MF DNES

POHODA jazz

Není běžné létat tisíce kilometrů na chalupu. Jazzový kytarista Rudy Linka do toho šel. Bydlí v New Yorku, ale roky toužil po domě v Itálii. Nakonec se zamiloval do šumavské ruiny. S manželkou Annou ji zrekonstru­ovali a proměnili v rodinné sídlo.

- text Eva Vacková foto Petr Adámek

New Yorku je Rudy Linka doma přes třicet let. Odstěhoval se tam ze Švédska, kam v devatenáct­i letech emigroval z tehdejšího Českoslove­nska a kde se seznámil i s Annou. Do Států manželé odjeli hned po svatbě s úmyslem tu studovat – on hudbu, ona filmovou produkci u režiséra Miloše Formana. Protože milují Itálii, snili o tom, že jednou v Toskánsku opraví starý kamenný dům. Dopadlo to ale jinak.

Před lety Rudy nahrával desku ve Vídni a do Čech se vraceli s bratrem na kole. Projížděli malebnou krajinou v podhůří Šumavy a zastavili se v malé vesnici za Prachatice­mi. Na návsi je okouzlil zchátralý hospodářsk­ý dvůr, jak se později ukázalo postavený na základech ze 14. století. Bez velkého rozmýšlení se Rudy rozhodl ho koupit. „Nikdy předtím jsme nevlastnil­i nemovitost a neměli špatnou zkušenost, která by nás od toho odradila,“připomínaj­í manželé a Rudy dodává: „ V New Yorku jsem si také uvědomil, že je jedno, jestli jste architekt či muzikant, stačí být vnímavý. S Annou jsme se sami pustili do příprav rekonstruk­ce, kreslili, něco udělali, pak předělali, ladili... S projektem a technickou stránkou nám ovšem pomáhal místní statik Jiří Ondřich.“Na Šumavu jezdí manželé řadu let a jediné, co Anně schází, je moře. Americkou optikou to není daleko, tudíž si k němu třeba do Itálie občas zajedou. Stojí proti sobě – dva velké domy, které byly součástí hospodářsk­ého stavení. Po rekonstruk­ci, během níž se upravil dvůr a která zachovala historický vzhled, jsou oba objekty komfortně a moderně vybavené. Využívá je rodina, přátelé i návštěvy.

CHALUPÁŘEM MEZI KONTINENTY

„Nejdřív jsme si mysleli, že každé léto přijedeme a budeme rekonstruo­vat. Koupili jsme ruinu, třicet let v ní nikdo natrvalo nebydlel. Prostě ,chlív‘ včetně toho pravého, z něhož je dneska společensk­á místnost a příležitos­tné nahrávací studio. Hned první zimu nad ním spadla střecha. Dům věděl, že už se o něj někdo postará a zachrání ho,“říká pobaveně Rudy.

Nejdřív bylo nutné odkopat zeminu, všechno zaizolovat, dát nové střechy. Sta- Nová přístavba ke spodnímu domu vznikla především pro krytý bazén. Velké plochy oken propojují interiér s okolní krásnou přírodou i zahradou, kterou manželé sami vybudovali.

tik vymyslel odvodňovac­í kanálky, jež zbavily zdivo vlhkosti. „Když mi bylo deset, chtěl jsem se stát archeologe­m, což se mi svým způsobem splnilo. Začali jsme stavět ve sklepě okolo dvou kamenných díží na zelí, které jsem tu chtěl mít. Zachovali jsme i nízké kamenné průchody. Museli jsme si ale zvyknout, že když si nedáme pozor, bude to bolet,“komentuje Rudy. V rámci dvora byl prvně dodělaný spodní dům, v němž manželé bydleli čtyři roky. Dnes tu ubytovávaj­í návštěvy. Na tuto část navazuje nová přístavba s krytým bazénem a wellness. Oba cvičí jógu, sportují. V nejnižší části zahrady se ještě dokončuje tenisový kurt. Druhým rokem bydlí v posledně opraveném horním domě, kde se kdysi pořádaly tancovačky. Ve vysoké místnosti otevřené do krovu je nyní prostorná kuchyň s jídelnou, nahoře na galerii si Rudy zařídil hudební kout a knihovnu, naproti je ložnice se šatnou a koupelnou.

Aby byl uvnitř moderní komfort, pořídili manželé dvě tepelná čerpadla, ústřední vytápění, v ložnici podlahové vytápění. Repasovaná americká kamna z bazaru jsou funkční ,stylovkou‘.

KAŽDÝ DEN JE JAZZ

Rudy Linka je majitelem dvaceti dvou kytar, nejoblíben­ější ,gibsonka‘ má datum výroby 1950. „Hudba je řeč, kterou se dorozumíš, někdo mluví hodně, jiný míň. Nemusím denně hrát, ale chci. Dělám, co mě pořád baví,“konstatuje. U postele leží knížka ,Your song changed my life‘. Na otázku, která hudba změnila život jemu, odpovídá: „Nejdřív Beatles, pak spousta muzikantů, nejoblíben­ějším učitelem byl Jim Hall. Improvizac­e, spolupráce, gentlemans­tví... to všechno může být jazz.“Díky nasazení a nadšení pro věc to ladilo i během rozsáhlé a citlivé rekonstruk­ce, kterou Rudy s Annou a místními firmami ,vystřihli‘ za čtrnáct let.

 ??  ?? NA DVOŘE TO UŽ NEKRÁKOŘE...
NA DVOŘE TO UŽ NEKRÁKOŘE...
 ??  ?? SPORTU ZDAR!
SPORTU ZDAR!
 ??  ??
 ??  ?? NA KAMENI KÁMEN
NA KAMENI KÁMEN
 ??  ??
 ??  ?? MOŘE VZPOMÍNEK
MOŘE VZPOMÍNEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia