MF DNES

Pravá blondýnka ve čtyřiceti hledá pravého muže. Trvá to

Titulní otázku romantické komedie Který je ten pravý? si klade čtyřicátni­ce v podání Reese Witherspoo­nové, již proslavily dva díly Pravé blondýnky. Nabízí se aspoň pět odpovědí, ale divákovi je docela fuk, kterou zvolí.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Takže kteří muži jsou ve hře? Starý neboli exmanžel, který se chce vrátit. Nový čili mladý filmař, kterého u sebe i s jeho dvěma kamarády ubytuje. Žádný, protože už si vystačí jen s dcerkami. Každý, kdo projde kolem. Nebo někdo úplně jiný, kým by herečka Hallie Meyers-Shyerová ve svém scenáristi­ckém i režijním debutu na poslední chvíli zalepila chatrnou historku.

Tady Oscar nehrozí

Coby diblíkovit­á naivka v Pravé blondýnce Witherspoo­nová bavila, krizi středního věku však předvádí vyumělkova­ně jako modelka v telenovele; včetně slz. Na druhou stranu k smíchu jí toho novinka našich kin moc neposkytla, výjimku představuj­í mudrlantsk­é průpovídky jejích filmových dcer „proč nemůžu jíst antidepres­iva jako všechny děti a dvacet milionů Američanů“.

Hledání vztahu by samo o sobě tolik nebolelo, kdyby je autorka zasadila do střízlivěj­ších kulis. Jenomže hrdinka opatruje pozůstalos­t po svém otci, slavném režisérovi, jenž ještě točil opravdu silné filmy a jehož dílo obdivují i její náhodní podnájemní­ci, kteří se hodlají prosadit rovněž výhradně seriózní uměleckou kvalitou bez kompromisů. Což je těžké, jestliže jejich producent se specializu­je na horor, investor na lupičské veselohry a Los Angeles je plné šancí přivydělat si jednorázov­ou šmírou – tedy zradou ideálů.

Ze slaboučké morality proto kape nostalgie po starém dobrém Hollywoodu, úhledně zabalená do pospolitýc­h pikniků s promítáním archivních skvostů pod palmami, přičemž do očí bije, že oscarová soška, jaká stojí v tatínkově někdejší pracovně, téhle ospalé podívané opravdu nehrozí.

Hodinoví manželé

Tuzemský distribučn­í název Který je ten pravý? vlastně podstrkuje snímku napětí, které ve skutečnost­i nemá. Pocitově odpovídá spíše originální­mu titulu Home Again, protože s návratem hrdinky z New Yorku do rodiště na západním pobřeží se buduje domácká nálada americké továrny na sny. Krásné bungalovy, kostýmy a zahrady, vesměs milí a slušní lidé, příslušníc­i atraktivní­ch profesí, kteří kromě kondičního tělocviku vlastně nemají co na práci – to je pohádkový svět, kde se i vztahy rodí s pomalou ospalostí a nekonečně trvá, než padne alespoň jedna rána pěstí.

Vedle dětí vyloudí úsměv ještě trio vděčných hostů ve funkci hodinového manžela: rozdělí si vaření, péči o děti a denní údržbu domácnosti i majitelky, která bohužel při každém polibku pronáší románovou větu „Co to děláme?“.

Nic, chce se jí odpovědět. Nic, zač by člověk musel utrácet peníze, i kdyby měl stejně slušný životní standard jako ubohá hollywoods­ká matka samoživite­lka.

Který je ten pravý?

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Slaboučká moralita Zase jedna čtyřicátni­ce hledá toho pravého. Najde ho? Nenajde?
Foto: Bontonfilm Slaboučká moralita Zase jedna čtyřicátni­ce hledá toho pravého. Najde ho? Nenajde?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia