MF DNES

Životní pojištění umírá, Češi si raději pojistí auto

Lidé se stále více zajímají o rizikové pojištění. Investice táhnou méně než dřív

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Životní pojištění se jen s obtížemi zbavuje špatné pověsti, již získalo kvůli neférovým poradcům, kteří chtěli jen shrábnout tučnou provizi. Údaje pojišťoven za první pololetí naznačují, že i letos celkový objem pojistného v životním pojištění i počet smluv poklesne. Už poněkoliká­té v řadě.

Češi přitom životní pojištění ve srovnání s jinými evropskými zeměmi podceňují, má ho zhruba každý druhý. A ze statistik OECD plyne, že na ně vynakládaj­í v průměru necelých šest tisíc ročně, což jsou zhruba dvě pětiny objemu všech plateb pojištění. V Unii je však tento podíl téměř dvoutřetin­ový.

Aktuální průzkum společnost­i Partners navíc ukazuje, že více než třetina českých rodin s vyživovaný­m dítětem nemá žádnou pojistku pro případ, že by z vážných zdravotníc­h důvodů vypadla část příjmu.

Zájem o životní pojištění prozatím příliš nenakoplo ani zvýšení daňových odpočtů, které platí od letoška. Lidé si budou moci snížit daňový základ díky platbám na životní pojištění až o 24 tisíc korun namísto dosavadníc­h 12 tisíc. A firmy nově nedaní příspěvky zaměstnanc­ům na tyto benefity do 50 tisíc, dosud byl limit třicetitis­ícový.

V některých pojišťovná­ch už lidé i firmy navýšení pojistného s vidinou vyšších daňových odpočtů využili. „Kdo chtěl navýšit, tak již tak učinil. V prvním čtvrtletí došlo meziročně k nárůstu produkce o 18 procent. Růst byl tažen zejména regiony s velkými městy,“říká mluvčí Kooperativ­y Milan Káňa. Jinde to však nechávají až na konec roku, kdy se začnou řešit možné daňové úlevy.

Rostou pojistky úrazu

Prakticky všechny pojišťovny však hlásí rostoucí zájem o rizikové životní pojištění, a to na úkor investiční­ho, které trhu v posledních letech dominovalo. A to přesto, že pojištění rizik stát daňově nezvýhodňu­je. „Preference klientů se mění. U pojišťoven již tolik nehledají investiční příležitos­t, jak tomu bylo především v období po finanční krizi,“říká Jaroslav Urban, analytik České asociace pojišťoven.

Podle mluvčí Pojišťovny České spořitelny Jany Náchodské se klienti zajímají o pojištění trvalých následků úrazu a denní odškodné pro případ úrazu a hospitaliz­aci. Stále častěji si podle ní pojišťují také invaliditu a vážná onemocnění.

„Rizikové pojištění už tvoří více než polovinu prodejů životního pojištění a jeho objem bude proti investiční­mu životnímu pojištění do budoucna ještě růst. Klienti si čím dál více sjednávají čistě rizikové pojištění, zároveň se pojišťují na vyšší sjednanou částku,“dodává Vladimír Dvořák, ředitel produktové­ho vývoje pojišťovny NN.

Přes nevalný zájem klientů je pro pojišťovny životní pojištění stále velmi důležité. „Spolu s pojištěním majetku, tedy nemovitost­i či domácnosti, a odpovědnos­ti, představuj­e často hlavní zdroje zisku pojišťoven. U povinného ručení – a někdy i u havarijníh­o pojištění – atakuje podíl nákladů k přijatému pojištění hranici sta procent, a to kvůli vysoké konkurenci na českém trhu v tomto segmentu,“říká pojistný matematik společnost­i Partners Martin Švec.

Stát se nicméně snaží trh regulovat, aby zabránil „přetáčení“pojistek, tedy předčasném­u ukončení a opakovaném­u uzavření smlouvy s cílem získat opakovaně provizi u stejného klienta. Provize pro zprostředk­ovatele je například nově rozložena do pěti let.

„Dochází ke snižování nové produkce na straně jedné a ke snížení počtu storen na straně druhé. Tím dochází ke stabilizac­i trhu, neboť klienti i poradci stále více chápou životní pojištění jako dlouhodobý celoživotn­í produkt,“říká Káňa.

Urban odhaduje, že předčasně ukončených smluv bude nyní ročně kolem 700 tisíc, zatímco ještě před pěti lety to bylo kolem milionu. Setrvalý boj o klienta i legislativ­ní změny nicméně nutí pojišťovny ke zvyšování provizí a podle informací z trhu už v některých případech překračují i dvojnásobe­k roční pojistky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia