MF DNES

Roden a Krausová v divočině

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Začíná tam, kde Sex pro pokročilé skončil, slibuje pražské divadlo Studio DVA k premiéře nazvané Vzhůru do divočiny. Diváci se tak znovu setkají s manželským párem Alicí a Jindřichem v podání Jany Krausové a Karla Rodena, tedy úspěšné herecké dvojice, která je s produkcí zdejší scény spjata od jejího počátku.

Vyrovnat se s budoucnost­í

„Je volným pokračován­ím, opět je napsala kanadská autorka Michele Rimlová, v originále Henry and Alice: Into the Wild,“přibližuje režisérka Darina Abrahámová. „Zestárli, jsou trošku unavenější a chudší,“hlásí okem své Alice největší rozdíl mezi oběma kusy Jana Krausová.

„Zatímco první část trochu monotemati­cky řešila potřebu oživení už trošku unaveného manželství, nyní tenhle pár vidíme o pár měsíců později. Nyní už musí řešit věci způsobené tlakem zvenku,“popisuje dále. Na mysli má ztrátu zaměstnání, problemati­cké dítě či nemocného otce. „Ale tohle všechno se neděje prvoplánov­ě dramaticky, je to spíš takový tlak. Způsobuje jej i strach z budoucnost­i a potřeba se s ní nějak vyrovnat dynamicky a prakticky, změnou priorit, novými výzvami,“vysvětluje.

Krausová stejně jako u Sexu pro pokročilé připravova­la scénu i kostýmy. „Bude to velice úsporné, minimalist­ické. Snažila jsem se spíše o atmosféru, kterou má podpořit zadní projekce,“popisuje herečka a výtvarnice. Místo postele z prvního dílu nyní bude středobode­m scény molo u jezera. „Je to hlavně jiné v tom, že děj se odehrává v přírodě, ke které patří i různé zvuky. Jde ale spíše o divočinu v duši než o divočinu přírodní,“poukazuje.

Vítr ve vztahu

Spolu s Krausovou a Rodenem se zde nyní objeví i třetí postava v podání Kristýny Novákové. „Má roli mladé holky s nezatěžkan­ým myšlením. Je neukotvená, svobodná, prostě vítr do vztahu Alice s Jindřichem,“přibližuje herečka postavu Aliciny mladší sestry. „A Kristýna je temperamen­tní člověk, takže je to bezvadně obsazené,“pochvaluje si. „Žánrová dvojdomost, tedy že je to dojemné a dramatické, ale i směšné a laskavě ironické, té hře zůstává,“srovnává Abrahámová s úspěchem prvního kusu, jejž zde taktéž režírovala.

Vzhůru do divočiny je podle jejích slov pestřejší a prý i hlubší. „Řeší se vážnější problémy, co zarezonují s každým. Na této autorce a na obou hrách si vážím, že se zaobírá přirozenou silou každé společnost­i, tedy slušnou střední vrstvou, která se zdá nudná a málo atraktivní. Přitom, jak se této vrstvě daří, je určující pro to, aby byla celá společnost zdravá,“zamýšlí se režisérka šířeji.

Premiéra novinky je v plánu na pondělí 18. září.

 ?? Foto: Václav Beran ?? Mezi ženami Zatímco v Sexu pro pokročilé se musela Rodenova postava vyrovnat s jednou, v novince ho čekají rovnou dvě ženy.
Foto: Václav Beran Mezi ženami Zatímco v Sexu pro pokročilé se musela Rodenova postava vyrovnat s jednou, v novince ho čekají rovnou dvě ženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia