MF DNES

POSTAVTE DŘEVĚNÝ PLOT

Plot nejen chrání majetek a soukromí. Má také dekorativn­í funkci, dotváří vzhled domu a zahrady. Chcete-li se pustit do budování dřevěného oplocení, myslete tedy při výběru i na to, aby se stylově hodilo k domu. Práce bude patřit k náročnější­m, raději se

- text Filip Grygera zdroj návodu a foto Hornbach filip.grygera@mfdnes.cz

Plánování občas lidé podceňují. Dobrý plán je však základ úspěchu. Pro oplocení to platí dvojnásob. Nejen, že chyby se těžko opravují a za křivý plot byste se před kolemjdouc­ími museli stydět. Musíte také dbát na dodržení hranic svého pozemku.

Pro náš návod jsme vybrali variantu, kdy plot na jedné straně začíná u zdi domu. Je to třeba případ, kdy dům stojí na okraji pozemku, chcete oplotit pozemek řadového domu či půldomku. Nebo potřebujet­e plotem ohradit jen část své parcely. V našem případě bude plot pravoúhlý, ale v praxi může mít i jinou podobu, záleží na tvaru pozemku.

Vedení plotu vyměřte pásmem a poté vyznačte zednickou šňůrou. Napněte ji od zdi k prvnímu rohu, přičemž ji srovnáte úhelníkem do pravého úhlu a přivážete k zatlučeným kolíkům. Při odměřování, jak dlouhou šňůru potřebujet­e, přičtěte pár centimetrů navíc, aby se šňůra dala přivázat. Od prvního rohu k dalším postupujte stejně, opět použijte pásmo, šňůru s kolíky a úhelník. Chcete-li plot sestavovat z nějakých prefabriko­vaných dílů, při vyměřování berte v úvahu i délku těchto dílů. Podle toho si i naplánujte místa, kam budete stavět sloupky, a vyznačte si je kolíky.

1. ZABETONUJT­E SLOUPEK PRO BRANKU

Začněte brankou. Aby fungovala správně i po několika letech, musí její rám pevně držet svislou polohu. Vhodné bude proto upevnit oba její sloupky do země kotvami ve tvaru písmene H. V místech sloupků vykopejte jamky o rozměrech 40 x 40 cm a v nezámrzné hloubce 80 cm tak, aby umístění sloupku vycházelo přesně uprostřed.

Do tohoto středu pak umístěte H-kotvu. Její správnou výšku vymezíte tak, že pod její příčnou vzpěru vsunete dřevěnou lať a tu pak položíte přes výkop oběma konci na terén. Lať vytvoří most, na němž bude H-kotva zavěšená. Do jamky pak nalijte beton až po okraj latě a propíchejt­e ho lžící, aby se na povrch mohly dostat vzduchové bubliny. Zatímco schne beton, můžete si do branky přišroubov­at zámek.

Až beton zaschne a bude možné ho zatížit, můžete na kotvu namontovat připravený dřevěný sloupek. Nejprve ho do kotvy jen volně vsuňte a podložte ho kusem dřeva o tloušťce asi dva centimetry. Díky tomu bude kousek nad terénem a nebude tolik trpět vlhkostí. Upevněte ho svěrkou, vyrovnejte vodováhou či olovnicí a označte si na něm místa pro připevnění šroubem. Sloupek vyjměte z kotvy, vyvrtejte do něj otvory pro šrouby, přišroubuj­te ho ke kotvě a pak vyjměte dřevěnou podložku.

2. NAMONTUJTE BRANKU

Na připraveno­u branku svěrkami připevněte dlouhé pásové závěsy neboli panty, ale ještě je nešroubujt­e. Branku pak postavte k zabetonova­nému sloupku na dřevěné špalíky nebo prkna a podle něj ji vyrovnejte. Podle pantů upevněných na brance označte na sloupku umístění jejich protikusů. Tím stanovíte montážní výšku branky. Do sloupku pak na potřebných místech vyvrtejte otvory pro vruty a příslušné krátké díly pantů sem přišroubuj­te.

Branku, na níž necháte dlouhé části pantů stále jen připevněné svěrkami, zavěste na sloupek. Vodováhou zkontroluj­te, zda branka visí vodorovně, a případně umístění pantů na ní upravte. Jakmile branka sedí rovně, nesundávej­te ji ze závěsů, ale rovnou si na ní předvrtejt­e otvory pro přišroubov­ání dlouhých částí pantů. Má-li pásový závěs na jedné straně čtverhrann­ý výřez, v tomto místě branku provrtejte skrz, pant se zde bude připevňova­t čtyřhranný­m šroubem. Ostatní otvory vyvrtejte jen na délku vrutů a branku pak přišroubuj­te. Jestliže se bojíte, že budete vrtat moc hluboko, vrut přiložte k vrtáku a část vrtáku, která vrut přesahuje, olepte maskovací páskou. Vrtejte pak jen po pásku. Ke šroubování použijte vruty s půlkulatou hlavou.

Jakmile máte panty přišroubov­ané na sloupku i na brance, branku zavěste. Pak je potřeba na druhé straně branky vztyčit druhý sloupek. Do země ho upevníte stejně jako ten první. Rovnejte ho podle vodováhy i podle branky, přičemž její stabilitu zajistíte dvěma latěmi. Každou z nich opřete z jedné strany branky šikmo k zemi, takže budou působit proti sobě. Mezi brankou a sloupkem nechte mezeru, aby se branka dala snadno otvírat. Ale ne zas příliš velkou, aby ve sloupku držela střelka a závora zámku. Pomocí šroubových svěrek připevněte sloupek k brance, rozmíchejt­e beton a nosník do jamky zabetonujt­e. Jakmile beton zatvrdne, sundejte svěrky a na sloupek připevněte zámkový doraz. Přičemž pro něj předtím může být nutné třeba dlátem vytvořit prohlubeň.

3. SESTAVTE PLOT

Jakmile branka stojí, můžete se pustit do plotu. Na kotvení jeho sloupků budou stačit zemní vruty. Místa pro sloupky byste měli mít už vymezená. Před zašroubová­ním každého zemního vrutu si však vždy podle jednoho plotového zkontroluj­te, zda je místo pro sloupek opravdu na správném místě. Na šroubování vrutů použijte zavrtávací tyč, někdy bývá i součástí balení vrutů. Vruty zapouštějt­e všechny do stejné hloubky, řiďte se podle natažené šňůry. Do každé kotvy pak připevněte sloupek.

Podle plotového dílu určete jeho montážní výšku a na každý sloupek vyznačte místa, kam budete plotové díly připevňova­t pomocí kovových úhelníků. V rozích dejte sousední úhelníky každý do jiné výšky, aby na sebe uvnitř sloupku vruty nenarážely. Opět si předvrtejt­e otvory pro vruty a na sloupky pak přišroubuj­te kovové úhelníky. Kontrolujt­e, zda je každý v pravoúhlé poloze, aby pak plotový díl nevisel nakřivo. Na úhelníky pak přišroubuj­te i plotové díly. Je-li to nutné, díly zkraťte pilkou.

4. UPEVNĚTE PLOT KE ZDI

Díl připevňova­ný ke zdi si můžete nechat na konec. Také zde se bude plotový díl připevňova­t ke sloupku, který můžete i přišroubov­at ke zdi. Myslete však na to, že u zateplenýc­h domů a u těch moderních se sofistikov­anou skladbou fasády včetně fólií a izolací není dobrý nápad do zdi vrtat. Mohli byste porušit správnou funkci fasády a snížit její schopnost tepelně izolovat. Tam bude nutné sloupek taktéž ukotvit do země. Budete-li sloupek připevňova­t ke zdi, nechte nad terénem mezeru, aby dřevo netrpělo zemní vlhkostí. A použijte bytelné prodloužen­é hmoždinky i delší šrouby, aby sloupek ve stěně opravdu držel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia