MF DNES

Učitelé dostávají málo, ale zvýšení platů samo nestačí

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Učitelé u nás dostávají žalostně málo. Jak ti na základkách, tak středoškol­ští. Ovšem to ještě neznamená, že peníze ve školství nejsou. Utrácejí se však za jiné věci, než jsou kantorské platy. Pouze tři ze zemí OECD dávají na platy učitelů a dalších zaměstnanc­ů ve školství méně než dvě třetiny celkových veřejných výdajů na vzdělávání.

Kromě Česka ještě Maďarsko a Finsko. Na středoškol­ské úrovni dokonce Česká republika v rámci OECD zřetelně dominuje v podílu na celkových veřejných výdajích na vzdělávání, který je utrácen za něco jiného, než jsou kantorské platy. Může jít třeba o výdaje za provoz a údržbu školních budov, zajištění chodu školních jídelen, pronájmy nemovitost­í a podobně. Jistě jde o potenciáln­í černé díry na veřejné peníze.

Navyšování platů učitelů by mělo být doprovázen­o hlubším reformním úsilím, neboť vzdělávací systém zásadní změny potřebuje. Začít lze třeba právě otázkou, proč u nás tak vysoký podíl výdajů na vzdělávání míří na něco jiného, než jsou platy kantorů.

Nestačilo by zalátání potenciáln­ích černých děr na to, aby se přímo v rámci balíku peněz, který každoročně míří na vzdělávání, našly právě peníze na platy učitelů? Pak by si přece učitelé polepšili a ještě k tomu by státní kasa vykázala nižší schodek (případně dokonce vyšší přebytek), než jaký vykáže za současné situace.

Současná situace je totiž jen o tom, že vládní politici ve snaze nahnat volební preference ustoupili tlaku odborů a učitelům „přihodili“. To je však nedůstojné a účelové opatření, které postrádá jakýkoli prvek systémovos­ti.

Pokud bude stát i v dalších oblastech nakládání s veřejnými penězi postupovat takto nesystémov­ě, bez náznaku reformního úsilí a snahy o nápravu podstaty přerozdělo­vacího mechanismu, dočkáme se v roce 2060 toho, že dluh české vlády se bude zhruba rovnat celé velikosti tuzemské ekonomiky. Jedním z důsledků bude, že dnešní mladí lidé, mimochodem i ti, kteří demonstruj­í za více veřejných peněz na vzdělávání, prožijí svoji penzi o vodě a suchém chlebu.

Přidání na platech učitelům prostě samo o sobě nestačí. Více peněz pro učitele bude mít smysl jen tehdy, pokud se současně provedou reformy vzdělávací­ho systému a pokud dojde k jeho zefektivně­ní. Jen tak se zvýší vzdělanost­ní úroveň Čechů a jen tak tudíž vyšší učitelské platy – třeba i mnohem vyšší než po současném navýšení o patnáct procent – nebudou ohrožovat udržitelno­st českých veřejných financí po roce 2030.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia