MF DNES

Svědomí nutí mluvit svědky starých vražd

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Případ umláceného sluhy světských byl uzavřen po dlouhých devíti letech.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Šéf mocného klanu světských, provozovat­elů pouťových atrakcí, František Hájek si odpyká osm let za zabití svého zaměstnanc­e. Vrchní soud v Praze tak pravomocně uzavřel první z „vychladlýc­h“případů, které v metropoli otevřel speciální policejní tým Tempus.

Surově ubitou oběť svědek objevil v únoru 2008 v Chýnici západně od Prahy. Tehdy se detektivům případ nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce. Otevřel jej znovu Tempus v roce 2014 a úspěšně jej vyřešil. „Odsouzení je vybudováno na řetězci nepřímých důkazů, který je však zcela uzavřený a nepřipoušt­í jinou možnost,“zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu vrchního soudu Michal Hodoušek.

Stopy časem chladnou, svědci ztrácejí paměť, přímé důkazy se vytrácejí. Čas přesto nemusí pracovat proti kriminalis­tům. „Pravděpodo­bnost úspěchu s časem klesá, ale málokdo ví, že se s velkým časovým odstupem zase mírně zvyšuje,“uvedl exředitel republikov­é kriminálky Milan Pospíšek.

S odstupem času se podle zkušeností policistů někteří svědci přestávají bát mluvit. To se stalo i v kauze Františka Hájka. Vyšetřovat­elům se ozval informátor, taktéž světský, který se do klanu Hájků přiženil. Jeho výpověď zkoumali i psychologo­vé a uznali její věrohodnos­t. Svědectví se pak stalo součástí řetězce nepřímých důkazů, které vedlo k odsouzení.

„Nepodceňov­al bych ani úlohu svědomí. Tlak může pracovat i v neočekávan­ých souvislost­ech a časovém odstupu,“upozornil na další možný motiv ochoty „vyzpovídat se“psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Když se objeví výpovědi

Nejde o jedinou pražskou kauzu, která po letech „ožila“. Na vážná poranění spojená s masivním vnitřním krvácením zemřel 18. března 2010 v jednom z domů v Uhříněvsi zdejší nájemník. Vyšetřovat­elé se ke kauze odložené před sedmi roky vrátili loni. A padlo přitom obvinění proti Bedřichu Srpovi, bytnému oběti. Někteří svědci totiž změnili výpověď. O Srpově podílu na fatálním konci podnájemní­ka prý před lety nevypovída­li mimo jiné kvůli úlevám na nájemném.

Dramatičtě­jší a letitější kauzou se aktuálně zabývá Krajský soud v Praze. Jde o vraždu krále romského podsvětí Antonína Běly. Toho v roce 1996 v Úvalech skosila dávka ze samopalu. Krátce před uplynutím dvacetilet­é promlčecí lhůty padlo obvinění proti Bělovým někdejším bodyguardů­m Pavlu Šrytrovi a Jánu Kacovi.

V kauze likvidace vymahače dluhů Stanislava P. v Krči na podzim 1993 však nový svědek nestačil. Speciální „pomníčkový“tým případ otevřel před čtyřmi roky jako první z neobjasněn­ých. Podle obvinění Oskar B. v roce 1993 přijal zakázku k vraždě. Poté si měl zjednat další pomocníky. Jako odměnu každý prý dostal sto tisíc korun.

Městský soud v Praze však kvartet obžaloby před třemi roky zprostil. „Jediným přímým důkazem byla výpověď svědka, který není stoprocent­ně věrohodný,“odůvodnila předsedkyn­ě senátu Hana Hrnčířová. Další důkazy byly nepřímé. Například test všech čtyř na detektoru lži ukázal, že všichni lžou.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Smrt bosse Jedním z nejproslul­ejších případů otevřených týmem Tempus je vražda bosse Antonína Běly. Policisté z jeho smrti obvinili Pavla Šrytra (na snímku), kauzu nyní řeší soud.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Smrt bosse Jedním z nejproslul­ejších případů otevřených týmem Tempus je vražda bosse Antonína Běly. Policisté z jeho smrti obvinili Pavla Šrytra (na snímku), kauzu nyní řeší soud.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia