někomu hodilo,“říká Martin Plíšek.

Komise, kterou vedl, měla sedm členů. Vyslechla celkem šestadvace­t svědků, mezi nimi například i premiéra Bohuslava Sobotku nebo bývalého šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu.

Nakonec nedošla k závěru, že by měla na někoho podávat trestní oznámení. Z jejích závěrů vyplývá, že by však mělo dojít ke změně zákona o státním zastupitel­ství.

Podle představy poslanců by měl vzniknout specializo­vaný útvar, který bude vyšetřovat a stíhat trestné činy spáchané státními zástupci.

Žalobci i policisté by pak měli ukládat záznamy o kontaktu se zástupci médií do trestního spisu.

Komise vznikla poté, co se na internetu objevily tajně pořízené nahrávky předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Bývalý náměstek GIBS Dušan Brunclík.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Bývalý náměstek GIBS Dušan Brunclík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia