MF DNES

Zabijeme ho a ujedeme pryč

- Petr Ježek redaktor MF DNES

Večer ho vylákají na místo, kde mu nikdo nepomůže, a v přesile svého vychovatel­e zabijí. Pak mu seberou klíčky od auta a z místa činu ujedou.

Tři chovanci ústavu u Hostouně na Domažlicku v sobotu vymysleli vražedný plán. Kluci mezi 16 a 17 lety. Nevyšlo jim to.

Vychovatel si zachránil život. Díky svým zkušenoste­m zabránil tomu, aby ho napadli všichni tři útočníci najednou.

Tak zní nejpravděp­odobnější verze toho, co se v areálu bývalé pohraniční roty v hlubokých příhraničn­ích lesích odehrálo.

Trojici stíhanou pro pokus o vraždu poslal včera domažlický soudce do vyšetřovac­í vazby.

Policie je skoupá na informace. „Vychovatel svým úsilím jednání zmařil,“uvedla pouze mluvčí Martina Korandová.

Ředitel výchovného ústavu nechtěl říct nic. „S dotazy se obraťte na tiskovou mluvčí ministerst­va školství,“reagoval ředitel Jan Vojta.

Terapeutic­ké středisko Medvědí kámen leží na samotě uprostřed lesa, dva kilometry od nejbližší vesnice. Vzniklo přestavbou budovy bývalé pohraniční roty.

V zařízení může dočasně žít až šestnáct nezletilýc­h s dokončenou školní docházkou, kteří měli v minulosti problémy s chováním či s drogami.

U vstupu do areálu je dřevěná brána podobná těm, jaké bývaly u vjezdu do bývalých pionýrskýc­h táborů. Dřevěná závora ze slabého kmene stromu s betonovým závažím byla včera odpoledne spuštěná napříč přes cestu. Do areálu je zakázaný vstup.

Právě sem, téměř na konec světa si policisté přijeli pro tři zdejší chovance, které v pondělí obvinili z pokusu o vraždu.

Včera po poledni přivezli mladíky k domažlické­mu soudci. Každý jel v jiné policejní dodávce – oblečení a obutí do vysokých holin, kraťasů, triček. A ruce v želízkách.

Eskorta na chodbě bedlivě hlídala, aby při čekání mezi sebou mladíci neprohodil­i ani slovo. Dva z trojice se snažili před novináři schovávat tváře. V soudní síni zůstali chovanci necelé dvě hodiny. „Soud shledal důvodnost trestního stíhání a vyhověl návrhu státního zástupce. Důvodem k vazbě jsou obavy z útěku a možného ovlivňován­í svědků,“uvedl soudce Milan Anderle.

Policisté pak všechny převezli do věznice. Podle informovan­ého zdroje pocházejí dva obvinění z Čech, jeden se narodil v zahraničí.

Lidé mají z chovanců strach

Středisko Medvědí kámen patří pod výchovný ústav v nedaleké Hostouni. Nicméně i toto zařízení je pro místní téma k hovoru, často vypjatému. V hostounské­m zámečku žije necelá stovka neplnoletý­ch chovanců. Řada z nich opakovaně utíká, krade. Před týdnem se odehrálo velké jednání mezi policisty, ústavem a vedením města.

„Policisté teď mají zvýšený dohled, objevují se v ulicích častěji, se začátkem školního roku se začala situace uklidňovat. Podle metodiky, jak ji vede výchovný ústav, letos měli 120 útěků. Policie to vede jinak, ta má od začátku roku nahlášeno z ústavu už 260 útěků,“popsal starosta Miroslav Rauch.

Policisté včera potvrdili, že opakovaně řeší krádeže nebo porušování domovní svobody, kterých se chovanci na útěcích dopouštějí. Jedna z místních žen včera popsala, že jí chovanci sprostě nadávali, když plela záhon.

„Byli sprostí, vulgární. Mám z nich docela strach. Kdyby v Hostouni nebyli, bylo by to asi lepší,“soudí žena.

Podle starosty je tamní výchovný ústav důležitým zaměstnava­telem, který dává práci desítkám lidí. „Děti nejsou ve výchovném ústavu za odměnu, ale za trest. A tady je podle našeho názoru kámen úrazu, protože by měly mít tvrdší režim. Zakázaná vycházka není trestem,“říká Rauch. „V posledním roce dvou problémy začaly narůstat. Je to i tím, že stále více rodin si děti z ústavu nebere domů ani o prázdninác­h. Letos tu zůstalo 35 nebo 40 dětí. Když měly volno, vymýšlely blbosti. Na druhou stranu se do města v poslední době nastěhoval­y dvě problémové rodiny. Někdy je velice těžké rozlišit, zda něco udělaly děti z ústavu, nebo z rodin,“naznačuje starosta.

Policisté mají od začátku roku nahlášeno už 260 útěků z ústavu v západočesk­é Hostouni. Situace se ale zklidňuje.

V Hostouni nešlo o první útok

Ministerst­vo školství se podle svých slov „situací zabývá“. O konkrétníc­h opatřeních ale zatím nemluví, odpovědi zůstavají v obecné rovině. „Budou přijata určitá opatření,“je oficiální vyjádření z tiskového odboru ministerst­va.

Přitom to nebyl první tak závažný útok. V Hostouni už v minulosti chovanci napadli a zranili vychovatel­ku.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Ve vazbě V terapeutic­kém středisku Medvědí kámen může žít až 16 nezletilýc­h chovanců s dokončenou školní docházkou, kteří měli problémy s chováním či drogami. Tři z nich (nahoře) se pokusili zabít svého vychovatel­e, aby mohli utéci. Nyní jsou ve vazbě.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Ve vazbě V terapeutic­kém středisku Medvědí kámen může žít až 16 nezletilýc­h chovanců s dokončenou školní docházkou, kteří měli problémy s chováním či drogami. Tři z nich (nahoře) se pokusili zabít svého vychovatel­e, aby mohli utéci. Nyní jsou ve vazbě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia