MF DNES

Prosba k senátorům: najděte smítko na sedmi zákonech!

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Ve stabilní demokratic­ké zemi má parlament fungovat jako takový solidní a dobře promazaný stroj na zákony. Žádná formule jedna, žádné porsche, spíš tank nebo plně naložená tatrovka. Pomalu, ale spolehlivě se sunoucí vpřed.

Včera Sněmovna schůzovala naposledy. To vždy vyvolává – zejména u končících poslanců – trochu nostalgie a také nekritické­ho hodnocení vlastní práce. „Byly to čtyři roky, které přinesly pro Českou republiku hodně dobrého,“pronesl jeden zákonodárc­e, jehož jméno je už dnes historií.

Nechme promluvit čísla. Za čtyři roky, tedy asi za 1 460 dní, přistálo na stolech poslanců 3 500 různých dokumentů, z toho 648 návrhů zákonů. Až k závěrečném­u podpisu prezidenta z toho doputovalo celých 355 nových zákonů – o daních, sociálních dávkách nebo třeba o umělých hnojivech. To znamená, že z toho stroje na zákony, který se utrhl ze řetězu, každý týden vypadly dva kusy. A ještě hůře zaplevelil­y Sbírku zákonů, tedy náš právní řád.

Nejdříve jsme asi patnáct let slýchali, že to je daň porevolučn­í době – staré bolševické zákony se prostě musí předělat. Potom jsme zase roky museli aproximova­t a implemento­vat, aby nás pustili do evropských salonů. A pak jsme si prostě zvykli na houpačku zprava doleva – co jedna vláda udělá, to ta další musí předělat.

Nekončící legislativ­ní smršť je šílená, změny v zákonech nestíhá sledovat ani nejlepší právník, běžný občan nemá sebemenší šanci právo sám jakkoli použít. Navíc tato frekvence je bezpečnou zárukou chyb a zmetků, které bude potřeba znovu předělat. A obvykle jde o nové a nové regulace okrajující naši svobodu: zákaz kouření, evidence tržeb, povinná školka...

Šokující je i poslanecká invence. V principu má parlament schvalovat zákony, které precizně napíší vládní úředníci. A praxe? Poslanci za čtyři roky sami a na koleně navrhli 232 zákonů. Je to hotový kaleidosko­p dobrých nápadů: internet pro seniory zdarma, eutanazie, legální sex už od 14 let...

Realisté teď slibují, že za každý nový zákon dva staré zruší. Jak to chtějí proboha udělat? Nabízím jistější první krůček. Na poslední schůzi Sněmovna schválila sedm zákonů. Teď je na řadě Senát: pokud na nich najde jediné smítko a vrátí je, nemá je už ve Sněmovně kdo změnit. Tedy spadnou pod stůl. Prosím, najděte to smítko! Malý krůček pro české právo, veliký skok pro rozum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia