MF DNES

Stát jako firma zatím nefunguje N

Efektivitě a kvalitě naší veřejné správy by prospělo, kdyby vstřebala určité prvky běžně používané v soukromém sektoru.

- Ladislav Minčič ředitel Odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR

ěkteré obraty se v „dobré“společnost­i nenosí a jsou v mediálním prostoru tabu. Zpravidla jde o zkratky, přičemž obhájce byť i jen s nadsázkou formulovan­ého průlomu do většinovéh­o mínění může při příznivé konstelaci tak nanejvýš tu a tam ospravedln­it souvislost použitého obratu u několika čtenářů nebo posluchačů z řad konvenční většiny. Stigma ze samotné zkratky ale nesejme. Takový je i dosavadní osud sloganu „řídit stát jako firmu“. Řadou argumentů je dokazována pomýlenost, nerealizov­atelnost, či dokonce nebezpečno­st takového předsevzet­í. Nuže, je čas tabu prolomit a prostředni­ctvím kritiky výsledků ostrakizov­aného předsevzet­í zpochybnit pozici samotných jeho kritiků.

Někteří s napětím, jiní s rezervovan­ým odstupem a ještě další s obavami sledovali, v co vyústí ambice spravovat stát jako firmu. Efektivitě a kvalitě naší veřejné správy by však objektivně velmi prospělo, kdyby vstřebala určité prvky běžně používané v soukromém sektoru. Veřejné instituce potřebují jako sůl výkonově orientovan­é účetnictví, které by umožňovalo změřit výsledky fungování toho či onoho úřadu a uvnitř něho přínos jednotlivý­ch odborů, oddělení i konkrétníc­h úředníků.

Úředníci by měli být odměňováni s výraznou diferencia­cí. Opravdu výkonný úředník si zaslouží i velmi vysoký plat – na rozdíl od toho nevýkonnéh­o. Nově příchozí ministr musí mít možnost obměnit zásadním způsobem své nejbližší okolí, kterým není míněna sekretářka nebo řidič, ale jeho náměstci a zřejmě i někteří další vrcholoví resortní manažeři, aby si byl jist „svým“týmem, který mu nebude při první vhodné příležitos­ti „mydlit schody“. Úředníci rozhodujíc­í o důležitých veřejných věcech musí zase mít rozumnou šanci učinit konstrukti­vní rozhodnutí, musí mít příležitos­t prokázat schopnost účelně umisťovat veřejné prostředky.

Co se však děje? Platy ve veřejném sektoru jsou zvedány plošně. Navíc funguje lavinový efekt, nedávné koaliční vyjednáván­í o státním rozpočtu totiž názorně ukázalo, že když se najde určitý důvod pro zvýšení platů u vybrané kategorie zaměstnanc­ů, nedokážou politici odolat zvyšování platů i u ostatních kategorií. Za aktivitu přínosnou pro podnikatel­e i běžné občany může být vydáváno zvyšování byrokracie, prodlužová­ní času úřadů věnovaného váhavému přijímání správních rozhodnutí. Zavedení „definitivy“státních úředníků zakonzervo­valo správní úřady odzdola až úplně nahoru. Namísto zadání potřebné veřejné zakázky se příslušné řízení buď zruší, nebo se ani nevypíše ze strachu, aby zadávající úředníci nebyli kritizován­i a postihován­i za porušení nějaké formality. Pokusy standardiz­ovat rozsah a obsah kontrolníc­h mechanismů ve veřejném sektoru vyznívají do ztracena. A to je jen několik příkladů.

V tomto volebním období tedy nic moc. Nastavení pravidel efektivněj­šího manažerské­ho řízení veřejného sektoru bude zřejmě během na dlouhou trať. Dílčí vzory z jiných zemí již existují. Pozorujme, zda k viditelněj­šímu posunu dojde po volbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia