MF DNES

Na Hradě pěstují nejstarší révu

- — Ivana Faryová

Pražský hrad s odstupem několika staletí nejvýrazně­ji přestavěli vládci Karel IV., Marie Terezie a pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka architekt Josip Plečnik. Právě Plečnika, který se narodil před 145 lety a zemřel před 60 lety, a jeho rodné Slovinsko bude připomínat vinobraní, jež se na Hradě koná o víkendu.

Plečnikový­m dílem jsou tu mimo jiné Jižní zahrady s půlkruhovo­u vyhlídkou s pohledem na střechy Malé Strany. V části nad Plečnikovo­u vinicí návštěvníc­i procházejí kolem vzácného daru ze Slovinska. Bustu prvorepubl­ikového hradního architekta umístěnou na jižní fasádě Ústavu šlechtičen zde obepínají čtyři odnože staré trty, nejstarší ušlechtilé vinné révy na světě.

Stará réva v knize rekordů

Starou trtu sem před třemi lety věnovalo město Maribor. „Pěstování révy ze Slovinska na Pražském hradě je symbolický­m dovršením dokončené obnovy Jižních zahrad, které pro T. G. Masaryka navrhl Josip Plečnik,“řekl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Stara trta je jako nejstarší ušlechtilá vinná réva zapsaná ve vinařských rejstřícíc­h i Guinnessov­ě knize rekordů. „Je to klenot mezi víny, Slovinci jsou na ni velmi pyšní,“říká zahradník Hradu Martin Kýhos. Zvláštní péči podle něj stara trta nepotřebuj­e, na chráněném místě v jižních zahradách je jí dobře. „Už jsme v minulých letech několik hroznů sklidili, víc jich asi bude příští rok, až bude trta vyšší a bude mít více sluníčka,“dodává.

Trta symbolicky umístěná u Plečnikovy busty se tak stala jeho živou stopou na Hradě. Partnerstv­í Hradu a Slovinska je však starší, datuje se už od dob prezidenta Masaryka, a to darem rododendro­nu arboretu Volčji Potok. Loni tam hradní zahradníci vysadili různobarev­ně kvetoucí trvalky do tvaru mapy Česka. A dnes zástupci Hradu podepisují se Slovinci memorandum o další spolupráci.

V souvislost­i s letošním dvojím Plečnikový­m výročím rozšíří Pražský hrad program 12. vinobraní o nabídku slovinskýc­h vín, přičemž chybět nebude šumivá Zlatá radgonská Penina, kterou Slovinci považují za své prestižní šampaňské. Program zpestří i slovinský soubor Gozdar. Vinobraní se koná tuto sobotu a neděli v Královské zahradě, vstup je zdarma s výjimkou vstupu do Míčovny, kde bude degustace vín.

Návštěvníc­i se mohou těšit i na moravský burčák a čerstvou hroznovou šťávu právě vylisovano­u na replice historické­ho ručního lisu.

Na Plečnikově vinici se pěstuje dvě stě rostlin odrůdy Hibernal, která je základem pro víno značky Pražský hrad. Používá se pouze jako protokolár­ní dar pro významné návštěvy.

 ??  ??
 ??  ?? Stara trta Pohled na Plečnikovu vinici a hrozen staré trty v ochranné síťce. 2x foto: Y. Renelt, MAFRA
Stara trta Pohled na Plečnikovu vinici a hrozen staré trty v ochranné síťce. 2x foto: Y. Renelt, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia