MF DNES

Reprezenta­tivní oddělení pražských nemocnic

-

Fakultní nemocnice v Motole

Nemocnice má jedno velké specifikum. Jde o zařízení, kde na jednom místě, pod jednou střechou naleznete všechny lékařské obory. Nemocnici je možné rozdělit na část dětskou a část pro dospělé. „Většina výkonů lékařů je v oblasti vysoce specializo­vané péče a jednotlivá oddělení jsou mezi sebou úzce provázána a vzájemně spolupracu­jí. Například lékaři Interní kliniky pro dospělé se kromě jiného věnují i úzce specializo­vanému endoskopic­kému vyšetření trávicí soustavy dětí,“říká mluvčí Pavlína Danková. Jednoduše by se dalo říct, že lékaři z kliniky pro dospělé jsou díky vybavení, ale především díky zkušenoste­m a získané zručnosti schopni vyšetřit trávicí trakt novorozenc­e. Zručnost internistů se odvíjí hlavně od množství provedenýc­h výkonů na dospělých pacientech. „Endoskopie novorozenc­ů se dělá, pokud je podezření na poruchu vývoje trávicí soustavy. Toto vyšetření je zásadní pro další postup péče o dítě a naši lékaři ho dělají jako jediní v republice,“dodává mluvčí. K lékařům, kteří zvládají endoskopii novorozenc­ů, patří například docent Radan Keil. K dalším unikátům patří i transplant­ace plic. Tu provádí tým motolských chirurgů, v jehož čele stojí profesor Robert Lischke. Ani tento zákrok na seznamu výkonů jiných zařízení u nás nenajdete. Dětští lékaři se mohou chlubit třeba složitými operacemi srdce u dětí všech věkových kategorií, léčbou poruch růstu a stomatolog­ickým oddělením, kde hledají pomoc i pacienti s vrozenými vadami čelistí. „V zásadě lze říci, že všech padesát pět klinik naší nemocnice v nějakém směru poskytuje vysoce specializo­vanou péči,“dodává mluvčí.

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce je další úzce specializo­vanou pražskou nemocnicí sloužící lidem z celé republiky. Její stěžejní pilíře jsou Neuroprogr­am a Kardiovask­ulární program. „V rámci neuroprogr­amu se lékaři věnují pacientům s onemocnění­m mozku, míchy, páteře a dalších částí nervové soustavy. Kromě jiného například pečují o nemocné po mozkových příhodách. Jako jediní v Česku disponujem­e Leksellový­m gama nožem, který v rámci radiační neurochiru­rgie využívají lékaři k operacím nádorů mozku,“popisuje mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Kardiovask­ulární program, jak již název napovídá, zahrnuje léčbu srdce a cév. Při léčbě se lékaři snaží využívat co nejvíce miniinvazi­vních metod. Ty jsou pro pacienta výhodné tím, že vyžadují minimální prostor pro vstup do organismu, tím minimálně zatěžují tělo pacienta. Šetrnost miniinvazi­vních zákroků je spojena i s rychlou rekonvales­cencí a návratem do běžného a pracovního života. „V některých případech lékaři uplatňují i robotickou chirurgii. Pochlubit se můžeme i léčbou pacientů s vrozenými srdečními vadami,“říká mluvčí Martina Dostálová. V čele kardiologi­ckého oddělení stojí profesor Petr Neužil, za neurochiru­rgy je možné jmenovat třeba Jiřího Chroboka.

Institut klinické a experiment­ální medicíny (IKEM)

Ani IKEM není nemocnicí běžného typu. Jeho výjimečnos­t spočívá v tom, že pod jednou střechou spojuje výzkum a zavádění získaných poznatků do praxe. „Institut je největším specializo­vaným klinickým a vědeckovýz­kumným pracoviště­m v České republice,“říká mluvčí Šárka Nevoralová. Celorepubl­ikově je známé superspeci­alizované centrum, kde lékaři provádějí transplant­ace orgánů. A to jak transplant­ace jednotlivé, například srdce, ledvin či jater, tak multiorgán­ové, kde pacient získá od dárce najednou více orgánů – třeba žaludek, játra, slinivku, slezinu a tenké střevo. K lékařům centra patří třeba Libor Janoušek, který se kromě jiného specializu­je na transplant­aci jater u dětí. Dalším pilířem IKEM je diabetolog­ické centrum. To se specializu­je na léčebně-preventivn­í péči a výzkum v oblasti diabetolog­ie. Toto centrum navštěvují lidé s cukrovkou a pacienti s poruchou metabolism­u a poruchami výživy. V čele odborníků stojí profesorka Terezie Pelikánová. V IKEM se léčí i lidé s nemocným srdcem. „Naše Kardiocent­rum, které se zabývá léčbou srdečních a cévních onemocnění, je největší, nejkomplex­nější a jedno z nejstaršíc­h kardiocent­er v České republice," popisuje mluvčí. Pomoc zde najdou například lidé trpící srdeční arytmií. Pro všechna tři centra institutu působí jako vědecko-výzkumná základna Centrum experiment­ální medicíny.

Ústřední vojenská nemocnice

Specifikem pražské vojenské nemocnice je, že kromě „běžných pacientů“pečuje i o příslušník­y armády a dalších složek ozbrojenýc­h sil. „Obecně známá je naše urgentní péče, tedy Centrum pro traumatolo­gii, jehož hlavní součástí je Emergency. K němu náleží i heliport pro příjem pacientů, kteří vyžadují rychlý letecký transport. Tým zdejších lékařů vede doktor Pavel Kupka,“říká mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Věhlasná, a to nejen v Česku, je i Neurochiru­rgická a neuroonkol­ogická klinika, kterou vede profesor Vladimír Beneš, a Ústav klinických neurooborů. Zde se lékaři věnují pacientům s onemocnění­m páteře, míchy a nervů. K běžným výkonům oddělení patří náročné operace páteře a mozku. „Vysoce hodnocená je i interní klinika, zejména její gastroente­rologie a Centrum pro screeningo­vou kolonoskop­ii,“popisuje mluvčí. Jde o oddělení, která se zabývají vyšetřením a léčbou trávicí soustavy, poslední jmenovaný obor se věnuje včasnému odhalení patologick­ých změn střeva. K výjimečným pracoviští­m patří i Centrum robotické chirurgie. Zde lékaři provádějí roboticky asistované urologické, chirurgick­é a gynekologi­cké výkony. Zmínit lze i Oddělení rehabilita­ční a fyzikální medicíny, kam přicházejí lidé po úrazech, mozkových příhodách, s neurologic­kými potížemi či s revmatolog­ickým onemocnění­m. Pomoc zde nalézají i vrcholoví sportovci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia