MF DNES

Ukrajinec za půl roku, Řek do měsíce. Firmy loví lidi v cizině

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Tuzemské podniky se kvůli nedostatku zaměstnanc­ů na českém trhu stále častěji dívají za hranice. Zatímco dřív přetahoval­y z ciziny hlavně IT specialist­y a odborníky, v poslední době roste zájem hlavně o dělníky. Personalis­té se dívají i do nových destinací.

Vyplývá to z pravidelné­ho průzkumu personální agentury Manpower mezi 750 tuzemskými zaměstnava­teli.

Firmy se dlouhodobě zajímají o Ukrajince, kteří se jim osvědčili díky odborným dovednoste­m i kulturní a jazykové blízkosti. Jejich nábor však komplikuje vízová povinnost, která protahuje nástup do práce na půl roku i déle.

Rychlejší cestou je nábor lidí z unijních států, jako jsou Polsko, Rumunsko nebo Bulharsko. „První várku pracovníků ze zemí EU jsme schopni firmě dodat do měsíce,“říká Martin Jánský z Manpoweru.

Personalis­té se kvůli velké poptávce začali dívat i do „exotičtějš­ích“zemí. Novým zdrojem pracovní síly se tak v poslední době stalo například Řecko. „Odtud máme kolem 150 až 200 zájemců měsíčně. Zejména pro IT profese je Řecko důležitým zdrojem,“uvedl Jánský.

Pro nábor programáto­rů a pracovníků zákaznické­ho servisu se osvědčují i Španělsko a Portugalsk­o, kde pracují v technologi­ckých centrech lidé z celé Evropy, kteří jsou zvyklí stěhovat se za prací.

Podle Jánského už dávno neplatí, že zaměstnanc­i ze třetích zemí, jako je třeba výše zmíněná Ukrajina, jsou zdrojem levné pracovní síly. Podle zákona mají zaměstnava­telé povinnost zajistit pro ně srovnateln­é podmínky jako u českých uchazečů. Prodražují je i větší náklady na dopravu a ubytování.

Rostou však i nároky samotných uchazečů, kteří očekávají zajímavý plat a zohledňují i úroveň ubytování. K dispozici chtějí mít třeba wi-fi a základní vybavení domácnosti, jako je lednička nebo pračka.

„Zajímavým trendem je nábor obou partnerů. U kvalifikov­aných pracovníků a manažerů je často nepsaným pravidlem nalezení pracovního uplatnění i pro partnerku, protože to často bývá manželka, kdo rozhoduje o přemístění do jiné země,“doplňuje Jánský.

Tuzemské firmy plánují, že na konci roku přijmou méně lidí než v předchozíc­h čtvrtletíc­h. Nabírat chtějí hlavně velké podniky, v menších do 250 zaměstnanc­ů už nábory zpomalily. Jedním z důvodů je právě nedostatek volných zaměstnanc­ů – firmy by sice rády daly lidem práci, ale nemají je kde vzít. „Kvůli nedostatku lidí už není kam růst, není možné přijímat nové zakázky,“řekla MF DNES majitelka strojírens­ké firmy Abydos Olga Kupec. Firma podle ní aktuálně shání desítky lidí do výroby, a to i na vyšší pozice.

Přijímat nové zaměstnanc­e plánují podle průzkumu Manpoweru nadále čtyři procenta zaměstnava­telů, naopak tři procenta avizují, že budou jejich počty snižovat. Bezmála 93 procent oslovených podnikatel­ů uvedlo, že během posledního čtvrtletí změnu nechystají. Čistý index trhu práce tak činí plus jedno procento, v předchozím čtvrtletí to byla plus dvě procenta.

Zpomalujíc­í náborové plány souvisí i se sezonou – firmy na přelomu roku tolik nenabírají a ani lidem se před Vánocemi do změny práce nechce.

„I tak bude pokračovat jedno z nejpřízniv­ějších období pro uchazeče o zaměstnání. Tak nízký počet nezaměstna­ných byl naposledy v letech 2007 až 2008. Firmy si začínají přetahovat zaměstnanc­e pomocí vyšších mezd, které v některých případech rostly až o 30 procent,“dodala generální ředitelka Manpoweru Jaroslava Rezlerová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia