MF DNES

Ztrápený talent Pavlásek doufá: Třeba mě Davis Cup nastartuje

- — Miroslav Němý

HAAG Proč se bránit prázdnými frázemi, když je pravda sice nepříjemná, ale zřejmá. „Už se těším, až tahle sezona skončí a začne nová. Celá stojí za prd,“prohlásí Adam Pavlásek. Dvaadvacet­iletý talent v ní totiž poznal, že tenis krom nezpochybn­itelných krás umí i roztrpčova­t.

Za rok 2016 dostal Zlatého kanára za nejlepší výsledkový posun. Začátkem ledna to dotáhl na 72. místo na světě, své dosavadní maximum.

Prvek očekávání však rychle vystřídalo opakující se zklamání.

Jediný vítězný zápas na grandslamu se proměnil v čekání na lekci, když jej ve 2. kole Wimbledonu vyučil Novak Djokovič. Pavlásek dobyl jen pět her a uznal: „Novak šel do zápasu s tím, že jsem pro něj nic.“

Bilance duelů ATP tak zní 1–5. „Celý rok je z mé strany strašně negativní,“netají. „Hned na startu jsem se na osm týdnů zranil a pak jsem se nemohl dostat do formy. Celé to bylo nahoru dolů. Chvíli to vypadalo dobře, pak zase špatně, do toho změna trenérů.“

Aktuálně Pavláskovi v pořadí ATP náleží 145. pozice ale také místo v českém týmu pro baráž o setrvání mezi elitou Davis Cupu. Trénuje v nizozemské­m Haagu a věří, že boj za národní barvy snad vše otočí kýženým směrem. „Je pro nás výzva ukázat, že tým dokážeme potáhnout,“říká. Tomáš Berdych ani Radek Štěpánek totiž tentokráte nepomohou: „Klobouk dolů, co dokázali. Samozřejmě je to pro nás oslabení.“

Oslabení, ale i motivace. Aktuální kvarteto Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Roman Jebavý a právě Pavlásek se může v Davis Cupu scházet čím dál častěji. „Byli bychom rádi, kdyby to byl začátek úspěšné éry do dalších let,“přeje si nejmladší z čtveřice.

Zranění zatáhlo za ruční brzdu ve špatnou dobu. Tenhle rok se Pavlásek potřeboval zvednout, ne spadnout o více než 70 míst v žebříčku. Když jej minulý týden na challenger­u v Seville zdolal 17letý Kanaďan Auger-Aliassime, už toho měl dost.

„Měl jsem fakt velké myšlenky na to, že po Davis Cupu sezonu ukončím,“řekl. „Ale to jsem ještě byl naštvaný, v zápalu porážky. Může se to stát a nemusí,“nevylučuje brzký konec protrápené­ho roku.

Pozbýt víru je však nejhorší. A tak by mohl pomoci Davis Cup. „Třeba se tímhle nastartuju na dalších pět šest turnajů. Proč ne.“Tuze by se to hodilo. V tenisové centrifuze, jež se točí jako divá, totiž ani on nemá čas nazbyt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia