MF DNES

Muž mu slídil v tašce. Omylem ho zabil

- — Petr Ježek

Pětačtyřic­etiletý Roman Kaufmann strčil loni v centru Plzně do muže, který se mu přehrabova­l v tašce. Jenže o pět let mladší bezdomovec, který byl zřejmě opilý, poté upadl a hlavou narazil do lampy. Po čtyřech dnech zemřel v nemocnici, krvácel do mozku.

Včera kvůli tomu Kaufmann skončil před plzeňským krajským soudem. Hrozí mu až 10 let vězení.

Muž obžalovaný z ublížení na zdraví a výtržnictv­í teď jen bezmocně rozhazuje rukama. Hájí se, že nikomu nechtěl ublížit.

„Bylo to neštěstí. Je mi to strašně líto. Hrabal se mi v tašce, ve které jsem měl úplně všechno. Jen jsem máchl rukou, abych ho odehnal. Nebyla to rána pěstí ani facka. Bylo to asi takovou silou, jako když dítě plácnete přes zadek,“řekl u soudu Kaufmann.

Podle státní zástupkyně Blanky Špánkové si však obžalovaný musel uvědomovat, že když bezdomovce udeří, může se při pádu zranit.

Buď o lavičku, u které se incident odehrál, nebo o lampu osvětlení, která byla asi půl metru za lavičkou.

Incident vidělo několik plzeňských bezdomovců, kteří se na lavičkách poblíž hlavní plzeňské pošty často scházejí.

Roman Kaufmann se tehdy s některými z nich seznámil, protože hledal práci a občas přespal na ulici.

Všechen majetek v tašce

„Loni o prázdninác­h jsem chodil po pracovních agenturách a firmách, hledal jsem práci. V tašce jsem měl všechen svůj majetek. Tehdy jsem k lavičkám přišel kolem poledne. Svoji tašku na kolečkách jsem dal na stejnou lavičku, na které i ostatní měli naskládané a pověšené své batohy. Povídali jsme si o jednu dvě lavičky dál,“popsal soudcům muž, co na místě dělal.

Pak ho ale kamarádi upozornili, že se mu v tašce hrabe bezdomovec, který se objevil se zbytkem vína v plastové lahvi, ale s nikým z nich se nebavil.

„Asi dvakrát jsem na něj zakřičel, ať toho nechá. Nereagoval. Měl sklopenou hlavu a oběma rukama šátral v tašce. Byl jsem od něho na dva kroky, když zvedl hlavu a vytáhl z tašky jednu ruku. Druhou v ní pořád hrabal. Strčil jsem do něj. Viděl jsem, že upadl, ale já ho nekontrolo­val. Hned jsem začal hledat, jestli mi z tašky nesebral peněženku,“vysvětlova­l obžalovaný muž.

Bezdomovec se po pádu nezvedal a na nic nereagoval. Společně s dalšími lidmi ho proto položili na lavičku a zavolali záchranku. „Než přijela, hlídali jsme ho, aby nespadl. Mysleli jsme, že je jen opilej, že ho odvezou na záchytku,“řekl Kaufmann.

Soudci chtějí některé bezdomovce, kteří u incidentu byli, vyslechnou­t jako svědky. Dva ale mezitím zemřeli a další dva nepřebíraj­í poštu. Soud proto požádal policisty, aby se je pokusili vypátrat. Rozsudek možná padne už tento týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia