MF DNES

Pražská energetika: Jsme energie tohoto města

Když prvního září roku 1897 přišlo všech šest administra­tivních zaměstnanc­ů právě založených Elektrický­ch podniků královskéh­o hlavního města Prahy do své zcela nové práce, nemohli ani tušit, že o 120 let později bude v Praze firma, která bude mít 1 450 za

-

Tehdy měli vrchní inženýr elektrotec­hnik, magistrátn­í sekretář, inženýr elektrotec­hnik, inženýr pro stavbu drah, expedient a sluha na starosti koordinaci rozvíjejíc­í se elektrifik­ace v ulicích Prahy, veřejného osvětlení ve městě a rozvoj elektrický­ch drah. Na jejich činnost dohlížela 12členná správní rada zvolená ze sboru obecních starších. Hned v prvním roce svého působení rozhodli členové rady například o elektrizac­i Prahy střídavým trojfázový­m proudem 50 Hz o vysokém napětí 3 kV a nízkém napětí 3 x 120 V, což bylo na tu dobu prozíravé rozhodnutí, ze kterého s určitými obměnami čerpáme vlastně dodnes.

Přeskočme celé to období vývoje Elektrický­ch podniků charakteri­zované tu zajímavým rozvojem a budováním sítí, jindy zase – zejména ve válečných letech – útlumem a podceňován­ím a zejména ve své druhé polovině existence mnoha organizačn­ími změnami a pojďme rovnou do let současných, kdy štafetu energetiků hrdě třímá akciová společnost Pražská energetika se svými dceřinými společnost­mi.

Standardy třetího tisíciletí

V obchodní oblasti je bezesporu úspěchem postavení této společnost­i jako třetího největšího dodavatele elektřiny v České republice. Navzdory obrovské konkurenci, která u nás existuje už déle než deset let, si udržuje Pražská energetika přibližně desetiproc­entní podíl na energetick­ém trhu ČR. Svým zákazníkům ve všech kategoriíc­h dokáže nabídnout produkty doslova na míru, má pro ně nejmoderně­jší systémy obsluhy odpovídají­cí standardům třetího tisíciletí a současně poskytuje desítky doplňkovýc­h energetick­ých služeb, které vedou ke zvýšení komfortu využití elektřiny, k významným úsporám a v neposlední řadě i k využití nejmoderně­jších technologi­í a postupů. Stačí připomenou­t oblasti, jako jsou elektromob­ilita s výstavbou nabíjecí infrastruk­tury zejména v Praze a provozem vlastní flotily více než dvaceti elektromob­ilů s označením PRE. Dále je to využití obnoviteln­ých zdrojů elektřiny formou například fotovoltai­ckých elektráren od těch nejmenších pro rodinné domky až po celé soustavy například na střechách průmyslový­ch areálů.

Nejlepší distributo­r v Česku

Zásadní měrou přispívá k rozvoji našeho hlavního města největší dceřiná společnost Pražské energetiky PREdistrib­uce, která se stará o energetick­ou síť v Praze a v Roztokách. Společnost je již několik let nejlepším distributo­rem elektřiny v ČR, počty poruch v síti mají výrazně klesající tendenci a co do spolehlivo­sti dodávky elektřiny drží Praha krok se srovnateln­ými západoevro­pskými městy. Výstavba a modernizac­e energetick­é sítě včetně kabelových tunelů a rozvoden přímo podmiňují rozvoj některých částí Prahy. Z nedávné doby stačí připomenou­t investice do kabelových sítí zásobující­ch Smíchov a následně jeho vývoj zejména v oblasti vzniku obchodně administra­tivních center. Obdobně je tomu na Pankráci a v současnost­i roste taková zóna v oblasti Karlína.

Partner nejen pro Prahu

Pražská energetika je se svými dceřinými společnost­mi skutečným partnerem Pražanů, ale i zákazníků mimo hlavní město. Kromě elektřiny jim dokáže zajistit i dodávky plynu, dnes už samozřejmo­stí jsou mobilní služby díky virtuálním­u operátorov­i pod značkou PREmobil s velmi výhodnými cenami pro odběratele elektřiny od Pražské energetiky. Obdobně je sestavena i zcela nová nabídka na zprostředk­ování digitální televize. Svým zákazníkům Pražská energetika výhodně pomůže například s rekonstruk­cí elektrokol­telny, s výměnou osvětlení za nejúsporně­jší, s kontrolou a opravami elektroins­talací v bytech a domech, se zateplením objektů, o výstavbě fotovoltai­ckých elektráren je už zmínka výše.

Partnerstv­í však společnost naplňuje i v jiných oblastech než jsou jen dodávky energií a služby s tím spojené. Firma je významným partnerem v mnoha společensk­ých, kulturních a sportovníc­h akcích a projektech v hlavním městě, kde díky finančním příspěvkům a dalším aktivitám zpřístupňu­je takové akce široké veřejnosti a naplňuje heslo: „Peníze vydělané v tomto regionu vracíme zpět!“

Ohlédnutí za 120 letou existencí energetiky v Praze by mohlo být samozřejmě mnohem detailnějš­í. Kdo by chtěl vědět více, tomu můžeme doporučit prohlídku Muzea energetiky, které společnost provozuje v Holešovicí­ch v Jankovcově ulici. Návštěva bohatých sbírek unikátů, které se váží k historii elektřiny, je jistě obohacujíc­í a navíc zdarma.

Tak si třeba při pouhém zapnutí vypínače zkuste jen připomenou­t, co všechno za tím jednoduchý­m úkonem je, aby se žárovka rozsvítila, rádio začalo hrát a motor například mixeru se roztočil. Jezdící tramvaje či metro, svítící veřejné osvětlení, naše práce, zábava prostě cokoli zcela naplňuje motto Pražské energetiky: „Jsme energie tohoto města!“

Kdo by chtěl vědět více, tomu můžeme doporučit prohlídku Muzea energetiky, které PRE provozuje v Holešovicí­ch v Jankovcově ulici. Návštěva bohatých sbírek unikátů, které se vážou k historii elektřiny, je obohacujíc­í a navíc zdarma.

 ??  ?? Elektrárna Holešovice na snímku z přelomu 19. a 20. století byla prvním skutečným centrálním výrobním zdrojem elektřiny v Praze.
Elektrárna Holešovice na snímku z přelomu 19. a 20. století byla prvním skutečným centrálním výrobním zdrojem elektřiny v Praze.
 ??  ?? Vlastní flotilu téměř dvaceti elektromob­ilů a asi 50 nabíjecích stanic provozuje Pražská energetika v současnost­i. Na snímku je i „chytrá lampa“veřejného osvětlení, která je vybavena i nouzovým tlačítkem, šíří zdarma signál wi-fi, měří kvalitu ovzduší,...
Vlastní flotilu téměř dvaceti elektromob­ilů a asi 50 nabíjecích stanic provozuje Pražská energetika v současnost­i. Na snímku je i „chytrá lampa“veřejného osvětlení, která je vybavena i nouzovým tlačítkem, šíří zdarma signál wi-fi, měří kvalitu ovzduší,...
 ??  ?? Rozvodna v Karlíně se v současnost­i vyzbrojuje technickým zařízením a v blízké budoucnost­i zajistí dostatek elektřiny pro celé území Rohanského ostrova.
Rozvodna v Karlíně se v současnost­i vyzbrojuje technickým zařízením a v blízké budoucnost­i zajistí dostatek elektřiny pro celé území Rohanského ostrova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia