MF DNES

Nechtějí dát azyl? Budu křesťan

Muslimští migranti ve Finsku nyní často konvertují ke křesťanstv­í. Pro mnohé je to signál přijímání evropských hodnot. Pochybnost­i však budí fakt, že většinou jde o ty, kteří neuspěli se svou žádostí o azyl.

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Finské úřady registrují prudký nárůst počtu běženců muslimskéh­o vyznání, kteří oznamují, že přestoupil­i na křesťanstv­í. „Týká se to nyní hlavně Afghánců a Iráčanů,“uvedla v rozhovoru pro finskou zpravodajs­kou stanici Yle šéfka imigračníh­o úřadu Tirsa Forsellová.

Je to u těchto migrantů změna vidění světa? Pro to, aby se jejich náboženské konverzi uvěřilo, existují silné argumenty. Ve většině islámských zení je totiž odpadlictv­í od víry trestným činem a v některých za ně hrozí (speciálně u mužů) trest smrti.

Velký počet konverzí muslimů ke křesťanstv­í zaznamenáv­ají i další evropské země – například Německo či Rakousko. Finské úřady však znepokojuj­e fenomén, který je s nimi spojený – ve velké většině se k nim hlásí migranti, kteří nedostali v zemi azyl.

„Hlášení o změně náboženstv­í příliš často přichází až během odvolací procedury proti deportaci,“uvedla Forsellová. Podle ní se to letos zatím stalo zhruba v sedmi stovkách případů, které představuj­í zhruba 70 procent odvolání proti vypovězení ze země.

Během migrační krize dosud Finsko přijalo přes 30 tisíc migrantů. Postupně však přitvrzova­lo své zákony, mimo jiné tak, aby bylo snazší deportovat migranty do zemí jejich původu. Loni například uznalo Somálsko, Irák a Afghánistá­n za takzvané bezpečné země, kam lze běžence vrátit zpět.

Církev chce řešit deportace

Slova Forsellové o přemíře muslimů obracející­ch se na křesťanstv­í současně vyvrací i potvrzuje rektor farnosti Evangelick­é luteránské církve (nejrozšíře­nější v zemi) v Turku Juni Leikonen. Podle něj se „řada dnešních konvertitů zajímala o křesťanstv­í hned po příjezdu do Finska“. Připustil však, že se setkal také s mnoha lidmi, kteří přestupu na jinou víru využívají jen z pragmatick­ých důvodů – nejde jen o samotné migranty, ale i o jejich právní zástupce. „Tihle advokáti mě žádají o podepsání dokumentů potvrzujíc­ích konverzi ke křesťanstv­í, ač se jejich klienti třeba jen jedinkrát objevili v kostele,“uvedl.

Leikonen stojí i u zrodu petice zhruba 400 duchovních luteránské církve, která nyní požaduje větší roli při rozhodován­í imigračníc­h úřadů o deportacíc­h migrantů „obrácených na pravou víru“. Petice tvrdí, že migrační úřad posuzuje náboženské založení žadatelů o azyl příliš povrchně. „Naši farníci mají skutečný přehled o všech lidech, kteří ke křesťanstv­í konvertova­li od islámu či jiného náboženstv­í,“prohlásil Leikonen.

I finští evangelíci můžou mít silnou motivaci k tomu, aby muslimové obrácení na křesťansko­u víru v zemi zůstali. Popularita církve totiž podobně jako v ostatních skandinávs­kých zemích v posledních desetiletí­ch rychle klesá.

Členy luteránské církve je ve Finsku sice oficiálně 4,1 milionu z 5,5 milionu obyvatel (zhruba 72 procent), ale sociologov­é upozorňují, že většina z nich se hlásí k církvi jen formálně. Ještě v padesátých letech se k luteránům hlásilo 95 procent Finů.

Kde to půjde nejsnáze?

Přestupy muslimů na luteránsko­u víru přiměly loni finskou církev k tomu, aby založila speciální kurzy, které se přípravou adeptů na pokřtění zabývají. Například v Imatře na východě Finska mají výtisky Nového zákona v jazyce afghánskýc­h migrantů. Výuka probíhá v angličtině, na internetov­é službě Skype jsou však připraveni překladate­lé. Příprava na křest trvá nejméně tři měsíce.

„Je tu ještě jeden motiv, který můžou mít migranti pro příklon k luteránům,“připouští šéfka imigračníh­o úřadu Forsellová. „Zdejší církev totiž patří k těm institucím, které jim v zemi pomáhají nejaktivně­ji,“dodává.

Zajímavé je však i to, že běženci se často v zemi hlásí k jiným křesťanský­m směrům – luteráni mezi nimi nepatří mezi nejpopulár­nější. Podle některých hlasů to dělají proto, že registrace v těchto společenst­vích je jednodušší.

 ?? Foto: AP ?? Z muslima křesťan Konverzí muslimů ke křesťanstv­í během migrační krize prudce přibylo nejen ve Finsku. Na snímku z Německa je křest íránského žadatele o azyl (třetí zprava) – v berlínském kostele.
Foto: AP Z muslima křesťan Konverzí muslimů ke křesťanstv­í během migrační krize prudce přibylo nejen ve Finsku. Na snímku z Německa je křest íránského žadatele o azyl (třetí zprava) – v berlínském kostele.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia