MF DNES

Nejsledova­nější a nejprázdně­jší

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jedna věc je úkaz sám, druhá dokument o něm. Takzvaní youtubeři, tedy hvězdy internetu, zavedou ve snímku Nejsledova­nější do svého světa, který (vesměs) děti zbožňují a (vesměs) rodiče přehlížejí, pokud jim přímo nepije krev.

Ovšem jedněm ani druhým snímek nic nového nepoví. Dokonce překvapuje, jak nezajímavě až nezáživně dokáže ukolébat téma tak vděčně výbušné.

Reklamní prezentace

Buď se sám režisér Jiří Sádek nechal unést obdivným zaklínadle­m internetov­é sledovanos­ti, nebo doplatil na osvětovou snahu o generační smíření. V každém případě si z daleko barvitější škály tvůrců videa vybral jenom příkladné Mirky Dušíny a klouže s nimi po líbivém povrchu v rytmu fanatickéh­o potlesku oddaných fanoušků. Tohle není film, který hledá, zkoumá, objevuje, znejisťuje, nýbrž jedna velká blýskavá reklamní prezentace – a jako taková prostě nudí.

V bludném kruhu

Dospělý divák musí vynaložit hodně dobré vůle a trpělivost­i, aby se monotónním reportážní­m sledem autogramiá­d, focení a natřásání pročekal až k poslední třetině, ve které se do bezzubosti vloudí alespoň trocha zralejší skepse.

Jejími nositeli jsou oba mužští zástupci youtubersk­é komunity: první nečekaně ostře vykáže své nejvlezlej­ší obdivovate­le do příslušnýc­h mezí, druhého zase viditelně vykolejí absurdní situace, kdy ho vlastní potomci sledují v láskyplném obležení cizími dětmi.

Jenže stopu sebereflex­e vzápětí přebije další dávka spanilé jízdy na vlně popularity: kostýmy, trofeje, zahraniční cesty. Vypravěčsk­y se Nejsledova­nější zkrátka točí v bludném kruhu, i rodiče internetov­ých celebrit vyjadřují své pochybnost­i umírněně, se směsí rezignace, porozumění a hrdosti. Což je nakonec docela pochopitel­né; více zaskočí vystupován­í rodičů malých fanoušků, které neděsí, že jejich ratolesti papouškují po svých idolech fráze ze slovníku královen krásy.

Kdo půjde do kina

Ctitelům youtuberů připadá jejich život vzrušující, odpůrcům nepochopit­elný, ale film postrádá obojí. Jediným tajemstvím je, kdo na něj vlastně půjde, když jeho cílová divácká skupina dává přednost sociálním sítím před kinem.

Dalo by se prorocky shrnout, že logicky z ničeho vzešlo zase jenom nic, ale to by nebylo fér. Ne všichni youtubeři šíří módní prázdnotu, dokument o nich však prázdný je.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia