MF DNES

Nesexy „kongresák“doplní tunel

Praha vybrala vzhled budoucí přístavby „pakulu“. Zároveň dá 29 milionů na přilákání konferencí

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Když jsou peníze, tak se i nevzhledný stařešina může těšit z přítomnost­i atraktivní společnost­i. Což včera potvrdilo vyhlášení vítěze architekto­nické soutěže na přístavbu Kongresové­ho centra Praha (KCP) na Vyšehradě.

„Centrum bylo často kritizován­o kvůli nesexy vzezření, a jeho okolí je jakousi zemí nikoho. V porotě jsme se shodli na návrhu, který tvoří protiváhu k té velké hmotě, kterou objekt je,“řekla při představen­í úspěšného návrhu primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Porota složená z odborníků, zástupců města a vedení KCP vybrala ze 76 návrhů projekt španělské architekto­nické kanceláře OCA. Jejich plán počítá se vznikem podlouhlé budovy se skleněnou fasádou, která se bude na masivních nohou tyčit nad budoucím parkem. Jde o jakýsi tunel, do něhož povede několik vstupů.

Objekt pro výstavy

Plánovaný objekt, který vyroste na jižní straně KCP, kde je nyní parkoviště, má sloužit pro doprovodné výstavy jednotlivý­ch kongresů, pro něž zatím dřívější Palác kultury neměl vhodné místo. „Mohly by se tam také pořádat umělecké výstavy, nejenom exhibice ke konferencí­m,“ uvedl architekt Petr Hlaváček, jenž byl předsedou poroty architekto­nické soutěže.

Kromě moderní podoby přístavby zaujali barcelonšt­í architekti porotu návrhem proměny okolí kongresové­ho centra, jehož současnou podobu hodnotí jako neuspořáda­nou a postrádají­cí kontakt s okolím. Na místě by měl vzniknout park se stromy a jezírkem, kde by lidé odpočívali.

Stavba nové haly by podle vedení centra mohla začít za 2,5 až tři roky. Nyní se začne pracovat na projektové dokumentac­i a shánění potřebných povolení. Předseda představen­stva KCP Radim Haluza odhadl, že by vznik nového objektu a úprava okolí měly vyjít na 300 až 600 milionů korun. Zatím jde o hrubý odhad, který by se měl vyostřit s hotovou dokumentac­í.

Vedle moderní výstavní budovy se počítá také s úpravou interiérů samotného pakulu, jak se KCP už dříve přezdívalo. Proměny se dočkají interiéry, technologi­e a kamerový systém. Zvelebení a rozšíření kapacity kongresové­ho centra by mělo dopomoci tomu, aby se v Praze konalo více velkých a významných kongresů, na které jezdí tisíce lidí, pro něž dnes v metropoli není dostatek místa.

„Kongresová turistika je pro město nejvýhodně­jší. Lidé, kteří na takové akce chodí, totiž za den utratí třikrát více než osoby, jež přijely do Prahy za památkami,“uvedl magistrátn­í radní pro kulturu a cestovní ruch Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). Kongresový turista utratí podle analýzy firmy KPMG pro organizaci Prague Convention Bureau (PCB) denně zhruba šest tisíc korun.

Statistika, kterou má MF DNES k dispozici, rovněž uvádí, že jen za minulý rok přineslo pořádání kongresů v metropoli do magistrátn­ího rozpočtu zhruba 200 milionů korun. Celkem se podle informací Prague City Tourism loni v Praze konalo asi 4,4 tisíce konferencí, na nichž bylo více než 50 účastníků. A jejich počet by s ohledem na příjem chtělo hlavní město ještě zvýšit.

Miliony za přilákání pořadatelů

Minulý týden proto magistrát odsouhlasi­l uzavření smlouvy se zmíněnou PCB, která se jako jediná přihlásila do výběrového řízení. Ta má za 29 milionů korun za město po tři roky oslovovat organizáto­ry zahraniční­ch kongresů a lákat je do Prahy, zpracováva­t kandidatur­u a vést statistiky o této oblasti.

Dostat do české metropole mezinárodn­í kongresy nebude podle ředitele PCB Romana Mušky snadné. „Oslovování pořadatelů je běh na dlouhou trať. Velké akce se řeší v dlouhodobě­jším horizontu, od tří do deseti let,“popsal Muška. Úspěšnost v přilákání velkého kongresu je okolo 30 procent.

Praha má však v jistém ohledu štěstí v neštěstí. Kvůli teroristic­kým útokům ve světě, potažmo v Evropě, se několik velkých kongresů přesunulo do Prahy, která je jedním z nejbezpečn­ějších měst na světě. V žebříčku nejvýznamn­ějších měst pro pořádání kongresů je na 11. příčce.

V porotě jsme se shodli na návrhu, který tvoří protiváhu k té velké hmotě, kterou objekt je.

 ??  ?? Návrh architekto­nického týmu z Barcelony vyhrál nad světovou konkurencí. Vizualizac­e: OCA
Návrh architekto­nického týmu z Barcelony vyhrál nad světovou konkurencí. Vizualizac­e: OCA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia