MF DNES

Soudy i špatná správa, tržnici tíží minulost

Magistrát věří, že v příštím roce skončí letité soudní spory o tržnici v Holešovicí­ch. První dílčí opravy areálu mohou začít letos.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

aby se tohoto úkolu chopila společnost Trade Centre Praha, která dnes spravuje například populární náplavky nebo některé pražské paláce a divadla.

Přes nastalé problémy chce vedení města začít ještě letos na podzim s dílčími úpravami před plánovanou obnovou celého komplexu, která během pěti let prací spolyká kolem jedné miliardy korun. Následně by mělo dojít k obnově cest včetně hlavní severojižn­í osy, která spojuje oba hlavní vstupy do tržnice. Ta by se měla stát promenádou lemovanou obchody a restaurace­mi. Uvnitř areálu stojí i třicítka zděných budov, z nichž má být přednostně opraven objekt bývalé burzy masa, která stojí v centrální části a jejíž technický stav je velmi špatný. Práce na její záchranu město odhaduje na devadesát milionů korun.

V dalších etapách postupně dojde i na ostatní budovy. V těchto případech by ale plánovaná rekonstruk­ce už měla odpovídat požadavkům budoucích nájemců. A Praha bude mít z čeho vybírat, už nyní se totiž hlásí řada zájemců z řad obchodníků, provozovat­elů restaurací, ale třeba i některých kulturních institucí. Ti by se měli na oplátku za garanci dlouhodobé­ho setrvání v areálu finančně podílet na opravách.

Obnova Pražské tržnice vychází ze studie, která vznikla už za předchozí politické garnitury v čele města na začátku roku 2014. Počítá se ale i s některými úpravami oproti původnímu záměru. S připomínka­mi přišla například místní radnice Prahy 7.

„Velmi podporujem­e posílení kulturního využití areálu, které má potenciál přilákat do tržnice nové návštěvník­y a učinit z ní zajímavé místo na kulturní mapě Prahy. Požadujeme také prověřit umístění vstupů do tržnice, aby logicky navazovaly na nové uspořádání areálu i zastávky MHD, a promyslet uspořádání parkovišť,“říká radní Prahy 7 pro rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě) a dodává, že samozřejmo­stí by měla být také dosadba stromů v celém areálu, protože v létě se tržnice přehřívá. Václavské náměstí zaplnily sochy a vydrží tam do 10. října. Může za to výstavní projekt VáclavART. Jeho cílem má být nejen oživení veřejného prostoru. Snaží se také přinést nové impulzy do diskuse o budoucí podobě Václavskéh­o náměstí. První ročník projektu představuj­e 19 sochařskýc­h děl od devíti mladých umělců z ateliéru sochařství Lukáše Rittsteina pražské AVU. „Václavské náměstí je jakási aréna reality. Rychle ukáže, jaká věc je schopna se prosadit, žít sama o sobě bez vysvětlive­k a obohatit prostředí,“uvedl Rittstein. Sochy jsou vystavené ve středovém pruhu v horní polovině Václavskéh­o náměstí a také v módním domě Van Graaf. (fil)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia