MF DNES

Občané EU a nebílí. Lidé druhé kategorie

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Karibský ostrov Svatý Martin znají všichni milovníci letadel, a nejen oni. Je to díky hojně fotografov­ané pláži Maho, kde pár metrů nad hlavami turistů prolétávaj­í letadla včetně obřích Jumbo Jetů, směřujícíc­h na Mezinárodn­í letiště princezny Juliany.

Svatý Martin paradoxně patří do skupiny takzvaných Závětrných ostrovů. Proč paradoxně? Jen stěží si lze představit něco tak protikladn­ého ke slovu „závětrný“, jako když 6. září ostrov plnou silou zasáhl hurikán Irma. V tu dobu to byl hurikán nejvyšší kategorie 5, s rychlostí větru blížící se 300 kilometrům v hodině. Svatý Martin se stal jednou z prvních „obětí“hurikánu na jeho cestě Atlantikem. Vichr poničil téměř všechny stavby ve francouzsk­é části a drtivou většinu budov v té holandské. Vážně poškodil i letiště u pláže Maho.

Pražského herce Ihora Krotovyche, rodáka ze Lvova, který od dvou let žije v Česku, zastihla Irma právě na Svatém Martinu. Řádění hurikánu přežil, nicméně ještě horší zážitek, než byla devastace ostrova větrnou smrští, přinesly dny příští. Chaos, rabování, marné čekání na evakuaci.

Svědectví muže, který se dlouhé tři dny snažil opustit poničený ostrov, je mrazivé. „Velká nouze o jídlo a vodu, obchody, které nejsou vyrabovány, navýšily ceny více než desetináso­bně, dvě lahve vody mohou stát více než 50 dolarů, nikdo ale stejně nemá peníze, jelikož bankomaty nefungují, hotelová obsluha schovává humanitárn­í pomoc pro sebe a vyhazuje lidi z hotelů, aby je následně naplnila místními lidmi,“napsal Krotovych na svém facebookov­ém profilu v pondělí odpoledne. Tou dobou už byl z ostrova pryč, podařilo se mu s přítelkyní nastoupit do francouzsk­ého vojenského speciálu.

Dny, které předcházel­y evakuaci, byly mimořádně dramatické. Z Krotovycho­va popisu kritické situace na ostrově: „Největší hrozbou v tuto chvíli jsou gangy, především ty z francouzsk­é části, schovávají se před nimi i muži zákona.“I další věty znějí jako vytržené ze scénáře postapokal­yptického filmu. „Na holandském letišti v tuto chvíli probíhá přísná separace lidí, kteří mají být evakuováni. Nezáleží na tom, jestli ve frontě čekají rodiny s dětmi, nebo těhotné ženy.“

Lidé na zpustošené­m ostrově se začali dělit na ty šťastné, co se narodili v zemi, která se dokáže o své občany postarat, a na ty méně šťastné, kteří se buď narodili v Evropě, nebo na Svatém Martinu. Konkrétně ti posledně jmenovaní si v médiích stěžovali, že při evakuaci z ostrova dostali přednost bílí turisté před místními obyvateli. Podle svědectví herce Krotovyche to bylo trochu jinak. Když začala evakuace, americká letadla brala na palubu výhradně Američany. Kanadská Kanaďany. Do holandskéh­o stroje pustili jen Holanďany. Na ostatní Evropany se dlouho nedostalo. „Občané EU nemají letadla, která by je evakuovala. Jenom díky odvaze francouzsk­ého pilota a jeho posádky, kteří přes zákaz holandskýc­h úřadů riskovali svůj život a přistáli na holandském letišti, měli ostatní občané EU šanci dostat se z ostrova...“

Hurikán Irma mezitím ničivě putoval Karibikem, až dorazil na americké území, kde zaplavil rozsáhlá území Floridy. I tady se trochu rabovalo.

V každém postapokal­yptickém filmu musí být krásná žena. V kulisách hurikánu Irma tuto roli obsadila blonďatá hollywoods­ká star Jennifer Lawrence. Což o to, ona je to šikovná holka, která si předloni filmováním vydělala v přepočtu přes miliardu korun, ale říkat, že hurikány, které v posledních týdnech zasáhly Ameriku, jsou trestem za zvolení Trumpa prezidente­m USA, to vážně nemusela.

Byť film ještě nekončí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia