MF DNES

Zpátky do školy

Úložných prostorů není nikdy dost – tím spíš těch stylových. Plastová variace na praktické kapsáře německé designérky Dorothée Beckerové je důkazem toho, že nadčasový ikonický design nemusí být nudný a strohý, ale klidně i pěkně hravý.

- text Karolína Hornová foto archiv doma@mfdnes.cz

Některé designové kousky vás budou provázet celý život, můžete se s nimi stěhovat kamkoli a budou fungovat skvěle v jakékoli místnosti. Představte si něco mezi obrazem a skulpturou a přidejte pořádnou dávku praktičnos­ti. Přesně takový je nástěnný organizér se zvláštním názvem Uten.Silo, který spatřil světlo světa na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let. Je inspirován dětstvím designérky, která trávila každou volnou chvilku v obchodě svého otce. Ten provozoval drogerii a obchod s fotografic­kými potřebami. Malá Dorothée byla fascinován­a množstvím přihrádek a zásuvek v tatínkově obchodě. Každá měla svou funkci a každý předmět zde měl své místo. Jako malou by ji asi stěží napadlo, že jednou tuto vzpomínku přetvoří na designový bestseller.

Po ukončení střední školy studovala Dorothée Beckerová jazyky na univerzitá­ch v Mnichově a ve Frankfurtu. Počátkem šedesátých let se odstěhoval­a do Ameriky, kde se začala naplno věnovat designu. V San Francisku potkala svého budoucího muže Inga Maurera, který zde pracoval jako grafický designér. O tři roky později se pár stěhuje zpět do Německa, kde Maurer zakládá společnost Design M, dodnes fungující pod jménem Ingo Maurer GmbH. Začal vyrábět svítidla podle vlastních návrhů a jako návrhářka se k němu brzy přidala i jeho žena.

Původně chtěla vytvořit sérii dřevěných hraček. Vytvořila prototypy, které ,testovala‘ nejprve na svých dětech. Díky nim vznikl slavný organizér – děti totiž o hračky nejevily zájem, tak se rozhodla projekt odložit a začít pracovat na něčem úplně novém, ale neméně hravém. Na něčem, co by se hodilo stejně do dětského pokoje jako do koupelny, kuchyně nebo pracovny. Ono něco by mělo uměleckou hodnotu, ale zároveň i praktický přesah. Vzpomněla si na tátovy přihrádky a rozhodla se jejich funkci dát moderní, žádaný design. Vytvořila tak úplně nový kus bytového zařízení.

,ŠMRNCOVNÍ‘ KAPSÁŘ

Nástěnný organizér Uten.Silo trochu připomíná látkové kapsáře, které v té době nacházely uplatnění ve školách, kuchyních nebo šatnách. Je ale mnohem odolnější a hlavně – má šmrnc. Všech dvaatřicet kapes a přihrádek je vylisováno z jednoho kusu odolného ABS plastu a nabízí prostor pro všechny malé i velké věci, které by se jinak povalovaly po stolcích a zásuvkách. Můžete do nich umístit časopisy, psací potřeby, kuchyňské náčiní, toaletní potřeby, hračky, ale klidně i květiny – a vždy to bude působit esteticky. Od začátku se organizér vyrábí v čisté a nenápadné bílé, elegantní černé a extravagan­tní červené barvě.

Výroby organizéru se ujala společnost Inga Maurera a okamžitě po uvedení na trh se výrobek stal hitem. Přesně se trefil do tehdejšího trendu. V oblibě byly zářivé barvy, plast byl snad nejoblíben­ějším materiálem a praktický přesah se uplatnil v malých bytech, které si pořizovali mladí lidé. Lepši debut si designérka snad ani nemohla přát. Uten.Silo (v Americe prodávaný pod názvem Wall-All) se objevoval v dětských pokojích, koupelnách i kanceláříc­h. Lidé oceňovali jeho uměleckou hodnotu, ale i hravost, která umožňuje malý návrat do dětství, kdy jsme tolik milovali všechny ty přihrádky, tašky se spoustou kapes, třípatrové penály a nejrůznějš­í krabičky na všeliké poklady.

V polovině sedmdesátý­ch let ale přišla ropná krize a s ní i krize plastů. Zvýšila se jejich cena a snížila se poptávka. O organizér nebyl zájem. Lidé se vraceli k přírodním materiálům. Firma nejprve pozastavil­a výrobu většího a o čtyři roky později i menšího (a levnějšího) organizéru se třinácti kapsami. Už to vypadalo, že jeho éra skončila. Dorothée a Ingo se tedy věnovali vedení svého obchodu s designovým­i výrobky i dalším individuál­ním projektům. Až po přelomu milénia si na svého času oblíbený výrobek vzpomnělo designové muzeum značky Vitra, které ho uvedlo do své síně slávy. Byla to zároveň doba, kdy se plasty začaly ve velkém vracet do módy. Značku napadlo začít organizér znovu sériově vyrábět. Nápad to byl doslova za všechny peníze. Na pulty designovýc­h obchodů se opět dostaly obě velikosti a všechny tři barvy a navíc i organizér s pochromova­ným povrchem. A staronová designová senzace byla na světě. Vyrábí se dodnes a narazíme na něj na nejrůznějš­ích místech – od domácností přes koupelny butikových hotelů až po prostory luxusních soukromých školek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia