MF DNES

Harich nakládá patnáct odstínů vkusného popu

- — Václav Hnátek

Dobrá zpráva je, že na Slovensku se začíná čím dál víc dařit žánru, který ještě před pár lety zůstával doménou spíše na západním břehu řeky Moravy, tedy písničkářů­m. Aktuální deska Martina Haricha nazvaná Mapy je sice vyloženě popová, důraz na kvalitní píseň však nechybí.

Harich rád cestuje po Evropě jako busker, tedy pouliční umělec. A právě v různých netradiční­ch koutech kontinentu vznikaly trochu nadivoko i některé party na jeho nové desce. Ale posluchač to nepozná. Tedy po technické stránce. Harich sám přiznává, že třeba s výhledem na masiv Vysokých Tater se mu prostě zpívalo líp než v nahrávacím studiu. A zjevně to uznal i producent Lukáš Chromek, když tyhle nahrávky na desce nakonec použil. Chromek přispěl aranžemi a některými kytarami, takže výsledná tvář alba je jejich společným dílem a zpěvák se tu dostal do úplně jiné polohy, než jsme byli zvyklí z jeho zadumaného období shrnutého na loňském EP Pátrám.

Rockové pecky i balady

Z rádií je dobře známý úspěšný singl a úvodní píseň desky Marilyn Monroe, ale nedá se říct, že by pro album byla zvlášť určující. Skladby jako V neznáme nebo Sopečná činnosť jsou poctivé rockové pecky. V kouscích jako To prejde nebo Mapy dává Harich průchod svým akustickým odstínům, i když v titulní skladbě je to klavír a ne kytara, co tvoří základ.

A většinu nahrávky tvoří poctivé popové písničky nejrůznějš­ích podob. Takže díky téhle rozmanitos­ti ani nevadí, že album má patnáct položek a trvá neuvěřitel­ných padesát minut. Ano, možná to někdo nedá na jeden zátah, ale ve skutečnost­i není problém Mapy poslechnou­t od začátku do konce a mít pocit, že už to bylo moc. Vyloženou lahůdkou potom jsou občasná propojení jednotlivý­ch písní v malé celky jako na velkých koncepčníc­h albech. Nádavkem k hudbě jsou gramotné a smysluplné texty včetně drobných vtipů jako „vieš byť aj horká, keď pri piškvorkác­h zopár krúžkov ztratíš“v písni Gurmánka.

Přirozeně, lehký kytarový pop nemusí sedět každému. Nicméně Harichově poslední nahrávce těžko vytýkat nevkus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia