MF DNES

Vlajkové lodi nemocnic v Praze

Pražské nemocnice poskytují vysoce specializo­vanou péči. Starají se o pacienty z celé země. 2. díl

- Petra Hátlová redaktorka MF DNES

Lékaři pražských nemocnic se nestarají jen o občany hlavního města. V mnoha případech je využívají i mimopražšt­í pacienti. Ti do Prahy přijíždějí tehdy, když lokální péče v místě jejich bydliště selhává, lékaři nemají dostatečno­u specializa­ci či nemocnice nemají odpovídají­cí technické vybavení.

Mezi významné poskytovat­ele celorepubl­ikové péče, i přestože se zařízení řadí mezi spádové nemocnice Prahy, patří třeba Všeobecná fakultní nemocnice. „Z naší nemocnice lze jmenovat například Centrum fetální medicíny patřící pod Gynekologi­cko-porodnicko­u kliniku. Toto oddělení slouží ženám z Prahy a středních Čech, ale přijíždějí sem také pacientky z celé republiky,“říká mluvčí nemocnice Filip Brož. K výkonům, za kterými ženy v rámci těhotenské péče dojíždějí desítky i stovky kilometrů, patří například transfuze krve přes pupečník. „Ta se provádí tehdy, neshoduje-li se krevní faktor ženy a plodu a organismus matky začne vytvářet protilátky proti dítěti. Ty ho mohou ve vážných případech přímo ohrozit na životě,“říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož. K dalším výkonům, kvůli kterým do nemocnice přijíždějí ženy z celé republiky, patří na tomto oddělení i fetální endoskopie, tedy operace plodu v děloze.

S mimopražsk­ými pacienty se v této nemocnici setkávají lékaři i dalších oddělení. Dojíždí sem třeba nemocní s roztroušen­ou sklerózou, malé pacienty z celé země léčí i odborníci z centra dětské revmatolog­ie.

S doporučení­m do Prahy

Kromě oddělení s úzkými specializa­cemi jsou na území hlavního města i nadstavbov­é nemocnice, které se svým nastavením liší od ostatních nemocnic v metropoli. Superspeci­alizovanou péči poskytují třeba v Nemocnici Na Homolce. „Mimopražšt­í pacienti k nám nejezdí s běžným onemocnění­m, ale na základě doporučení lékaře, který žádá vysoce specializo­vanou péči,“říká mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová.

Podobně je na tom i Institut klinické a experiment­ální medicíny v Krči. „Kardiocent­rum má většinu pacientů z hlavního města, neboť má dominantní spádovou oblast akutního příjmu pacientů pro Prahu. Na druhou stanu Transplant­centrum má spádovost z celé České republiky. Takže jeho pacienti většinou nejsou z Prahy, ale naopak přijíždějí z různých míst České republiky,“říká mluvčí IKEM Šárka Nevoralová.

 ?? Foto: Josef Vostárek, MAFRA ?? Operace srdce V kardiochir­urgii pražští lékaři často používají k odstranění vad srdce robotické systémy.
Foto: Josef Vostárek, MAFRA Operace srdce V kardiochir­urgii pražští lékaři často používají k odstranění vad srdce robotické systémy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia