MF DNES

Soud: Rohozec patří rodu Walderode

-

Zámek Hrubý Rohozec a pozemky na Turnovsku zkonfiskov­ané po válce na základě Benešových dekretů patří dědičce Karla des Fours Walderode. Rozhodl o tom soud v Semilech. O jejich vrácení zažádal Walderode v roce 1992, od té doby padlo už několik verdiktů.

Soud přiřkl pozemky a zámek vdově po Walderodov­i, Johanně Kammerland­erové, již v roce 2011. Krajský soud však rozsudek v roce 2013 zrušil a kauzu vrátil semilskému soudu. Pokud se proti tomu nikdo neodvolá, kauza bude pokračovat jednáním o navrácení jednotlivý­ch pozemků. „Těch je více než 1 400,“řekl soudce Michal Polák.

Stejně jako nyní, považoval nárok Kammerland­erové za oprávněný semilský soud před šesti lety. Jejímu zesnulému manželovi totiž úřady vrátily v roce 1992 českoslove­nské občanství. Kastelán Hrubého Rohozce Jiří Holub je přesvědčen, že včerejším rozsudkem kauza Walderode nekončí. „Případ se pravděpodo­bně potáhne ještě několik let,“říká.

Státní zámek Hrubý Rohozec na vleklou kauzu Walderode doplácí. Už 25 let tam jdou peníze pouze na havárie a nejnutnějš­í údržbu. Národní památkový ústav nechce prostředky do zámku vkládat, dokud se nevyjasní, komu patří. Památka by potřeboval­a miliony korun na obnovu. Přitom v roce 2008 se krajský soud a Nejvyšší soud shodly, že Kammerland­erová má nárok na vydání lesa ve Žďárku, zabaveného po druhé světové válce. Jejich rozsudky posvětil Ústavní soud.

„Pokud Ústavní soud rozhodl o vydání lesa, měly by nižší soudy vrátit Johanně Kammerland­erové všechny další majetky,“prohlásil již dříve advokát rodiny Roman Heyduk, kterému dal v roce 2011 semilský soud za pravdu.

V průběhu kauzy se objevily odhady odborníků, že Walderode žádá o vydání majetku za tři a půl miliardy korun. Podle bývalého právníka rodiny Felixe Nevřely však šlo o majetek zhruba za 120 milionů korun.

Hrabě Karel des Fours Walderode přišel jako občan německé národnosti o majetek bezprostře­dně po válce. V roce 1947 mu úřady českoslove­nské občanství vrátily. Majetek už nestihl získat zpět, po komunistic­kém puči v únoru 1948 emigroval a o občanství znovu přišel.

V roce 1992 ministerst­vo vnitra Walderodov­i občanství opět vrátilo a šlechtic zažádal o vydání bývalého majetku svého rodu. Vzápětí se objevila svědectví o spolupráci s nacisty. V roce 1993 obdržel Walderode od Lesního závodu v Harrachově téměř 90 hektarů lesa, ale o tři roky později stát rozhodnutí zrušil. (ČTK, ouš)

 ?? Foto: Bořivoj Černý, MAFRA ?? Dědictví Zámek Hrubý Rohozec
Foto: Bořivoj Černý, MAFRA Dědictví Zámek Hrubý Rohozec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia